×

جستجو

روایت جهان: برآمدن تاریخ‌های جهانی معماری | پترا بروور، مارتین برسانی، درو آرمسترانگ (و.)

سدۀ نوزدهم زمانۀ برآمدن گونۀ جدیدی از معماری‌نویسی بود: تاریخِ جامع معماری جهان. این ژانر غالباً بیانگر نوعی جهان‌بینی عمیقاً اروپامدارانه بود؛ در عین حال دربارۀ هر نوع معماری غیر از آنچه در غرب وجود داشت به شدّت گمراه‌کننده نیز بود؛ زیرا بر روایت‌های [غربی] از پیشرفت تاریخ و زیبایی سبکی استوار بود. جالب توجّه اینکه مورخان قرن نوزدهمی در حالی که در کار ساختن یک مجموعۀ معیار انحصاراً معماریانه بودند، دربارۀ دسته‌بندی و تقطیع موضوعِ کارشان بحث‌وجدل فراوانی داشتند. موضوع کتاب حاضر پی‌جویی روند پدیدآیی این مجموعه آثار تاریخی معیار (کانن) است و پرسش‌ها و مسائلی را برمی‌کشد که خود منجر به پدید آوردن آن مجموعۀ معیار شد. 

کتاب نتیجۀ همکاری گروهی و بین‌المللی مورخان معماری در قالب مجموعه مقالاتی است که نخستین مطالعۀ جامع تاریخ معماری قرن نوزدهم همچون یک گونۀ ادبی محسوب می‌شود. مباحث کتاب شامل مرور مبادی و میراث این گونۀ معماری‌پژوهشی جهانی است و به آثار اصلی این حوزه، از جمله آثار مورخان کمترشناخته‌شده اما مهمی چون لوییزا تاتهیل تا نویسندگان بسیار سرشناس‌تری چون آگوست شوازی، جیمز فرگوسن و بنیستر فلچر می‌پردازد. مخاطب کتاب همۀ کسانی هستند که به آگاهی از مسیر تاریخی طولانی، پیچیده و معمولا پر دست‌انداز معماری علاقه‌مندند. 

 

مشخصات کتاب:

Petra Brouwer, Martin Bressani, Drew Armstrong (ed.). Narrating the Globe; The Emergence of World Histories of Architecture. The MIT Press, 2023

اطلاعات بیشتر:

https://mitpress.mit.edu/9780262047975/narrating-the-globe/

اشتراک مطلب
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
جستار چهارم از پنج جستار در باب نقش معماری و شهر در رمان یوسف‌آباد، خیابان سی‌وسوم، نوشته‌ی سینا دادخواه [۴] | نازنین عارف‌کیا
آخرین راوی رمان، دختری بیست‌­ساله به اسم نداست که نام او نیز مانند سه شخصیت دیگر، از بخش اول تا چهارم بارها تکرار شده و در تمام بخش‌­های دیگر حضور دارد. تجربه‌­ی ندا در مواجهه با شهر و بناها قدری متفاوت با بقیه­‌ی راویان است؛ چرا که مسیر زندگی او نیز تفاوت­‌های زیادی با باقی شخصیت­‌ها دارد. او که دوران نوجوانی خود را، مانند سامان، در شهرک اکباتان گذرانده، زمانی ناچار به کوچ همراه خانواده­‌اش شده و به بندرعباس می‌­رود.
احیای «شهر اسلامی» در قرون ۲۰ و ۲۱ | میزگرد
«شهر اسلامی» به‌عنوان یک مفهوم و موضوع تاریخی مبهم از قرن نوزدهم در تخیل اروپایی ابداع شده است. با این حال، نقد شرق‌شناسی این انتظار را که تجدید حیات عقاید و سیاست‌های اسلامی آغازگر مرحله جدیدی از شهرسازی اسلامی باشد، به‌ویژه در حکومت‌های دین‌سالاری مسلمان مانند ایران و همچنین ترکیه و خلیج‌فارس، فرونشانده است.
نظم بصری تفرجگاه؛ چهارباغ اصفهان صفوی و تجربه‌های حسی‌اش | برگزاری رویداد
فرشید امامی بر اساس کتاب اخیر خود با عنوان اصفهان: معماری و تجربه شهری در ایران اولیه (انتشارات دانشگاه ایالتی پن، 2024) که به تازگی...
«تأملی بر اسطوره‌ی شیخ بهایی در معماری» | جعفر طاهری
اندیشه‌ی اسطوره‌ای بهاء‌الدین عاملی (شیخ بهایی)، بیش از چهار سده حاکم بر قلمروهای گوناگون علوم و فنون، بویژه معماری بوده است. مقاله‌ی حاضر تأملی تاریخی در آثار و لایه‌های پنهان زندگی شیخ بهایی و ارتباط او با قلمرو معماری است؛ و تلاش می‌کند با استناد به مدارک تاریخی اندیشه‌ی دیرپای توانایی و حضور برجسته‌ی شیخ در قلمرو معماری را مورد تحلیل قرار دهد.

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر