×

جستجو

گور‌نگاری‌های مهدی تمیزی | مهدی تمیزی

«گورنگاری‌های مهدی تمیزی» عنوان دو مجموعه‌عکس است که یکی به «ری و تهران» و دیگری به «تخت فولاد» اختصاص دارد. این دو مجموعه که از سوی نشر اسپانه و با همکاری مؤسسهٔ ایکوموس ایران منتشر شده است، در قالب کارت پستال‌هایی چهارده قطعه‌ای است. ایدۀ اصلی این بوده که همان‌گونه که سنگ آرامگاه‌ها در گسترهٔ گورستان‌ها پراکنده و بدون اتصال به یکدیگر هستند، تصاویر سنگ آرامگاه‌های این دو مجموعه نیز جداجدا و بدون شیرازه باشد. به نوعی، هر کارت تصویری در بستهٔ خود، به مثابه یک سنگ آرامگاه در بستر گورستان است. سنگ آرامگاه‌هایی که در این دو مجموعه تماشا می‌کنید، بخش کوچکی از پروژهٔ پژوهشی عکاسی است، که از سال ۱۳۸۰ تا کنون توسط مهدی تمیزی در حال انجام است. این دو مجموعه به مناسبت ۲۰ سالگی آغاز این پروژه منتشر شده است.

مجموعهٔ «ری و تهران» شامل ۱۴ قطعه از سنگ آرامگاه‌های گورستان‌های تاریخی در ری و تهران است: گورستان‌های ابن بابویه، امامزاده عبدالله، امامزاده اسماعیل (بازار)، ظهیرالدوله، دولاب (مسیحی‌ها) و بهشتیه (یهودی‌ها). تاریخ سنگ آرامگاه‌های این مجموعه، از سال ۱۲۶۹ تا سال ۱۳۵۶ خورشیدی است که بین سال‌های ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۴ خورشیدی عکاسی شده‌اند.

مجموعهٔ «تخت فولاد» نیز شامل ۱۴ قطعه از سنگ آرامگاه‌های گورستان تاریخی تخت فولاد در اصفهان است. تاریخ سنگ آرامگاه‌های این مجموعه از دورهٔ صفوی تا سال ۱۳۳۹ خورشیدی است که بین سال های ۱۳۸۱ تا ۱۳۹۱ خورشیدی عکاسی شده‌اند.

نشر اسپانه با همکاری مؤسسه ایکوموس ایران، ۱۴۰۲

 

مراکز فروش در تهران: 

کتابفروشی‌های نشر چشمه

مراکز فروش در رشت: کافه موزه رشت

مراکز فروش در اصفهان: بنیاد هنری ب و کتاب کمند

اشتراک مطلب
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
جستار چهارم از پنج جستار در باب نقش معماری و شهر در رمان یوسف‌آباد، خیابان سی‌وسوم، نوشته‌ی سینا دادخواه [۴] | نازنین عارف‌کیا
آخرین راوی رمان، دختری بیست‌­ساله به اسم نداست که نام او نیز مانند سه شخصیت دیگر، از بخش اول تا چهارم بارها تکرار شده و در تمام بخش‌­های دیگر حضور دارد. تجربه‌­ی ندا در مواجهه با شهر و بناها قدری متفاوت با بقیه­‌ی راویان است؛ چرا که مسیر زندگی او نیز تفاوت­‌های زیادی با باقی شخصیت­‌ها دارد. او که دوران نوجوانی خود را، مانند سامان، در شهرک اکباتان گذرانده، زمانی ناچار به کوچ همراه خانواده­‌اش شده و به بندرعباس می‌­رود.
احیای «شهر اسلامی» در قرون ۲۰ و ۲۱ | میزگرد
«شهر اسلامی» به‌عنوان یک مفهوم و موضوع تاریخی مبهم از قرن نوزدهم در تخیل اروپایی ابداع شده است. با این حال، نقد شرق‌شناسی این انتظار را که تجدید حیات عقاید و سیاست‌های اسلامی آغازگر مرحله جدیدی از شهرسازی اسلامی باشد، به‌ویژه در حکومت‌های دین‌سالاری مسلمان مانند ایران و همچنین ترکیه و خلیج‌فارس، فرونشانده است.
نظم بصری تفرجگاه؛ چهارباغ اصفهان صفوی و تجربه‌های حسی‌اش | برگزاری رویداد
فرشید امامی بر اساس کتاب اخیر خود با عنوان اصفهان: معماری و تجربه شهری در ایران اولیه (انتشارات دانشگاه ایالتی پن، 2024) که به تازگی...
«تأملی بر اسطوره‌ی شیخ بهایی در معماری» | جعفر طاهری
اندیشه‌ی اسطوره‌ای بهاء‌الدین عاملی (شیخ بهایی)، بیش از چهار سده حاکم بر قلمروهای گوناگون علوم و فنون، بویژه معماری بوده است. مقاله‌ی حاضر تأملی تاریخی در آثار و لایه‌های پنهان زندگی شیخ بهایی و ارتباط او با قلمرو معماری است؛ و تلاش می‌کند با استناد به مدارک تاریخی اندیشه‌ی دیرپای توانایی و حضور برجسته‌ی شیخ در قلمرو معماری را مورد تحلیل قرار دهد.

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر