حمید سهیلی
هندسۀ گردون، هندسۀ شکسته
حمید سهیلی
کاخ آپادانا از عالیترین نمونههای معماری هخامنشی است. در این کاخ، معروفترین و مهمترین نقشهای برجستۀ تخت جمشید بر کنارههای دو راهپلۀ شمالی و شرقی کار شدهاند. در این نقوش، ردیفی از حاجبان، پرده داران و سربازان که به طور یک در میان لباس مادی و پارسی در بر دارند دیده میشود که شکل پوشاک، کفش، کلاه، اسلحه و ابزار و آرایش موی سر و صورت آنها ما را با خصوصیت زندگی مردمان آن دوره آشنا میسازد. مادها آریائیهای کوچیده به منطقۀ آذربایجان در شمال غربی ایران و پارسها آریائیهای مستقر در منطقۀ فارس در جنوب ایران بودند. با نگاهی...
قزوین: کتابت، خوشنویسی، فرهنگنامه
حمید سهیلی
بیشمار کاتب و خوشنویس از منطقۀ قزوین در فاصلۀ سدههای پنجم تا سیزدهم هجری برآمده است که شماری از آنان چون زکریای قزوینی، حمداالله مستوفی، عبید زاکانی، میرعماد حسنی سیفی قزوینی، درویش عبد المجید طالقانی، ملک محمد قزوینی، عماد الکتاب و استاد محمد احصایی از برجستهترین و نامآورترین هنرمندان این سرزمیناند.
توپخانهها
حمید سهیلی
دوم ماه رجب سال ۹۲۰ق، سپاهیان ایران به فرماندهی شاه اسماعیل اول صفوی در دشت چالدران از سپاهیان سلطان سلیم عثمانی شکست خوردند. علت شکست فزونی سپاهیان عثمانی و در اختیار داشتن ۳۰۰ اراده توپ بود که ایرانیان از داشتن این سلاح آتشین محروم بودند. پس از نبرد چالدران در دوران سلطنت شاه عباس اول صفوی با آمدن برادران شرلی انگلیسی به ایران برای توپریزی و ساختن توپ و آموزش قشون ایران با سلاحهای آتشین و مدرن، مکان تازهای به نام «توپخانه» به وجود آمد.
اصفهان: شهر انعکاسها
حمید سهیلی
اصفهان، شهر انعکاسهای پنهان و آشکار، شهر پژواکها و بازتابها، شهر نقشها و تصویرهاست. در این شهر افسانهای مشرق زمین و هزارویک شب، با نمونههای متعددی از انعکاس آثار گوناگون در آب، در آئینه و شیشه، انعکاسهای صوتی و آوایی، انعکاس طرحها، نقوش، علائم، تزیینات، وارونویسیها، چپنویسیها، معکوسنویسیها، قرینهسازیها، اعداد، آیینها، آداب و مراسم و رفتارهای اجتماعی و فرهنگی روبه رو هستیم که هریک طرح و تصویری جادویی و خیالانگیز از این شهر کهن بر جای میگذارند.