×

جستجو

مواد و معنا در معماری: جستارهایی دربارۀ تجربۀ تنانی بناها| نیتانیل کُلمن

در دورانی که مشغولیت کار معماری به نظر بیش از هر چیز تصویر و بازنمایی بصری است، در این کتاب با در هم تنیدن حوزه‌هایی چون معماری، فلسفه و تاریخ فرهنگی، بررسی غنی و چندجانبه‌ای از مواد و مادیّت به دست می‌دهند.

این مطالعه با استدلال دربارۀ اینکه معماری را نخست از طریق کلیت بدن تجربه می‌کنیم و نه با چشم نشان می‌دهد که چگونه بیشتر بناهای گیرا همانقدر که حسّانی (sensuous) است، بساوشی (tactile) است و مستقیماً با حس‌های بدن تعامل دارد، به خصوص لامسه. در توجه به امکان‌های ماندگارِ اکسپرسیوِ کاربرد مواد در معماری، مضمون دیگری که بررسی می‌شود «تصورِ مادی» است و قدرت مستقر کردن «هویتِ مکان» در اثرِ یک معمار.

هر کدام از فصل‌های کتاب جداگانه نیز قابل مطالعه است، در بعضی قرائت دقیق گزیده‌ای از آثار معماران شناخته‌شده (اسکارپا، زومتور، ویلیامز و تیِن) عرضه شده و در بعضی دیگر، نگاهی تازه به متون و نظریه‌های اصلی (راسکین، لوس، باشلار)، یا تاریخ‌خای کوتاه فرهنگی مواد (چوب، آجر، بتن، فولاد و شیشه). با این حال، در کنار یکدیگر نیز این فصل‌ها دربارۀ اینکه چطور طی زمان بناها معنا می‌یابند استدلالی به طول یک کتاب می‌سازند، نیز دربارۀ ضرورت افزودن تجربۀ تنانی مواد به طراحی معماری. بنا بر این، کتاب تا حدی همچون یک بیانیه است در دفاع از اینکه معماری باید همچون سدی در برابر موج فزایندۀ شخصیت‌زدایی از محیط مصنوع عمل کند.

کتاب برای طیف گسترده‌ای از مخاطبان فهمی تازه در بر دارد، از دانشجویان علاقه‌مند به پژوهش تا طراحان حرفه‌ای؛ در عین حال نظریه‌پردازان را به بازاندیشی در مفروضاتشان وا می‌دارد و به طراحان امکان‌های تازه‌ای در پروژه‌هایشان نشان می‌دهد.

Materials and Meaning in Architecture

Essays on the Bodily Experience of Buildings

By: Nathaniel Coleman

Bloomsbury, 2020

 

اطلاعات بیشتر و ملاحظۀ فهرست مطالب کتاب:

https://www.bloomsbury.com/uk/materials-and-meaning-in-architecture-9781474287753/

اشتراک مطلب
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
تاریخ هنر و نهادهایش: بنیادهای یک رشته (۱) | پاره‌ای دیگر از کتاب‌نگاشت توضیحی نظریه‌های تاریخ معماری و هنر
مهرداد قیومی بیدهندی
الیزابت منسفیلد، استاد تاریخ هنر در دانشگاه ساوت در سوانی امریکا، در این کتاب، مقالاتی را بر محور موضوع بررسی رشته‌ی تاریخ هنر را از...
تاریخ معماری چیست؟(۳) | پاره‌ای دیگر از کتاب‌نگاشت توضیحی نظریه‌های تاریخ معماری و هنر
مهرداد قیومی بیدهندی
سه نظرگاه گوناگون در خصوص مفید پنداشتن تاریخ معماری وجود دارد. نگاه نخست متعلق به زِوی است. وی سیاق‌مدار است و توجه به سیاق تاریخی...
دیدگاه‌های فمینیستی درباره‌ی فضاهای جنسیت‌زده در تاریخ هنر و معماری مدرن | برگزاری همایش: چرا زنان معمار بزرگی وجود نداشته‌اند؟
کنفرانس ما پیوندهای پیچیده‌ی بین جامعه، جنسیت و فضا را از دیدگاه کاملاً فمینیستی بررسی خواهد کرد. با این کار، تلاش می‌شود هم بر بهره‌وری زنان در تمامی ابعاد معماری و برنامه‌ریزی و هم بر گفتمان‌های تاریخی هنر در رابطه با درک جنسیتی و استفاده از فضا تأکید شود.
حیات ذهنی مورخ معماری: بازگشایی پرونده‌ی تاریخ‌نگاشت اولیه‌ی معماری مدرن | پاره‌ای دیگر از کتاب‌نگاشت توضیحی نظریه‌های تاریخ معماری و هنر
مهرداد قیومی بیدهندی
گوورک هارطونیان، استاد ایرانی‌تبار معماری در دانشکده‌ی هنر و طراحی دانشگاه کانبرا، استرالیا، در این کتاب، تاریخ‌نگاشت اولیه‌ی معماری مدرن را با نگاهی دیگر بررسی...

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر