×

جستجو

بناهای یادمانی سده‌های میانه در توران: معماری قراخانیان در سده‌های یازدهم و دوازدهم| ریچارد پیران مک‌کلری

این کتاب مطالعه‌ای جامع از بناهای باقی‌ماندۀ قراخانیان به دست می‌دهد، سلسله‌ای کمتر شناخته‌شده و در عین حال مهم از سده‌های میانه که بین اواخر سده‌های دهم تا اوایل سدۀ سیزدهم بر بخشی عمدۀ توران (آسیای میانه) حکم می‌راندند. در خلال این کتاب بناهای به‌جامانده را در سیاق فرهنگی گستردۀ منطقه می‌نشانند، نتیجه‌ای که با تکیه بر پژوهش میدانی و منابع سخت‌یاب روسی ممکن شده است. در این کتاب تصاویر و نقشه‌های جدیدی گنجانده‌اند و در کنارش مطالعۀ دقیق تک‌بناها و مطالعۀ گسترده‌تر زیبایی‌شناسی معماری منطقه. این بناها همچون پیوندی میان معماری سامانیان که عمدۀ آن از دست رفته است و بناهای بسیار بزرگتر و شناخته‌شده‌تر تیموریان عمل می‌کند.

کتاب نخستین مرور کامل پیکرۀ بناهای قراخانیان است و منابع و مطالعات کتیبه‌ها از دوران شوروی و نیز یافته‌های باستان‌شناسی را به دقت در آن بررسی کرده‌اند. شامل تصاویر آرشیوی کتاب‌ها و مقالات مربوط به دورۀ شوروی است که بناها را پیش از تخریب یا بازسازی به ما نشان می‌هد. بناها را با پیشینۀ گسترده‌تر منطقه پیوند می‌دهد که از رویکرد ملی‌گرایانۀ دانشوران قبلی فراتر می‌رود. به علاوه پیوندهای معماری را با جنبه‌های خردتر فرهنگ مادی از جمله کتیبۀ سکه‌ها بررسی کرده‌اند. تعدادی از بناهای اصلی قراخانیان در آن با جزئیات مطالعه شده است، از جمله مقبرۀ شاه‌فضل در سفیدبلند و سه گنبدِ اوزگند و منارۀ کلان در بخارا.

Medieval Monuments of Central Asia: Qarakhanid Architecture of the 11th and 12th Centuries

Richard Piran McClary

Edinburgh University Press, 2020

فهرست مطالب کتاب:

Introduction

1 Antecedent Structures in the Region

2 The Earliest Intact Tomb: Shah Fazl at Safid Buland

3 The Development of a Style: Three Tombs at Uzgend

4 Bukhara: A Study of Three Structures

5 Minarets of the Qarakhanids

6 The Qarakhanid Aesthetic: Structural Methods and Decoration

7 Epigraphic Styles: The Numismatic and Architectural Evidence

8 Urban Developments under the Qarakhanids: The Archaeological and Textual Evidence

Conclusion

 

اطلاعات بیشتر:

https://edinburghuniversitypress.com/book-medieval-monuments-of-central-asia.html

اشتراک مطلب
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
جستار چهارم از پنج جستار در باب نقش معماری و شهر در رمان یوسف‌آباد، خیابان سی‌وسوم، نوشته‌ی سینا دادخواه [۴] | نازنین عارف‌کیا
آخرین راوی رمان، دختری بیست‌­ساله به اسم نداست که نام او نیز مانند سه شخصیت دیگر، از بخش اول تا چهارم بارها تکرار شده و در تمام بخش‌­های دیگر حضور دارد. تجربه‌­ی ندا در مواجهه با شهر و بناها قدری متفاوت با بقیه­‌ی راویان است؛ چرا که مسیر زندگی او نیز تفاوت­‌های زیادی با باقی شخصیت­‌ها دارد. او که دوران نوجوانی خود را، مانند سامان، در شهرک اکباتان گذرانده، زمانی ناچار به کوچ همراه خانواده­‌اش شده و به بندرعباس می‌­رود.
گزیده‌ی متن؛ به مناسبت روز سعدی
صبح به اتفاق یاران به زیارت آرامگاه حافظ و از آن پس به ساختمان مقبره‌ی سعدی شتافتیم. نخست در مدخل اللّه‌اکبر طاق دروازه‌ی قرآن را...
گزیده‌ی متن؛ به مناسبت روز سعدی
هم‌خون بودن و خون ملی یعنی چه؟ کسی چه خبر دارد که در عروقش چه خونی جریان دارد؟ این همه ادوار که بر ما گذشته،...
«زنان و صنعت ساختمان در بریتانیا و ایرلند عصر جرجی» | کانر لوسی
با اینکه نقش زنان، در جایگاه طراحان و/یا بانیان معماری، در سده‌ی هجدهم میلادیِ بریتانیا و ایرلند بیش از پیش شناخته شده، نقش آنها در ساخت معماری مناقشه برانگیز باقی مانده است. این موضوع، در این مقاله، با بیرون کشیدن بسیاری از منابع درجه‌ی دوم و همچنین اسناد اصناف و دیگر منابع اولیه در لندن و دوبلین، روشن می‌شود.

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر