×

جستجو

خبر و گزارش
شب طبیعت، تاریخ و فرهنگ ایران | هفتصد و پنجاه و پنجمین شب از شب‌های بخارا

کتاب «ایرانشناسی: طبیعت، تاریخ و فرهنگ ایران»، همچنان که از نام آن پیداست، بر سه مقوله تأکید دارد. نویسنده‌ی کتاب،‌ منصور قربانی، بر این باور است که تاریخ یک کشور بر طبیعت آن نگاشته می‌شود و فرهنگ حاصل وصلت نانوشته‌ی این دو است. یک فصل از کتاب به طبیعت ایران اختصاص یافته است. در مقوله‌ی تاریخ، نگارنده مانند یک دوربین، از سرگذشت ۷۰۰۰ ساله‌ی فلات ایران و چگونگی زندگی مردمان آن فیلم‌برداری کرده است. آنگاه با بازبینی فیلم سعی کرده که فیلم‌نامه‌ای بر اساس واقعیت بنگارد.

به یاد دکتر فرهاد نظری

سه‌شنبه، ۱۹ تیر ۱۴۰۳، ساعت ۱۰ محل برگزاری: موزه‌ی ملی ایران

اسطوره و اسطوره‌شناسی نزد ژرژ فردریش کروزر | نخستین نشست از سلسله نشست‌های سهراب

برگزارکننده: گروه پژوهشی میت‌اوخته، موسسه‌ی فرهنگی هنری کتاب‌آرایی ایرانی میزبان: نگارخانه‌ی لاجورد

تاریخ علت‌شناسی انحطاط و عقب‌ماندگی ایرانیان و مسلمانان از آغاز دورۀ قاجاریه تا پایان دورۀ پهلوی | جلسه بررسی و گفتگو درباره‌ی کتاب

متفکرانی که در این کتاب مورد بررسی قرار گرفته‌اند بیشتر در مورد جریان تجددگرایی و نوخواهی و نواندیشی در ایران است و به طور کلی می‌توان در چهار گروه دسته‌بندی کرد: الف) گروه متجددان مسلمان یا نمایندگان جریان تجددگرایی اسلامی یا نوگرایی دینی؛ ب) گروه نواندیشان و روشنفکران تجددگرای غیردینی و غرب‌گرا؛ ج) گروه اندیشه‌گران ناسیونالیست و باستان‌گرا؛ د) گروه اندیشه‌گران مارکسیست یا متأثر از مارکسیسم.

نشست تخصصی پژوهش در هنر و چالش‌های پیش‌رو (با یادمانی از دکتر فرهاد نظری) | موزه‌ی هنرهای زیبای سعدآباد به مناسبت روز اهل قلم برگزار می‌کند

زمان: چهارشنبه سیزدهم تیرماه ۱۴۰۳، ساعت ۱۵ الی ۱۷ مکان: خیابان ولیعصر، خیابان شهید فلاحی (زعفرانیه)، انتهای خیابان شهید کمال طاهری، مجموعه‌ی فرهنگی تاریخی سعدآباد، طبقه‌ی دوم، موزه‌ی هنرهای زیبا

مهرا / قاب‌های گم‌شده | نشست نمایش و نقد فیلم‌های میراث فرهنگی(۶)

زمان: سه‌شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۳، ساعت ۱۵-۱۷ مکان: خیابان امیرکبیر، خیابان جاویدی

«ایران‌پژوهی» | نشریه‌ی تازه

این شماره‌ی مطالعات ایران شامل چهار مقاله، گزارشی آرشیوی، یک میز گرد، و چند نقد کتاب‌ است. در مقاله‌ی نزهت احمدی و محمد امین کیخاشاهین‌پور، با بررسی اسناد عثمانی، سیاست‌های عثمانی در قبال شاه اسماعیل روشن می‌شود. تحقیق ایشان، در نبود منابع متناظر ایرانی، دریچه‌ی جدیدی به روی ارتباطات دوره‌ی صفویه و عثمانی می‌گشاید. افه بالیکچی اوغلو مطالعه‌ای قیاسی بر دریافت و ادراک شعر عمر خیام در ترجمه‌های عثمانی و ترکی فراهم می‌کند.

تاریخ فرهنگی هنر آسیایی | فراخوان ارسال پیشنهاده برای مشارکت در تألیف کتاب

تاریخچه‌ی فرهنگی هنر آسیایی (CHoAA) شامل تاریخچه‌ی هنر در سراسر آسیا در 2500 سال گذشته، از جمله شرق، غرب، جنوب، جنوب شرق و آسیای مرکزی است. این تاریخچه تفسیر جدیدی از هنرهای آسیا ارائه می دهد که روش ها و رویکردهای نوظهور را در مطالعه آسیا و تاریخ هنر به طور گسترده تر در خود جای می دهد و دیدگاهی نوآورانه از هنر آسیایی را برای محققان، دانشجویان و خوانندگان عمومی ارائه می دهد.

شیوه‌های مستندنگاری بافت‌های روستایی؛ نمونه‌ی مطالعاتی روستاهای پلکانی منظر فرهنگی هورامان | برگزاری نشست

ارزیابی مناظر فرهنگی با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین؛ نمونه‌ی مطالعاتی منظر فرهنگی هورامان

آواز تیشه امشب از بیستون نیامد/ گویا به خواب شیرین فرهاد رفته باشد

محقق ارزنده‌ی تاریخ معماری ایران، مرمتگر، و مدیر مؤثر میراث فرهنگی، فرهاد نظری، از دنیا رفت.

دیدگاه‌های فمینیستی درباره‌ی فضاهای جنسیت‌زده در تاریخ هنر و معماری مدرن | برگزاری همایش: چرا زنان معمار بزرگی وجود نداشته‌اند؟

کنفرانس ما پیوندهای پیچیده‌ی بین جامعه، جنسیت و فضا را از دیدگاه کاملاً فمینیستی بررسی خواهد کرد. با این کار، تلاش می‌شود هم بر بهره‌وری زنان در تمامی ابعاد معماری و برنامه‌ریزی و هم بر گفتمان‌های تاریخی هنر در رابطه با درک جنسیتی و استفاده از فضا تأکید شود.

«Design Matters» | معرفی پادکست

دبی میلمن، نویسنده، گرافیست، و تصویرساز ساخت این پادکست را از سال ۲۰۰۵م آغاز کرده و طی این سال‌ها با بسیاری از طراحان، درباره‌ی زندگی و کارشان، به گفتگو نشسته است. تعریف میلمن از طراح و طراحی دامنه‌ای گسترده‌ را در بر می‌گیرد؛ میزبان برنامه‌ی رادیویی او ممکن است نویسنده‌ی مجله‌ی نیویورک‌تایمز، کارگردان تئاتر برادوی، یا طراح گرافیست باشد.

فراخوان ارسال نوشتار برای آسمانه: معضلات آرشیوهای اسناد ایران

آسمانه در صدد پرداختن به پرونده‌ای است با عنوان «گنج و مار» درباره‌ی معضل دسترس به آرشیوهای مدارک نوشتاری و تصویری در ایران؛ آرشیوهای کاخ گلستان؛ کتابخانه، موزه، و مرکز اسناد جمهوری اسلامی ایران؛ کتابخانه و موزه‌ی مجلس شورای اسلامی؛ مرکز اسناد وزارت امور خارجه؛ مرکز اسناد نهاد ریاست جمهوری؛ موسسه‌ی مطالعات تاریخ معاصر ایران و مراکز مشابه.

جلسه‌ی معارفه‌ی ایزاف ایران (شبکه‌ی ایرانی ریخت‌شناسی شهری)

ایزاف ایران شاخه‌ای از شبکه‌های منطقه‌ای سمینار جهانی شکل شهر است که در سال گذشته توسط ده نفر از پژوهشگران ایرانی تأسیس شده است و وظیفه‌ی خود را ترویج و گسترش مطالعات ریخت‌شناسی شهری می‌داند. ایزاف ایران در چهارشنبه ۲ خرداد ۱۴۰۳، ساعت ۱۸.۳۰ به وقت تهران، در جلسه‌ای عمومی میزبان ریاست سمینار جهانی فرم شهر، پروفسور ویتور الیویرا، و مدیر هماهنگی شبکه‌های منطقه‌ای ایزاف، پروفسور جوزپه استراپا خواهد بود. این جلسه با حضور همکاران بین‌المللی و داخلی حوزه‌ی مطالعات شکل شهر برگزار خواهد شد.

سلسله نشست‌های نقد و بررسی کتاب: تأثیر هخامنشیان در دریای سیاه

زمان: شنبه، ۲۹ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۰-۱۲ مکان: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، سالن ادب

بررسی کارنامه‌ی تاریخ‌نگاری دکتر سهراب یزدانی

زمان: شنبه ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، ساعت ۱۷ مکان: خیابان ویلا، نبش خیابان ورشو، خانه‌ی اندیشمندان علوم انسانی

تور بازدید از نادیده‌های یک موزه در کتابخانه و موزه‌ی ملی ملک

این برنامه در چارچوب بازدید از تالارها و پشت صحنه‌ی موزه نگاهی به نادیده‌های موزه‌ای خواهد داشت که می‌کوشد نمایی نو پیش روی گردشگران بگذارد. کارگاه‌های مرمت و مستندنگاری، آزمایشگاه آثار و صحافی، بخش‌هایی از یک موزه به شمار می‌آیند که به شیوه‌ی معمول در برنامه‌ی بازدید گردشگران و بازدیدکنندگان موزه گنجانده نمی‌شوند. این بخش‌ها پشتوانه‌ی فنی و تکنیکی نگهداری و حفاظت اشیای تاریخی‌اند که یک موزه بدون آنها با مسئله‌ها و دشواری‌های گوناگون روبه‌رو خواهد شد.

ایران قاجاری بر قله‌ی تجددگرایی | برگزاری همایش سالانه‌ی «معنای ایران»

قرن نوزدهم شاهد تحکیم دولت قاجار و تغییر روابط با قدرت‌های اروپایی بود که با انقلاب‌های سیاسی، صنعتی و کشاورزی دگرگون شده بودند، از جمله از دست دادن مستعمرات آمریکای بریتانیا و ظهور یک قدرت مستقل در صحنه جهانی.

گزیده‌ای از نقاشی‌های آبرنگ جوزف دارسی از مناظر اطراف شیراز | معرفی اسناد تصویری

جوزف دارسی (۱۷۸۰-۱۸۴۸) سرگرد توپ‌خانه‌ی سلطنتی بریتانیا بود که در سال ۱۸۱۱م همراه با سر گور اوزلی به ایران آمد. دارسی و همراهانش، پیش از رسیدن به مقرشان در تبریز، سه ماه در شیراز ماندند و در این مدت، او مشغول گردآوری اطلاعات جغرافیایی و بررسی مکان‌های محلی شد.

وبینار پنجم از سلسله وبینارهای تخصصی معماری منظر: منظر رودخانه

سخنران: فرشاد بهرامی پژوهشگر دکتری معماری منظر، دانشگاه ملبورن

برگزاری دومین همایش ملی بازاندیشی در چشم‌اندازهای بوم‌های بیابانی، چالش‌ها و فرصت‌های کالبدی، انسانی و اقلیمی

با توجه به اینکه چالش‌های مرتبط با زمین، آب، هوا و انسان در این منطقه به سرعت در حال افزایش است، همایش حاضر سعی دارد تا در تداوم نگاه اولین همایش که در سال ۱۳۹۰ در دانشکده‌ی هنر، معماری و شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد برگزار گردید، فضایی برای بازخوانی تجارب، دیدگاه‌ها و ایده‌هایی داشته باشد، که در تلاش برای بالابردن کیفیت زیست‌پذیری، پایداری، تاب‌آوری و ارج نهادن به ارزش‌های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، کالبدی و طبیعی در این حوزه‌ی سرزمینی است.

ایران و چین: میراث مشترک و مناسبات جدید | فراخوان ارسال مقاله برای همایش

تاریخ برگزاری همایش: ۲۷ و ۲۸ سپتامبر ۲۰۲۴ | ۶ و ۷ مهر ۱۴۰۳

«تاریخ معماریانه (آرکیتکچرال هیستری)؛ گزیده مقالات مربوط به معماری و دیوان‌سالاری» | معرفی نشریه‌

معماری و دیوان‌سالاری: ناگسستنی و ناسازگار؟ این دو حوزه اغلب در تضاد با هم دیده شده است؛ پسین نیروی خلاقه‌ی پیشین را سرکوب می‌کند؛ با این حال، آیا ممکن است هیچ هم‌پوشانی و اشتراکی میانشان نباشد یا گاه‌گداری در فرآیندشان هم‌زمانی‌ای رخ ندهد؟

احیای «شهر اسلامی» در قرون ۲۰ و ۲۱ | میزگرد

«شهر اسلامی» به‌عنوان یک مفهوم و موضوع تاریخی مبهم از قرن نوزدهم در تخیل اروپایی ابداع شده است. با این حال، نقد شرق‌شناسی این انتظار را که تجدید حیات عقاید و سیاست‌های اسلامی آغازگر مرحله جدیدی از شهرسازی اسلامی باشد، به‌ویژه در حکومت‌های دین‌سالاری مسلمان مانند ایران و همچنین ترکیه و خلیج‌فارس، فرونشانده است.

نظم بصری تفرجگاه؛ چهارباغ اصفهان صفوی و تجربه‌های حسی‌اش | برگزاری رویداد

فرشید امامی بر اساس کتاب اخیر خود با عنوان اصفهان: معماری و تجربه شهری در ایران اولیه (انتشارات دانشگاه ایالتی پن، 2024) که به تازگی منتشر شده است، شرح تازه ای از معماری، چشم انداز حسی و ساختار بصری چهارباغ ارائه خواهد کرد. گردشگاهی به طول یک کیلومتر و پر درخت که به عنوان محل اصلی برگزاری مراسم گذران اوقات فراغت شهری و مراسم دسته روی در اصفهان، پایتخت جهان وطن امپراتوری صفویه در اوایل ایران مدرن بود.

روش‌های بهره‌برداری از محصولات لیزراسکن در فرآیند مستندنگاری بناهای تاریخی | برگزاری نشست

مروری بر تجربه‌ی مستندنگاری و محصولات لیزراسکن در پروژه‌ی خانه‌ی اتحادیه تهران

جنسیت و معماری در جهان اسلام: محدودیت‌ها، کنش‌ها و واکنش‌ها | فراخوان ارسال مقاله برای «نشریه‌ی معماری اسلامی»

فضاهای واقعی و خیالی ذاتاً بر اساس شیوه‌های زندگی غیرعادی و مردسالارانه‌ی جنسیت‌بندی می‌شوند و در نتیجه بر نحوه‌ی دسترسی، استفاده و تجربه‌ی بناها و شهرها تأثیر می‌گذارند. علاوه بر این، شیوه‌های فضایی مرتبط با چنین سیستم‌های دوتایی و جنسیتی بر ایده‌های طراحی تأثیر می‌گذارند و محیط ساخته شده را شکل می‌دهند.

باغ‌خوانی؛ «باغ مرا می‌خواند» | بیستمین نشست انجمن علمی معماری منظر با همکاری شرکت متن آویس

زمان: چهارشنبه، ۲۹ فروردین‌ماه ۱۴۰۳، ساعت ۱۰ مکان: دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده‌ی معماری و شهرسازی، تالار شهید دلبری

بلایا و مخاصمات از دید منشور ونیز | گرامیداشت روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی

منشور ونیز ۱۹۶۴؛ مفاهیم و پیوندها، و مسئله‌ی تعارضات: دکتر محمدرضا رحیم‌زاده، مهندس صدیقه دلیلی دیدار مطالعه‌ی تطبیقی نسخه‌های فرانسوی و انگلیسی منشور ونیز: دکتر مهناز اشرفی

آیین نکوداشت اندیشمند فرزانه دکتر حکمت‌اله ملاصالحی

زمان: سه‌شنبه، ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳، ساعت ۱۷ مکان: خانه‌ی اندیشمندان علوم انسانی، سالن فردوسی

ایدهٔ پادشاه عادل در هنر و فرهنگ مادی جهان ایرانی | برگزاری نشست گروه پژوهشی مطالعات تاریخ هنر غبار با همکاری مناظر

سخنرانی ها به دو زبان فارسی و انگلیسی است (مترجم همزمان برای بخش پرسش و پاسخ ) امکان شرکت در نشست ها به صورت حضوری و آنلاین وجود دارد. سخنرانان مقیم ایران به صورت حضوری و سخنرانان خارج از ایران به صورت آنلاین در برنامه حضور خواهند داشت.

برگزاری سخنرانی به یاد محمدابراهیم باستانی پاریزی

زمان: پنج‌شنبه، ۳۰ فروردین | ساعت ۱۶ مکان: خیابان ولی‌عصر، سه‌راه زعفرانیه، خیابان عارف‌نسب‌، شماره‌‌ی ۱۲، باغ موقوفات دکتر محمود افشار

مسیرهای حرفه‌‌ای جایگزین برای دانش‌آموختگان دکتری تاریخ هنر اسلامی | برگزاری کارگاه مجازی

میزبان: انجمن مورخان هنر اسلامی زمان: ۱۷ آوریل ۲۰۲۴| ۲۹ فروردین ۱۴۰۳

جایگاه دانش‌پژوهی در هنر معاصر و مدرن متأخر ایران | نشست مجازی

در سال‌های اخیر، شاهد جهش مساعدی در انتشار کتاب‌هایی بوده‌ایم که به کاوش در جنبه‌های مختلف هنر مدرن و معاصر ایران اختصاص دارد. این انتشارات کمک قابل‌توجهی به درک ما از فرهنگ هنری ایران کرده و جلوه‌های متنوع و پیچیدگی‌های بغرنج آن را ، که زیربنای آن است، روشن کرده است.

فراخوان شرکت در مسابقه‌ی فرهنگ طبیعت ۲۰۲۴

پروژه‌های فرهنگ ـ طبیعت ارتباط متقابل میراث فرهنگی و طبیعی را به‌رسمیت می‌شناسند و شیوه‌های حمایت از فرهنگ و طبیعت با رویکردی جامع همراه با جوامع محلی را بازاندیشی می‌کنند. پروژه‌های فرهنگ ـ طبیعت با حمایت و مدیریت منسجم و توسعه‌ی پایدار در مکان‌های میراثی، در مقابل معضلات تغییر اقلیم، آلودگی، و شهری‌سازی شتابان تاب‌آوری ایجاد می‌کنند.

کارگاه بین‌المللی دوره‌ی مهارت‌پروری بازیابی پس از فاجعه‌ی میراث فرهنگی | فراخوان ثبت نام

جوامع بسیاری از تخریب میراث فرهنگی خود آسیب دیده‌اند، بنابراین تأثیر نامطلوب مخاصمات و بلایا بر میراث فرهنگی بدیهی است. با توجه به نیاز آنی برای اقدام در این زمینه، ایکروم و بنیاد اقتصاد میراث سانتاگاتا با حمایت سخاوتمندانه‌ی بنیاد الف با همسو ساختن مأموریت خود برای حمایت و مرمت میراث فرهنگی ــ به‌ویژه در مناطق تحت اثر مخاصمه و بلاهای طبیعی ــ به این نیاز پاسخ داده‌اند.

معرفی هزارتو؛ نشریه‌ی کانون معماران معاصر

در جای‌جای جهان، افراد زیادی در حوزه‌ی معماری نظریه‌پردازی می‌کنند، اما میدان پویای جهانی نظریِ‌ معماری در نوشته‌های فارسی ناشناس و گنگ و دور مانده است. هزارتو قصد دارد در هر شماره به سراغ یکی از این مفاهیمی برود که موضوع بحث نظریه‌پردازان، اندیشمندان، و پژوهشگران حوزه‌ی معماری بوده است. این کار واجب است، نه برای آن که پرزانته‌ی پروژه‌ای را زینت ببخشد یا چند ایسم و اسم غریبه‌ی دیگر به فهمِ معوج ما از نظریه‌ی معماری بیفزاید.

مقرنس | نشریۀ تازه

مجله‌ی مقرنس، در شماره‌ی مربوط به چهلمین سالگرد انتشارش، با مقدمه‌ای از گل‌رو نجیب‌اوغلو آغاز می‌شود. در این مقدمه، نجیب‌اوغلو به سیرِ تاریخیِ انتشار این مجله‌ی پیشرو و خواهرخوانده‌ی آن، مقرنس ساپلمنتس (الحاقیه‌ی آن)، بر بستر پژوهشی‌ای می‌پردازد که طی این سال‌ها و به ویژه در دهه‌ی اخیر همواره در تغییر بوده است.

حیات تازه‌ی ایران: ظهور ساسانیان | معرفی پادکست

ساسانیان یکی از ترسناک‌ترین دشمنان رومیان شناخته می‌شوند. این سلسله در قرن سوم میلادی و زیر نظر یکی از اشراف ایرانی به نام اردشیر تأسیس شد. این سلسله به امپراتوری قدرتمندی تبدیل شد که اشکانیان را به زیر کشید و تا قرون وسطای آغازین باقی ماند. اما این دودمان چگونه ایران را احیاء و آن را به وزنه‌ی سنگینی در بین‌النهرین تبدیل کرد؟

اسناد تصویری عادل فرهنگی | گشایش آرشیو برخط

آرشیو برخط «اسناد تصویری عادل فرهنگی»، حاوی حدود ۶۴۰۰ قطعه عکس از آثار معماری ایران، به اهتمام نوروزگان (پایگاه فرهنگ سرزمین نوروز) در اختیار عموم قرار گرفت.

شب محمدرضا اصلانی | هفتصد و سی و دومین شب از سلسله‌شب‌های مجله‌ی بخارا با همکاری نشر خوب، به پاس بزرگداشت فعالیت فرهنگی محمدرضا اصلانی

محمدرضا اصلانی (متولد ۱۷ آذر سال ۱۳۲۲ در رشت) شاعر، کارگردان، فیلسوف، هنرپژوه و فارغ‌التحصیل رشته‌ی نقاشی از دانشگاه هنرهای تزئینی (دانشگاه هنر فعلی) است. جامعه‌ی هنری ایران در ابتدا محمدرضا اصلانی را با اشعارش شناخت. او از شاعران فعال و مطرح موج نویی دهه‌ی چهل بود که اشعارش امیدی در میان هواداران شعر مدرن برانگیخته بود.

طرح راهبردی-ساختاری (جامع) تهران: استفاده‌ی مبهم از یک مفهوم | برگزاری نشست مجازی

میزبان: مرکز مطالعات و تحقیقات شهرسازی و معماری ایران مهمان: دکتر زهرا اهری (دانشیار مرکز مستندنگاری، مطالعات معماری و مرمت، دانشکده‌ی معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی)

باغ تابستانی سفارت روسیه؛ چرایی و چگونگی برپایی در زرگنده | جلسه‌ی دفاع از پایان‌نامه‌ی کارشناسی ارشد رضا هادی‌نژاد

روس‌ها از زمان سلطنت محمد‌شاه اختیار باغ زرگنده و آبادی پیرامونی را به دست آوردند. در اختیار گرفتن باغ و آبادی زرگنده، روس‌ها را به بازیگر مهمی در این منطقه تبدیل کرد. در حالی‌ که این آبادی در موقعیتی با محدودیت‌های منطقه‌ای و مصائبی گوناگون قرار داشت، سابقه‌ی سکونت روس‌ها در این جا به ۲۰۰ سال می‌رسد. سکونتگاه روس‌ها در طی این سال‌ها دوره‌های مختلفی را تجربه کرده است. هدف اصلی تحقیق، بررسی چرایی و چگونگی سکونت روس‌ها در زرگنده است.

معرفی پایگاه جاینامهٔ باستان‌شناسی ایران | نازنین عارف‌کیا

پایگاه فرهنگ جغرافیایی (جاینامهٔ) باستان شناسی ایران، مکان‌های باستان‌شناسی ایران را روی نقشه‌ای تعاملی نشان می‌دهد. در مدخل‌های این فرهنگ، با تصاویر و منابع، برداشت‌هایی جامع و به‌روزشده از محوطه‌های باستان‌شناسی عرضه شده است.

تأثیر ادبیات داستانی بر پرورش تخیل طراح | جلسۀ دفاع از رسالۀ دکتری معماری، علی طباطبایی

استفاده از ادبیات داستانی به عنوان مرجع کسب معرفت معماری و ایجاد بستری از طریق آن برای تمرین و آموزش طراحان، در نزدیک به دو دهه‌ٔ اخیر مورد توجه محققان بسیاری قرار گرفته است. این مجموعه پژوهش‌ها از زوایا و با رویکردهای مختلفی به این حوزه نظر کرده‌اند و هر یک با تمرکز بر وجهی از نسبت ادبیات داستانی و معماری و دانش‌ها و مهارت‌های مربوط به آن، بخشی از این داد و ستد میان این حوزه‌ٔ غنی معرفت بشری و فعل طراحی معماری را وضوح بیشتری بخشیده‌اند.

تاریخ‌نگاشت ایرانی در امپراتوری‌ها | سخنرانی مجازی

این ارائه برخی از ویژگی های اصلی تاریخ‌نگاری فارسی در دوران عثمانی، صفویه و مغول را مورد بحث قرار خواهد داد. وقایع‌نگاران مدرن اولیه در تعدادی از شیوه های تاریخ نگاری مداخله کردند؛ از‌جمله مداخله در سنت‌های تاریخ‌نگاری قبلی تیموری و اصلاح آن، بازنویسی و تغییر منظور روایات خود، اختلاط ژانرها، و تداوم شیوه هایی مانند نوشتن تاریخ های جهانی.

پژوهش و انتشار اطلاعات یافتگاه در حوزه‌ٔ هنر اسلامی | برگزاری همایش

پژوهش یافتگاه مهارتی تخصصی است که معمولاً از طریق تجربه دست اول در مجموعه‌ها و بایگانی‌های موزه به دست می‌آید، اما یافته‌های آن پیامدهای قانونی، اخلاقی و علمی فراتر از مؤسساتی که این کار را انجام می‌دهند دارد. از جمله موضوعات مرتبط با تدریس، تحقیقات تاریخ هنر و دارایی فرهنگی.

میراث زیر حمله: تأثیر بازسازی پس از کشمکش در خاورمیانه | برگزاری همایش

برنامۀ فرهنگ در بحران موزۀ ویکتوریا و آلبرت، با همکاری کمپین REVIVE، اعلام می‌کند: برگزاری همایشی ترکیبی (حضوری و آنلاین) برای بررسی گذشته، حال و آیندۀ آسیب‌ها و تخریب میراث فرهنگی در نتیجۀ درگیری و جنگ در خاورمیانه.

شمارۀ ویژۀ نشریۀ «ساخته‌ها»: نشریهٔ مجمع تاریخ معماری استرالیا و نیوزیلند | فراخوان ارسال مقاله

محققان معمولاً میراث را ذاتاً ناسازگار یا دشوار توصیف می‌کنند و تفاوت‌های سیاسی-اجتماعی را که ارزش معماری را به ساختمان‌ها و مکان‌ها نسبت می‌دهند، برجسته می‌کنند. این شمارۀ ویژه بر امکان مشترک شدن میراث معماری متمرکز است و به این فکر می کند که آیا اصلاً 'اشتراک' ممکن است؟

تاریخ‌های موازی معماری ایران (رویکردهای نظری نو در تاریخ‌نگاری و تفسیر معماری ایران) | برگزاری دوره‌ٔ مجازی

تاریخ‌نگاری و فهم معماری گذشته ایران در دهه‌های اخیر تابع تحولاتی که در تاریخ‌نگاری هنر و معماری در سطح جهانی اتفاق افتاده دست‌خوش تغییرات بسیار بوده‌است. تغییراتی که به نحو جدی در آموزش و پژوهش معماری و هنر در داخل ایران انعکاس نیافته‌اند. در این دوره به نقد رویکردهای مسلط در ایران و معرفی رویکردهای جدید به تاریخ‌نگاری و تفسیر معماری ایران، خصوصا در دوره پس از اسلام، خواهیم پرداخت.

اردوی زرین: هنر، فرهنگ مادی و معماری | برگزاری همایش

برای یک دوره تقریباً 250 ساله، اردوی زرین، یک نظام عشایری با منشأ امپراتوری مغول، قلمرو وسیعی از رود دانوب در غرب تا فراتر از کوه‌های اورال در شرق را تحت کنترل داشت. این منطقه وسیع، تقریباً یک چهارم جهان شناخته شده، حاوی برخی از خلاقانه ترین اشکال هنر، معماری، و فرهنگ مادی است.

میراث ناملموس، شهر و جماعت: در مسیر راه ابریشم و ورای آن | فراخوان ارسال چکیده برای چهارمین همایش بین‌المللی شهرهای ابریشم

هدف این کنفرانس، گردآوری دانش جهانی در مورد مفهوم‌سازی میراث ناملموس به عنوان یک پدیده شهری است. سنت‌ها و بیان‌های فرهنگی به صورت مجزا اتفاق نمی‌افتند، بلکه مشروط به فضای اجتماعی-فرهنگی و شهری هستند.

«خبررسانِ هنر»: تبادل هنری چینی-ایرانی | انتشار قسمت جدید این پادکست

پادکست «خبررسانِ هنر» فضایی برای علاقمندان و عاملان هنر اسلامی و هندی است تا در آن وضع کنونی بازار، نمایشگاه‌ها و پژوهش‌های هنری را بررسی کنند. در هر قسمت، ایزابل ایمبرت به گفتگو با یک متخصص از حوزۀ تاریخ هنر اسلامی و هندی و بازار هنر می‌نشیند.

تاریخ گمشده: تبدیل خانه‌های تاریخی به تجربه‌ای مجازی | فراخوان مشارکت در مجموعه‌مقالات

این شماره بر تاریخچه‌ها و چالش‌های منحصر‌به‌فرد خانه-موزه‌ها متمرکز است. خانه-موزه‌ها علاوه بر دیدنی‌های تاریخی، می‌توانند محل تعامل و تأمل مدنی باشند. مراکز کنشگری و گفتمان فرهنگی و مکان هایی برای رویدادها و اجتماعات عمومی.

تبادل هنر اسلامی | برگزاری هجدهمین دورۀ همایش ارنست هرتسفلد

میزبان: دانشگاه مونیخ و موزۀ پنج قارۀ مونیخ زمان: ۶ تا ۹ ژوئیه ۲۰۲۳ | ۱۵ تا ۱۸ تیر ۱۴۰۲

برگزاری جلسات مجازی معرفی و گفتگو دربارۀ پژوهش‌های دکتری در رشته‌های تاریخ و نظریۀ معماری، تاریخ منظر و تاریخ شهر

دانشگاه ای.تی.اچ زوریخ جلساتی مجازی برای معرفی و گفتگو دربارۀ پژوهش‌های دکتری در زمینۀ تاریخ و نظریۀ معماری، تاریخ منظر و تاریخ شهر برگزار می‌کند.

مطالعاتی در باب تبادل فرهنگی هندی-ایرانی و مجموعۀ پوزی | برگزاری همایش

از آغاز سدهٔ بیستم، سوییس و به‌خصوص ژنو محملی برای گنجینه‌های هنری‌ای بوده که نشانگر تبادل غنی فرهنگی میان افراد و مناطق مختلف است. در میان این گنجینه‌ها، مجموعهٔ برجستهٔ پوزی از نقاشی‌های ایرانی است که در موزۀ هنر و تاریخ ژنو نگه‌داری می‌شود.

ترس و خشم: اکسپرسیونیسم انتزاعی | برگزاری مدرسۀ تابستانی مجازی به میزبانی مؤسسۀ هنر کورتالد

این دوره برهه‌ای بی‌نظیر در هنر آمریکا را بررسی می‌کند و بررسی‌ای عمیق از جنبشی ارائه می‌دهد که با انرژی خلاقانۀ بی‌حد و حصر نیویورک دهۀ ۱۹۵۰ مرتبط است.

صحافی لاکی ایرانی: سیری در لایه‌های آن و دشواری حفاظت | برگزاری سخنرانی

صنعتگران ایرانی در در زمینۀ صحافی شناخته شده‌اند و تکنیک صحافی لاکی یکی از پیشرفت‌های قابل‌توجه آنهاست.

نقد در عمل | برگزاری همایش به میزبانی دانشگاه هنر‌های کاربردی وین

این کنفرانس از یک سو از منتقدان هنری در مورد تجربۀ هنری خود، که آنها را به مقام منتقد هنری سوق داده است می‌پرسد و از سوی دیگر از هنرمندان در مورد درک آنها از عملکرد نقد به‌طور کلی سؤال می‌کند. چیزی که زمینه‌ساز انگیزۀ آنها در انتقاد هنری است.

فراخوان ارسال مقاله برای «نشریۀ معماری اسلامی»: تغییرات اقلیمی و محیط مصنوع در جهان اسلام

This special issue of IJIA focuses on the impact of the current climate crisis on the built environments of the Islamic world, a space encompassing the Middle East, as well as Africa, Asia, and more recent geographies in Islam’s global dimensions. Specifically, it seeks to unpack this complex topic by utilizing architecture as a space of discourse for thinking about how one might craft a theory of ‘critical environmentalism’ across the Islamic world.

جلسۀ رونمایی از کتاب «نوشتن تاریخ معماری: شاهد و روایت در سدۀ بیست‌ویکم»

کتاب با مثال‌هایی از زمان‌ها و مکان‌های متنوع ــ از بناهای انقلابی هاییتی در سدۀ هجدهم تا شرکت‌های ساختمانی وایمارِ آلمان و کمپ‌های پناهجویان افریقایی در دوران حاضر ـــ تأثیر این عرصه‌های در حال چرخش نهادی و موقعیت‌های رشته‌ای تاریخ معماری را بررسی می‌کند. نویسندگان مقالات کتاب هر کدام به نحوی نشان می‌دهند که رویکردهای روش‌شناسانۀ جدید چطور پژوهش میان‌رشته‌ای را از مرزهای سنتی معمول در گروه‌های تاریخ هنر و مدارس معماری فراتر برده است.

میراث و اقلیم| نشست مجازی در پاسداشت روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی

- سخنرانان: زهرا اهری، حمیدرضا جیحانی، سید محمد بهشتی، سید هادی احمدی روئینی، امیدعلی صادقی - میزبان: دانشگاه شهید بهشتی و وزارت میراث فرهنگی  - زمان: دوشنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۱ - برای شرکت در این نشست به پیوند زیر مراجعه کنید: https://webinar.sbu.ac.ir/

امکان عضویت رایگان در انجمن مورخان معماری اسلامی (HIAA) تا ماه نوامبر

در تلاش برای گستردن اعضا و با در نظر گرفتن مشکلات مالی که برخی دانشوران و دانشجویان هنر اسلامی با آن مواجهه‌اند، انجمن مورخان معماری اسلامی امکان عضویتی رایگان فراهم‌ کرده که تا ۱ نوامبر ۲۰۲۲ معتبر است. - برای عضویت در این انجمن فرم پیوند زیر را پر‌ کنید: https://forms.gle/VwQZmLoUfHSaw1LSA - اطلاعات بیشتر درباره انجمن: https://www.historiansofislamicart.org/membership  

تزیینات گچی در معماری ایران و سرزمین‌های همسایه‌اش: پژوهش‌های تازه- افق‌های تازه| برگزاری همایش

گچ یکی از گسترده‌ترین وسایل تزیین در طول تاریخ معماری بوده است و در سال‌های اخیر به آن به‌طور فزاینده‌ای توجه شده است. پیش از این، تزیینات گچی در سرزمین‌های شرقی اسلامی به صورت پراکنده مطالعه شده و با این حال دریافت علمی به دست‌آمده از این مطالعات تحت تأثیر شکاف‌های رشته‌ای و روش‌شناختی متعددی قرار داشته است. جدایی تحقیقات مربوط به دوره‌های پیش از اسلام و دوران اسلامی حاکی از باور به این بود که گچ‌کاری‌های پیش از اسلام محصول دوره‌ای جداگانه، یا در بهترین حالت پیش‌زمینۀ فنون تزیینات معماری بود که در دوران اسلامی کاملاً شکوفا می‌شد. علاقۀ گسترده‌تر به گچ‌بری‌های دوران متقدّم اسلامی غالباً به اشیایی از اقامتگاه خلیفه عباسی در رقّه یا سامرا محدود می‌شد، در حالی که گچ‌بری‌های دوران متقدّم در سایر مناطق ناشناخته باقی مانده بود و یا متّکی به همان محوطه‌های موجود در میان‌رودان تلقی می شدند. با این حال، مجموعه‌ای از پروژه‌های تحقیقاتی تازه دربارۀ تزیینات گچی وضع قبلی پژوهش‌ها را تغییر داده است. با بررسی مجدد یافته‌های کارهای میدانی قدیم و نیز یافته‌های حاصل از کارهای تازه (مثلاً از کاوش‌های بلخ و غزنی)، سؤالات جدیدی مطرح شده است. در کنار تجدیدنظر در بعضی آرا و گروه‌بندی‌های مجدد آنها، توجّه و علاقۀ...

فراخوان ارسال اسکیس، کروکی و ترسیمات دستی از صحنه‌های خیابانی و مواجهه‌های شهری برای شمارۀ جدید مجلۀ یادداشت‌های خیابانی

The fluid production and distribution of the image, enabled by the omnipresence of phone cameras, has transformed the lived condition of the street. The city and its subjects respond to this new level of self-surveillance with a consciousness of representation, where-in both image-maker and image-subject, achieve their highest-level of objective validation from the subjectivity of photography.

فراخوان ارسال مقاله برای همایش: «میراث مدرن در عصر آنتروپسن (Anthropocene)»

Submissions are invited from researchers, academics, and practitioners. The organisers are seeking papers or equivalent submissions that critically engage with reframing, re-evaluating, decentring, and decolonising recent, hidden or marginalised pasts in pursuit of achieving more equitable, just, and sustainable futures. Participants will contribute to the completion of the Cape Town Document on Modern Heritage, supporting policy change at a global level through our partner UNESCO.

ایران بی‌لعاب: تاریخ‌های محلّی و ملّی و جهانی کاشی‌کاری ایرانی؛ سخنرانی مجازی کیلان اورتون در مرکز مطالعات خاور نزدیک دانشگاه کالیفرنیا در لس‌آنجلس

Iran Unglazed: Local, National, and Global Histories of Persian Tilework This talk examines the many ways in which Persian tilework has been packaged and interpreted between the field, museum, and photograph. At stake is a balancing act between prevailing narratives of world heritage and local and national histories, as well as the reconciliation of museum “objects” and their original architectural homes. Through this lecture, Dr. Overton highlights the circumstances that have informed the transformation and reception of Persian tiles over the last two centuries, including their documentation, plunder, preservation, exhibition, commodification, and most importantly, perception by the audience. Dr. Overton...

بنیاد‌های حرفه‌: معمار‌ها و معماری در خاورمیانهٔ مدرن؛ برگزاری کارگاه در برنامۀ بنیاد آقاخان برای معماری اسلامی در دانشگاه ام.آی.تی

کارگاه در ۳ جلسه برگزار می‌شود و در هر جلسه دو سخنرانی میزبانی می‌شود. جلسۀ اول به میزبانی ناصر ربّاط از دانشگاه ام.آی.تی، جلسۀ دوم به میزبانی کشور رضوی از دانشگاه ییل، و جلسۀ سوم به میزبانی مارک یاروزومبک از دانشگاه ام.آی.تی خواهد بود.  The Profession's Foundations: Architects and Architecture in the Modern Middle East In recent years, a growing body of scholarship has emerged within the field of architectural studies that has sought to revisit existing Western-centric paradigms and explore new terrains for understanding architectural history and the present. By emphasizing the ‘global mobilities’ underpinning the transfer of architectural...

مردان مدرن و دوستداران دوران باستان: تجربه‌های گردآوری آثار هنری در تونس عثمانی در سدۀ نوزدهم؛ سخنرانی مجازی رضا مؤمنی در دانشگاه نیویورک

Modern Men and Amateurs of Antiquitities: Collecting Practice in 19th Ottoman Tunisia In the 19th century, ancient Carthage served as a major point of competition between European archaeologists, which led to both French and British governments pursuing a newly revived rivalry fifty years following the Campaign of Egypt. This practice awakened a new taste for antiquities amongst the local ruling class, who became increasingly aware of the significance and prestige of their ancient cultural heritage. Ministers and the Bey himself constituted rich collections, the most famous of which belonged to the main Tunisian families of the 19th century. The result of ongoing sustained effort, these collections had a notoriety exceeding the country, guaranteeing the fame of their owners on a transnational level, as when they were exhibited in World’s Fair of 1855 and 1873. The Tunisian ruling class quickly became aware of the stakes of their cultural heritage, formerly ignored, which became an important referent of national identity before the French colonization in 1881.  - زمان برگزاری سخنرانی: ۳۰ مارس ۲۰۲۲| ۱۰ فروردین ۱۴۰۱ - اطلاعات بیشتر و ثبت نام در سخنرانی: https://nyu.zoom.us/webinar/register/WN_zThwngeBQsKcU6o7Md5TJQ  

یادداشت‌های احسان یارشاطر: تأملی در تاریخ، ادبیات، فرهنگ و هنر ایران؛ سخنرانی مجازی به میزبانی دانشگاه استنفورد

سخنرانان: مهناز افخمی، علی بنوعزیزی، ماندانا زندیان، عبّاس میلانی میزبان: برنامۀ حمید و کریستینا مقدّم برای ایران‌شناسی، دانشگاه استنفورد - زمان: ۸ آوریل ۲۰۲۲| ۱۹ فروردین ۱۴۰۱ Ehsan Yarshater's Yaddashtha: Reflections on Iranian History, Literature, Culture, and the Arts Scholars reflect on Ehsan Yarshater's remarkable contributions and lasting impact on the study of Iranian history, literature, culture, and the arts. Dr. Yarshater (1920-2018) was Hagop Kevorkian Professor of Iranian Studies at Columbia University, the founder and director of Columbia’s Center for Iranian Studies, and the founding editor of the Encyclopædia Iranica. In 2016, he was awarded the Bita Prize in Persian Arts from the Hamid and Christina Moghadam Program in Iranian Studies at Stanford University.  - اطلاعات بیشتر: https://iranian-studies.stanford.edu/events/ehsan-yarshaters-yaddashtha-reflections-iranian-history-literature-culture-and-arts  

در یادبود کریستوفر الکساندر (۱۹۳۶- ۲۰۲۲)

الکساندر و همکارانش در «مرکز ساختار محیط» به گفتۀ خودشان جنبشی ایجاد کردند که «بنیادهای رویکردی به کلّی تازه به معماری، ساختن و برنامه‌ریزی پی می‌ریزد و زمانی به کلّی جایگزین اندیشه‌ها و روش‌های موجود خواهد شد.» ایدۀ کانونی این جنبش ضرورت طراحی خانه‌ها و خیابان‌ها و محلّات به دست مردم برای خودشان است؛ ایده‌ای که دست‌کم زمانی دگرگونی‌ای بنیادین و افراطی در حرفۀ معماری به نظر می‌آمد؛ اما به گفتۀ الکساندر و همکارانش برآمده از این مشاهده است که بیشتر جاهای زیبای جهان را نه معماران که مردم ساخته‌اند.

دربارۀ روند ویراستاری و انتشار مقالات دانشگاهی برای دانشورانِ نوپا؛ برگزاری کارگاه

This workshop will provide a platform where participants are able to deeply communicate with editors and reviewers from Architectural Histories and EAHN on how to enrich their reach, diversify their content, and expand their media presence. It aspires to support emerging scholars to contribute to more inclusive cultures in architectural histories and their academic publishing outlets.

احساسات و لذت‌های تجربۀ شهری: سفری به اصفهانِ سدۀ هفدهم؛ سخنرانی مجازی

Early modern Isfahan was a cosmopolitan city that offered a staggering array of pleasures to its visitors and inhabitants. This talk examines the city’s topography of leisure through the lens of the “Guide for Strolling in Isfahan,” a lyrical literary composition penned in the mid-seventeenth century.

فراخوان ارسال چکیده برای چهارمین سمپوزیوم سلیمانیه: «امپراطوری بابریان (گورکانی): منابع تازه، رویکردهای تازه»

- میزبان: دانشگاه ابن خلدون، ترکیه - زمان برگزاری رویداد: ۱۶-۱۸ سپتامبر ۲۰۲۲ - مهلت ارسال چکیده: ۳۰ آوریل ۲۰۲۲| ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ - چکیدۀ مقالات را به نشانی زیر ارسال کنید: [email protected] - اطلاعات بیشتر: https://www.ihu.edu.tr/en/the-4th-international-suleymaniye-symposium-will-be-held-under-the-theme-of-the-baburid-mughal-empire-new-sources-new-approaches/

در چیستی هنر و معماری اسلامی؛ سخنرانی مجازی سیّدحسین نصر

برگزارکنندۀ این سخنرانی گروه مطالعات و حفاظت معماری و شهری ایران در دانشگاه تهران است و پخش زندۀ آن از صفحۀ اینستاگرام آسمانه نیز خواهد بود. - زمان: دوشنبه، ۲۳ اسفند ۱۴۰۰| ساعت ۱۸:۳۰ - صفحهٔ اینستاگرام آسمانه: https://www.instagram.com/asmaneh.art.and.architecture/

خانه‌های مهدی علیزاده؛ تحلیل کالبدی و فضایی خانۀ علیزاده| جلسۀ دفاع از پایان‌نامۀ کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران

این تحقیق به شناخت و فهم خانۀ کوه‌بر، اثر مهدی علیزاده، مشهور به خانۀ علیزاده، اختصاص دارد و مراحل بعدی تحقیق در راستای رسیدن به این هدف پیش رفت. در گام‌ دوم تحقیق بازدید، عکس‌برداری و مستندنگاری از خانۀ علیزاده انجام شد و نقشه‌ها و حجم ساختمان با نرم‌افزار ترسیم شدند. در این مرحله منابع لازم برای شناخت بنا به دست آمد. در گام سوم و چهارم به تحلیل اثر در دو قالب کالبد و فضا با استفاده از منابع گام اول و دوم پرداخته شد و ویژگی‌هایی از معماری این خانه را آشکار کرد.

مناسب برای کاخ: علاقۀ مفرط به فرش‌های صفوی در اروپای سدۀ هفدهم؛ سخنرانی مجازی

When the Portuguese opened the sea route to India in 1498, Asian carpets became more accessible to consumers in Europe. In Iran, the Safavids decided to seize the opportunity and capture this new overseas market. A revolution occurred in Safavid production with the rise of an urban carpet industry that reacted swiftly, embarking on innovative changes to materials, colors, designs, and dimensions to compete with cheaper Turkish carpets.

احیای ایران باستان| سخنرانی مجازی

The Persian Revival The Persian Revival examines Europe’s discovery of ancient Iran, first in literature and then in art history. Tracing Western visual discourse about ancient Iran from 1699 on, Grigor parses the invention and use of a revivalist architectural style from the Afsharid and Zand successors to the Safavid throne and the rise of the Parsi industrialists as cosmopolitan subjects of British India. Drawing on a wide range of Persian revival narratives bound to architectural history, Grigor foregrounds the complexities and magnitude of artistic appropriations of Western art history in order to grapple with colonial ambivalence and imperial aspirations. She argues that while Western imperialism was instrumental in shaping high art as mercantile-bourgeois ethos, it was also a project that destabilized the hegemony of a Eurocentric historiography of taste. - سخنران: تالین گریگور - میزبان: مرکز شرمین و بیژن مصّور رحمانی در مطالعات ایران و خلیج فارس، دانشگاه پرینستون - زمان: ۱۶ مارس ۲۰۲۱| ۲۵ اسفند ۱۴۰۰ - اطلاعات بیشتر: https://iran.princeton.edu/events/persian-revival - ثبت‌نام در این سخنرانی: https://princeton.zoom.us/webinar/register/WN_f-oLa_D-R3ClAt0cq2ujrQ

تغییر فضامندی خیابان لاله‌زار؛ سال‌های ۱۳۳۲ تا ۱۳۵۷| گفتگوی سایت چهارراه با زهرا مصدّق

خیابان لاله‌زار که پیش از سال‌های دهۀ سی، بستری برای ابراز زندگی متجددانه در فضای شهری و دریافت خدمات و کالاهای گران‌قیمت بود، با گذشت زمان به مرکز عرضۀ خدمات و کالاهایی از نوع دیگر بدل شد. زهرا مصدق، پژوهشگر این نشست، در روایت سرگذشت لاله‌زار به منابع درجه اولی مانند خاطرات، آگهی‌های منتشرشده در روزنامه‌ها، عکس‌ها، آمارها و سرشماری‌ها اشاره می‌کند. این روایت بر مبنای تحلیل و تفسیر تغییر بدنه و عرصۀ خیابان و اثر متقابلشان بر هم شکل گرفته است. فیلم این نشست را در سایت چهارراه ببینید: https://chaharrah.tv/mosadeq-1400-07-29/

قدرت منابع در تحقیق و عمل معماری| همایش مجازی

What role do economic and social factors play in a researcher’s possibility to visit an archive, or simply to make due with a curated and digitalised selection of sources? In this conference, matters of usage, reception, archivisation, and hierarchical structure of sources are questioned. This also applies to architecture as a globalised and digitalised academic discipline and practice – an issue that architecture must address.

داستان‌های پنهان: جنسیت در طراحی| فراخوان ارسال مقاله برای همایش

We invite proposal submissions from speakers worldwide for an online seminar series dedicated to ‘Hidden Histories: Gender in Design’. The aim of this series is to bring to the fore hidden or previously ignored figures and design projects, seeking to highlight the role of gender and collaborative process behind much design history of the last century and into the future.

روان-مکان در امضاهای روی کتیبه‌ها: معانی صریح و تلویحات متن در هنر دوره صفوی| سخنرانی مجازی مهرو موسوی

By working between the two media of art and literature, this paper challenges some manners by which the textually infused arts of the early modern Iran have been conventionally perceived.

«تکامل شهر؛ اصفهان»؛ هم‌اندیشی مجازی

اصفهان یکی از شگفت‌آورترین شهرهای جهان است. در گذشته، یکی از بزرگترین شهرهای جهان نیز بود و حتی امروز، سیتی‌سنتر اصفهان را پنجمین مرکز خرید بزرگ جهان می‌شمارند. شهر دست‌کم ۳۰۰۰ سال قدمت دارد و تأثیر بسیاری فرهنگ‌ها و مذاهب مختلف شامل هلنیستی، ساسانی، زرتشتی، ایرانی و اسلامی را می‌شود در شهریّت، معماری و هنر آن دید. اصفهان امروز حدود ۲/۴میلیون نفر جمعیت دارد و عمدۀ درخشش گذشته‌اش را حفظ کرده است؛ در حالی که با مشکلات و نیروهای معارض اقتصاد و فرهنگِ جهانی سدۀ بیست‌ویکمی نیز مواجه است.  فهرست سخنرانی‌ها: - اصفهان: صور مقاومت در برابر فضامندیِ متغیّر| دکتر زهرا اهری/ دانشگاه شهید بهشتی - طراحی یک تتراپلیس؛ زندگی در یک جهان‌شهر: صور شهری، جوامع مدنی، و مناسک جمعی در اصفهان صفوی| دکتر فرشید امامی، گروه تاریخ هنر، دانشگاه رایس، ایالات متحده - اصفهان معاصر| دکتر عیسی اسفنجاری، دانشگاه هنر اصفهان   برگزارکننده: گروه طراحی شهری (Urban Design Group)، دانشگاه داندی؛ با همکاری برنامۀ شهرهای ابریشم (Silk Cities Initiative) دبیر نشست: فرناز عارفیان زمان: سه‌شنبه ۷ دسامبر ۲۰۲۱/ ۱۶ آذر ۱۴۰۰، ساعت ۲۰:۳۰- ۲۲ به وقت تهران ثبت‌نام در هم‌اندیشی: https://www.eventbrite.co.uk/e/evolution-of-the-city-isfahan-tickets-171188789277

اصفهان: صور مقاومت در برابر فضامندیِ متغیّر؛ سخنرانی مجازی
زهرا اهری

اصفهان شهری زنده با تاریخی طولانی از دوران پیش از اسلام است. با قرارگیری در میانۀ منطقۀ نیمه‌خشک فلات ایران، یکی از نقاط مواصلاتی شرقی-‌غربی و شمالی‌-‌جنوبیِ راه‌های تاریخی بوده است. طی تاریخ طولانی‌اش، اصفهان همیشه در معرض خطرات مختلف و تحولات کلان سیاسی‌ـ‌اجتماعی بوده است. در این سخنرانی چشم‌اندازی به شکل‌گیری شهر ارائه می‌شود و بر مهم‌ترین لحظات تاریخ شهر اصفهان پرتو می‌افکنند؛ سپس نشان می‌دهند که انگارۀ مقاومت چگونه داستانِ مکان‌یابی اصفهان را نیز ملوّن کرده است؛ نیز اینکه ردّ آن را می‌شود در طول تاریخ شهر تا پیش از شکوفایی دورۀ صفویه پی گرفت. در وهلۀ بعد،...

درگذشت محمدعلی شاکری‌راد، نقاش و اسطوره‌شناس

متأسفانه محمدعلی شاکری‌راد، نقاش و اسطوره‌شناس و مدرس دانشگاه هنر، دیروز از دنیا رفت. او در سال ۱۳۴۹ در مقطع کارشناسی ارشد معماری داخلی از دانشگاه هنر فارغ‌التحصیل شده بود. بعداً چندین سال مدیریت دانشکدۀ هنر و گروه معماری دانشگاه آزاد را به عهده داشت. او در طول عمرش علاوه بر تدریس نمایشگاه‌های متعددی از آثارش برگزار کرد و برای رشته‌های هنر چندین کتاب‌ آموزشی تألیف کرد:  - آشنایی با هنرهای سنتی ایران (به همراهی زهرا تجویدی)؛ تهران: دانشگاه پیام نور، ۱۳۸۶.  - انسان طبیعت طراحی (۲ جلد)؛ تهران: دانشگاه پیام نور، ۱۳۸۰. یادش گرامی در حساب اینستاگرام به نشانی زیر...

بیانیۀ گروه تخصصی معماری و شهرسازی فرهنگستان هنر دربارۀ تصمیمات اخیر در بافت تاریخی شیراز

طرح توسعۀ حرم حضرت احمد بن موسی، شاه‌چراغ (ع)، ‏معروف به طرح ۵۷هکتاری، در سال ۱۳۸۹، به پیشنهاد متولیان توسعۀ این آستان، به تصویب شورای عالی شهرسازی و معماری کشور رسید. ‏به دنبال تخریب بخشی از بافت تاریخی شیراز بر اثر اجرای این طرح، شورای عالی شهرسازی و معماری در سال ‌‏۱۳۹۳ مصوب یادشده را به دلیل مغایرت با قوانین میراث فرهنگی لغو کرد. در طی هفت ‏سال، وضع توسعۀ حرم و رفتار آن با بافت تاریخی شهر در حالت ابهام و تعلیق بود، تا اینکه در سفر اخیر ‏ریاست محترم جمهوری به شیراز، تصمیم‌گیری دربارۀ ارزش میراثی دویست خانۀ تاریخی واقع در محدودۀ طرح به شورایی متشکل ‏از نمایندۀ وزارت میراث فرهنگی، نمایندۀ استانداری فارس، و نمایندۀ شهرداری شیراز محول شد؛‏ همچنین فرایند تهیه و تصویب طرح تفصیلی محدودۀ یادشده از طرف شورای عالی معماری و شهرسازی کشور به شورای برنامه‌ریزی و توسعۀ استان فارس تفویض شد. در این خصوص و اتخاذ هر تصمیم نهایی دربارۀ آن، ضرورت دارد به ملاحظات مهم ذیل توجه جدی شود: ۱. توجه به ویژگی‌های فرهنگی معماری و شهرسازی در ایران همواره دغدغۀ ملی بوده است. این خواسته در قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در قالب لزوم اقدام...

برگزاری همایش «بسط تاریخ‌نگاشت هنر اسلامی: نمایشگاه جهانی سال ۱۸۷۳ در وین»

This conference aims to look at the Vienna Fair as an intersection of processes and phenomena that contributed to Islamic art historiography. As the sesquicentennial is approaching, the conference will explore the Fair as spaces for exhibiting Islamic arts and architecture, for their commercial and artistic reception, and for setting scholarship in motion.

«تأملی در رابطهٔ استاد و شاگردی در آموزش هنرها: معماری»؛ سلسله‌نشست‌های مجازی

سخنرانان: جعفر طاهری، حُسنی صالحی، روح‌الله مجتهد‌زاده میزبان: فرهنگستان هنر زمان: ۲۴ آبان ۱۴۰۰ نشانی جلسه: https://bn2.ir/f97418

«شاه و من: نگارگری‌های تک‌چهرهٔ قاجاری»؛ سخنرانی مجازی

Whilst there are obvious parallels with the European production of portrait miniatures of notable persons, there are stronger links to local conceptualisations of both image and subject, specifically Shi‘i traditions of portable, idealised portraits of Imams (shemayel).

ایران درّودی درگذشت

ایران درّودی، نقاش، منتقد هنری، کارگردان و نویسندۀ ایرانی، امروز در ۸۵ سالگی در اثر ابتلا به کرونا درگذشت. از او بیش از هر چیز نقاشی‌هایی شگفت‌انگیز به یادگار داریم و نیز زندگی‌نامۀ خودنوشت او: در فاصلۀ دو نقطه. اين چهرۀ من است، من ايرانم - ابعاد 118×89- سال ۱۹۸۸- مأخذ: آرته ایران درّودی دست‌کم در ۴ سال گذشته به جد در صدد برپایی موزه‌ای از آثارش بود و متأسفانه بی‌آنکه این موزه به سرانجام برسد از دنیا رفت.  باعث دریغ و حسرت است که در اثر بی‌کفایتی دولت‌مردان در مهار همه‌گیری چنین جان‌های عزیزی از دست می‌رود. به دوست‌داران...

نسخهٔ نفیس شاهنامهٔ فردوسی عهد صفوی در مالزی؛ سخنرانی مجازی

سخنران: امیر حسین ذکرگو   میزبان: رایزنی فرهنگی سفارت ج.ا.ایران در مالزی زمان: چهارشنبه، ۲۷ اکتبر ۲۰۲۱|۵ آبان ۱۴۰۰ ساعت ۱۸ الی ۱۹:۳۰ (وقت مالزی) و ۱۳:۳۰ الی ۱۵ (وقت ایران)

هویت مسلمانان و نامسلمانان در فرهنگ مادی سده‌های میانی جهان اسلام؛ کارگاه مجازی

Muslim and non-Muslim identities through material culture in the medieval Islamic world - Chairs: Sterenn Le Maguer-Gillon (Institut Catholique de Paris) and José C. Carvajal López (University of Leicester) - برگزارکننده: باستان‌شناسی حجر - زمان: ۲۹ اکتبر ۲۰۲۱| ۷ آبان ۱۴۰۰ - اطلاعات بیشتر دربارۀ کارگاه: https://hajar.hypotheses.org/83

«سلطان بایسنقر، قبل و بعد: نسخ خطی تیموریان در سیاق»؛ همایش مجازی در مؤسسۀ مطالعات پیشرفتۀ دانشگاه پرینستون

Baysunghur’s patronage of manuscript production is significant for exhibiting a high artistic refinement in the arts of the book, but the patron was also actively involved in the scholarly aspect of the works to be reproduced. He commanded editions and the preservation of texts in a variety of fields, notably history, ethics and literature.

آرچ‌نت نکست/ARCHNET NEXT؛ نسخۀ تازۀ پایگاه آرچ‌نت

«آرچ‌نت نکست/ ARCHNET NEXT» نسخۀ تازۀ آرچ‌نت است؛ پایگاهی با دسترس آزاد و رایگان به منابع دربارۀ معماری، شهرسازی، طراحی محیط و منظر، مسائل حفاظت و مرمت، فرهنگ‌های مادی و بصری، و سایر موضوعات مرتبط با محیط مصنوع در جهان اسلام. «آرچ‌نت نکست» نخستین به‌روزرسانیِ عمدۀ وبگاه آرچ‌نت از سال ۲۰۱۳ است؛ و مجدداً به کلی بازطراحی شده است تا برای استفاده در دستگاه‌های مختلف انعطاف‌پذیر باشد و منابع ضروری در زمینۀ معماری، برنامه‌ریزی و طراحی منظر در جوامع مسلمانان را در دسترس همگان قرار بدهد. تمرکز آرچ‌نت بر جوامع امروزی مسلمانان و یا جوامعی بوده است که زمانی مسلمانان...

تأملی در رابطهٔ استاد و شاگردی در آموزش هنر‌ها: هنرهای تجسمی؛ برگزاری سخنرانی مجازی

سخنرانان: جلیل جوکار، اصغر جوانی، مهین سهرابی میزبان: فرهنگستان هنر زمان: دوشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۰‌، ساعت ۱۱ تا ۱۳ برای حضور در این برنامه به پیوند زیر مراجعه کنید: https://b2n.ir/f97418  

هنر ایران در وین: انتقال اشیاء، تصاویر و اندیشه‌ها در اوایل سدۀ بیستم، اروپای مرکزی؛ برگزاری سمینار مجازی

Organised by the research project funded by the Austrian Science Fund (FWF) / Lise Meitner Programme (M2428-G25) in collaboration with the Institute of Art History, Faculty of Historical and Cultural Studies, University of Vienna.

برگزاری مجموعه سخنرانی‌های مجازی تاریخ و نظریۀ معماری

Each year, the Architectural History & Theory - MSc programme welcomes around ten guest speakers and colleagues to present an evening seminar on their research. The events are a fantastic opportunity to hear about the latest research in the field from researchers working across the UK, Europe and beyond. The seminars are free and everyone is welcome.

«زندگی خانگی و فرهنگ مصرفی در ایران: انقلاب‌های داخلی در عصر مدرن»؛ برگزاری سخنرانی مجازی

سخنران: دکتر پاملا کریمی (نویسندۀ کتاب) میزبان: دانشگاه تهران، دانشکدهٔ معماری، گروه مطالعات معماری ایران؛ با همكاری انجمن علمی مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران  زمان: دوشنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۰‌، ساعت ۱۹ برای حضور در این برنامه به پیوند زیر مراجعه کنید: https://www.instagram.com/anjoman_motaleat/

«فرهنگ، هنر و ادبیات عامه»؛ فراخوان مقاله به دهمین همایش ملی متن‌پژوهی ادبی

هنر و ادبیات عامه را به تعبیری می‌توان جنبه مردمی و غیر رسمی فرهنگ به شمار آورد که در کنار ادبیات رسمی به حیات خود ادامه داده و اگرچه از سوی حاکمان و قدرت‌های سیاسی چندان توجهی به آن نشده است، مردم و فرودستان اجتماع همواره به آن پرداخته‌اند و در حفظ و گسترش آن تلاش فراوان کرده‌اند. با مطالعهٔ فرهنگ و هنر و ادبیات عامه می‌توان بسیاری از جنبه‌های تاریخی و اجتماعی را مورد بررسی قرار داد و روایتی تازه از گذشته‌ٔ فرهنگی خود ارائه کرد. ایران زمین با توجه به گستردگی جغرافیایی و تنوع اقوام و فرهنگ‌های گوناگون،...

«دربارۀ وظیفه و قدرت نقد معماری»؛ برگزاری همایش مجازی

Should architectural criticism be enlightening? Should it help in the creation of a better built environment? Is there a factual basis to it? Does it have a duty to present evidence in the evaluation of a building? Or should it take on what architects say about their designs? In the context of a flat internet, should architectural criticism be able to define best practices? Does it wield the power over who is in and who is out? Architectural criticism, like all human endeavors, is at a crucial juncture. While serious architecture struggles for recognition, much so-called architectural criticism is merely a poorly paid, decorative legitimation for hyperbolic practice. Incisive architectural criticism is rare, while the definition of criticism itself has become opaque. This conference seeks papers that define the purposes and methods of architectural criticism. What should the ethical basis be of architectural criticism? Can it be objective in the context of paid content? Should it outline ideal practices? Or what should it do?   فهرست سخنرانی‌های همایش: ▫️Origins and Approaches| Saturday, 9. October keynote: Kennneth Frampton Participants: Kostas Tsiambaos| A critique of building construction: tactics of "resistance" in Pikionis Akropolis Works. Caroline Voet| The creative emancipation of critical building...

«مناسبات معماری و علوم در ایران دوران اسلامی»؛ نشست مجازی شهر کتاب

پیشه‌ورزانه‌بودن و غلبه سنّت شفاهی در آموزش و انتقال معماری گذشته کشورمان غالباً موجب این سوءتعبیر شده که معماریِ تاریخی ایران سنّتی فاقد دانش است که دستاوردهای خیره‌کنندۀ آن نیز از منابعی غیر از علم (چون تجربه، شهود و نظایر آن) حاصل آمده؛ اما آیا به‌راستی تمام دستاوردهای شکوهمند معماری گذشته می‌توانسته فارغ از دانشی نظام‌مند حاصل آید؟ معماری گذشتۀ ما چه نسبتی با نظام علمی زمانۀ خود داشت؟ علوم چه نقشی در نظام معماری و مراتب صنفی آن داشتند؟ این پرسش و پرسش‌هایی از این دست سؤالاتی است که کتاب حاضر تلاش کرده به آنها بپردازد و به‌جای فروکاستن نسبت علم و معماری به نسبت عالمان و معماران، که تقلیلی رایج است، با درنظرگرفتن این دو به‌مثابۀ دو حوزۀ مستقل معرفت در تمدن اسلامی، به پاسخی درخور برای این پرسش‌ها دست یابد. نشست هفتگی شهر کتاب در روز سه‌شنبه بیستم مهر ساعت ۱۱ صبح به نقد و بررسی کتاب «مناسبات معماری و علوم در ایران دوران اسلامی» نوشتۀ روح‌الله مجتهدزاده اختصاص دارد. علاقه‌مندان می‌توانند این نشست را از اینستاگرام مرکز فرهنگی شهرکتاب به نشانی ketabofarhang، کانال تلگرام bookcitycc و صفحه‌ی این مرکز در سایت آپارات پیگیری کنند. - سخنرانان: سیدمحمد بهشتی، یونس کرامتی، مهرداد قیومی بیدهندی، روح‌الله مجتهدزاده (نویسندۀ...

«‏از بدخشان تا زرنگ: گفتگوهایی دربارۀ میراث فرهنگی در افغانستان»؛ برگزاری مجموعه گفتگو‌های مجازی

شرایط بحرانیِ انسانی و سیاسیِ حاضر در افغانستان از ماه مرداد ۱۴۰۰ ،تجربه های تلخ و سرنوشت ناگواری که دو دهه پیش بر میراث فرهنگی این سرزمین گذشت را به یاد می‌آورد. این تجربه تلخ تنها محدود به تخریب بوداهای بامیان و صدها محوطه و بنای دیگر یا غارت اشیاء و اموال موزه‌ای نبود. آسیب بنیادی‌تر تحقیر و به هیچ شمردن میراث تمدنی و بی‌توجهی به نگهداری از آثار تاریخی و رواج قاچاق اموال فرهنگی بود. حوادث تلخی که اینک بار دیگر شدت گرفته و ما را در بیم و هراس قرار داده است.  افغانستان که کمابیش با خراسان تاریخی...

«معماری به منزلۀ بدل‌سازی یا ابداع»| فراخوان ارسال مقاله برای مجلۀ معماری

Architecture as copy or invention The history of the copy is as old as the history of architecture itself. While Pliny the Elder considered the origin of painting to be the desire to reproduce the outline of a shadow, and Vitruvius did the same for sculpture when he described the Corinthian order as life emerging from death, the model as copy of the natural highlights the synthesis of the two disciplines as the boundary between any creative act and mimesis. An appropriate example is Roman architecture conceived as an aide-mémoire of the Greek model, with signs distinguishing between originals and replicas recognized only in the details of words and their formal variations. Today, new initiatives focus attention not only on the legacy and future of their collections, but also on the theoretical problem arising from the origin of form as memory and the reproduction techniques associated with it. Artists and architects such as Rachel Whiteread, Asta Gröting and Jorge Otero-Pailos, research projects of the kind headed by the V&A at the 15th and 16th Venice Architecture Biennale, commemorative exhibitions like the one at the James-Simon-Galerie in Berlin, the work of practices such as Peter Zumthor’s and pedagogical proposals by the...

شیوۀ هم‌نشینی خانه‌ها در روستای کوخرد، بستک|برگزاری جلسۀ دفاع از پایان‌نامۀ کارشناسی ارشد، سعیده جوقه‌سالار

روستای کوخرد از قدیم‌ترین روستاهای شهرستان بستک در استان هرمزگان است. خانه‌های این روستا، که در ابتدا در بافتی متراکم و فشرده استقرار یافته بودند، به تدریج و با گسترش روستا از یکدیگر فاصله گرفتند و صورتی پراکنده به بافت مسکونی روستا بخشیدند که با هستۀ اولیۀ آن تفاوت دارد. در این تحقیق این پرسش را مطرح کرده‌ایم که در دوره‌های مختلف تاریخ روستا خانه‌ها چه شیوه‌هایی از هم‌نشینی را برگزیدند و چه عواملی موجب تفاوت در کیفیت هم‌نشینی آنها شده است؟ برای پاسخ به این پرسش با بهره‌گیری از راهبرد توصیف و طبقه‌بندی و با مطالعۀ میدانی کوخرد و...

برگزاری «‏شب‌های خراسانی: برای آشنایی ایرانیان با فرهنگ افغانستان»

این برنامه شامل شعرخوانی، خاطره‌گویی، نمایشگاه تخصصی کتاب، غذاهای محلی افغانستانی، نمایش مستند و ... است و توسط دانشجویان افغانستانی مقطع دکتری در ایران اجرا می‌شود. کلیۀ عواید آن به بی‌جاشدگان حوادث اخیر افغانستان تقدیم می‌شود. هدف از برنامه آشنایی ایرانیان با وجهی عمیق‌تر از فرهنگ و هنر و ادب و آدابِ مشترک با اهل افغانستان و تحکیم دوستی دو ملت است. زمان: چهارشنبه ۳۱ شهریور و پنجشنبه ۱ مهر ۱۴۰۰، ساعت ۱۷- ۲۲ میزبان: موزۀ تصاویر معاصر و کافه تاریخ نشانی: تهران، خیابان وصال شیرازی، نرسیده به بلوار کشاورز، کوچۀ شیرین، پلاک ۵ اطلاعات بیشتر: https://www.instagram.com/p/CUDv65ntmI0/?utm_source=ig_web_copy_link

«بررسی ردیف آوازی در تعزیه‌خوانی»: نشست تخصصی مجازی:

سخنرانان: داود فتحعلی، سیدمحسن هاشمی برگزارکننده: فرهنگستان هنر زمان: یکشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۰، ساعت ۱۱- ۱۲:۳۰ نشانی حضور مجازی: https://b2n.ir/q29220

شب عباس جوانمرد و گروه هنر ملّی (۳)

زمان: شنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۰، ساعت ۲۰:۳۰ سخنران: محمدرضا خاکی این سخنرانی‌ از طریق اینستاگرامِ کتابسرای اردیبهشت پخش می‌شود. نشانی: https://www.instagram.com/ordibeheshtbookshop_2/

«شبکۀ باور مورخ معماری: نسبت میان تاریخ‌نگاشت معماری با معرفت ضمنی معماری»؛ جلسۀ دفاع از رسالۀ دکتری معماری

هر مورخ معماری پیشینۀ معرفتی خود را به صحنۀ تحقیق و تألیف تاریخ معماری می‌آورد. بسیاری از مورخان معماری از پیشینۀ تاریخ هنر، باستان‌شناسی، و مطالعات فرهنگی برخوردارند. برخی از مورخان معماری خود معمارند؛ یعنی سابقۀ آموزش و عمل معماری دارند. این دسته از مورخان نوعی از معرفت را با خود به صحنۀ تحقیق و تألیف تاریخ معماری می‌آورند که دیگر مورخان معماری نوعاً از آنها بی‌بهره‌اند. رسالۀ حاضر با این قسمِ مورخان معماری و معرفت‌های معمارانۀ آنها سروکار دارد. این رساله تبیین می‌کند که به لحاظ نظری سرمایه‌های معرفتی این مورخان چگونه با یکدیگر دادوستد دارند و این دادوستد...

«معماری کاخ گلستان در عصر ناصری به مثابۀ آیینۀ تحول ذوق»|جلسۀ دفاع از رسالۀ دکتری معماری، حمیدرضا پیشوایی

کاخ گلستان نه فقط از مهم‌ترین آثار معماری دورۀ قاجاریه (۱۲۰۰- ۱۳۴۴ق)، بلکه از مهم‌ترین مجموعه‌های سلطنتی در تاریخ معماری ایران است. پس از تأسیس کاخ گلستان در عهد کریم‌خان زند (۱۱۷۳ق)، شاهان قاجار هر یک بنایی به بناهای پیشین افزودند و تغییراتی در فضاهای آن اعمال کردند. از این حیث، برهۀ سلطنت ناصرالدین‌شاه (۱۲۶۴- ۱۳۱۳ق) در میان اسلاف و اخلافش یکتاست. در عصر ناصری، با ساخت بناهای جدید و تخریب و تغییر بناهای پیشین، کاخ گلستان بیش از هر زمان دیگری دگرگون شد. این ساخت‌وسازها که در سراسر عهد سلطنت ناصرالدین‌شاه پیوسته و بلاانقطاع جریان داشت، متأثر از ذوق...

«مقابر سلاطین بندر آچه: تاریخ‌نگاشت هنر اسلامی اندونزی»؛ برگزاری سخنرانی مجازی

اندونزی به منزلۀ یکی از مناطقی که در آن هنر اسلامی پدید می‌آمده مدت‌هاست در پژوهش‌های این حوزه مغفول مانده است؛ سکوت دربارۀ این ناحیه را می‌توان تا زمان استعمار این مجمع‌الجزایر به دست هلندی‌ها عقب برد.  سنگ‌قبرهای آچه از جملۀ معدود اشیایی هستند که در دوران استعمار به منزلۀ بخشی از محصولات هنر اسلامی مطالعه شدند. به لحاظ سبکی، این سنگ قبرها به نمونه‌های گجراتی‌ای نزدیک است که در خامبات ساخته و در سدۀ سیزدهم به آچه صادر می‌شد. طی دوران سلاطین آچه (سده‌های ۱۵- ۲۰م) به تدریج ساخت سنگ‌قبرها به خود آچه منتقل شد و نتیجه ایجاد سبک‌هایی...

درگذشت استاد رحمت‌الله رضایت

متأسفانه استاد رحمت‌الله رضایت، معمار و مرمتگر برجسته‌ که مرمت گنبد مسجد شیخ لطف‌الله را در دست داشت، ساعاتی پیش بر اثر ابتلا به کرونا درگذشت. از جملهٔ مهم‌ترین فعالیت‌های او: - بازسازی سردر کوشک، اصفهان - بازسازی سردر و بازارچهٔ حسن آباد، اصفهان - بازسازی سردر و بازارچهٔ رهنان، اصفهان - بازسازی سردر و ورودی موزهٔ علامه مجلسی، اصفهان - مرمت تالار تیموری، اصفهان - شبکه‌بندی دور حیاط مسجد جامع اصفهان - بازسازی طاق‌های شبستان ضلع شمال شرقی امامزاده اسماعیل، اصفهان - بازسازی مصلی شاه عبدالعظیم حسنی، شهر ری اندوهگینیم که جان چنین بزرگانی بهای بی‌کفایتی‌های این روزهاست. برای دوستان و خانوادۀ ایشان آرزوی صبر داریم و یادشان را گرامی می‌داریم.

«تجربه‌های شراکتی در هنر و میراث فرهنگی»؛ فراخوان مقاله برای مشارکت در مجموعه‌مقالات

This volume analyzes participatory practices in art and cultural heritage in order to investigate what can be learnt through and from collaboration across disciplinary boundaries. Following recent developments in museology, museum policies and practices have tended to prioritize community engagement over a traditional focus on collecting and preserving museal objects (cf. Simon 2010, McSweeney & Kavanagh 2016). In many museal institutions, a shift from a focus on objects to a focus on audiences has taken place. Artistic practices in the visual arts, music, and theatre also increasingly take on participatory forms (see for instance Bishop 2012). And the world of cultural heritage has seen an upsurge in participatory governance models favoring the expertise of local communities rather than that of trained professionals (cf. Waterton & Watson 2013, Schofield 2015).  While museal institutions, artists and policy-makers consider participation as a tool to implement diversity politics, a solution to social disjunction, and a form of cultural activism, such participation also spurs a debate on definitions, as well as on issues concerning the distribution of authority, power, expertise, agency and representation. How can we understand and respond to the seductive claims of participation as an instrument for social innovation? And what are we...

«چشم‌انداز پارک‌های ملی»؛ فراخوان ارسال چکیده

 National Parks in Prospect For a proposed peer-reviewed special issue of Art Journal, we seek submissions of original essays, interviews, artworks, and creative reflections that analyze the role of art and visual culture in relation to National Parks in the twentieth and twenty-first centuries. Although we are concerned with increasing Art History’s engagement with the National Parks, we welcome interdisciplinary approaches as well as writings from scholars in academia, the NPS, and other affiliations. This set of essays will explore the National Parks in prospect, in all its multivalent meanings; that is, as sites of natural and cultural extraction, as landscapes that bring into view (and occlude), and in terms of their future potential. We especially welcome submissions that address the following prompts: - How does the visual culture of the National Parks continue to intervene in the politics of land through contributions to evolving discourses of the environmental movement and imperatives of Indigenous sovereignty? - In addition to contributions that address the NPS’s foundational dispossession of Native American territories, following Martin Berger, how do they participate in the depiction of nature as spaces of whiteness? - What role does the NPS play in urban placemaking, which has transformed entire...

درگذشت محسن میرحیدر، معمار و مدرس باسابقۀ معماری

متأسفانه محسن میرحیدر، معمار و مدرس باسابقۀ معماری درگذشت.   محسن میرحیدر از مؤسسان مهندسان مشاور پیرراز بود که یکی از مشهورترین پروژه‌های آن ساختمان کتابخانۀ ملی ایران در تپه‌های عباس‌آباد تهران است.   میرحیدر در سال ۱۳۵۰ با همراهی امیرنصرت منقح و یوسف شریعت‌زاده، شرکت مهندسان مشاور «بنیان» را تاسیس  کرد که در پی تحولات اساسی در ساختار آن، در سال ۱۳۶۲ با نام مهندسان مشاور پیرراز با مشارکت جمعی از شرکا، همکاران و کارکنان اولیه تجدید سازمان شد. محسن میرحیدر مدیریت و سرپرستى پروژه‌هایى چون «کاخ مرکزی جوانان»، «سینما صحرا»، «ساختمان‌هاى اولیۀ دانشگاه کرمان»، «بیمارستان آموزشى کرمان»، «مرکز اجلاس سران کشورهاى اسلامى، و «مرکز اسناد و تاریخ دیپلماسى وزارت امورخارجه» را بر عهده داشته است.   ▫️تصاویر بیشتر: http://pirraz.com/per/Projects.aspx

روایت پیدایش و رشد یوسف‌آباد؛ قصهٔ شکل‌گیری و توسعهٔ محله‌ای در تهران| جلسهٔ دفاع از پایان‌نامهٔ کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران

دانشجو: نرگس عافی استادان راهنما: دکتر پیروز حناچی، دکتر الهام اندرودی استادان داور: دکتر مریم غروی خوانساری، دکتر محمدصالح شکوهی بیدهندی زمان: چهارشنبه ۱۷ شهریور ۱۴۰۰، ساعت ۱۰ از این پیوند می‌توانید ازطریق برنامۀ ادوبی کانکت به‌صورت مهمان در جلسه شرکت کنید: http://vroom.ut.ac.ir/arch4        

«بیست و یک: جستار‌هایی در هنر و تاریخ و فرهنگ بصری»؛ فراخوان مقاله برای نشریه

فراخوان مقاله برای نشریهٔ «بیست و یک: جستار‌هایی در هنر و تاریخ و فرهنگ بصری»   ▪️Call for Articles|21: Inquiries into Art, History, and the Visual – Beiträge zur Kunstgeschichte und visuellen Kultur   We are pleased to invite submissions to the journal 21: Inquiries into Art, Theory, and the Visual. Published quarterly, the journal presents peer-reviewed articles on the visual arts of all cultures, regions, and time periods. The journal welcomes a diversity of perspectives and methodological approaches, and seeks to include work that expands narratives on global culture. This forum embraces the full range of diverse objects, questions, and methodologies that comprise and enrich the discipline. In parallel with this openness in subject matter, 21: Inquiries is available online as an Open-Access-eJournal, making it freely accessible to the widest possible audience. We do not charge "Author processing charges" (APCs) and are a scholar-led journal. Authors retain the copyright and full publishing rights without restrictions. Our issues are published with the license CC BY-NC-ND 4.0, unless this license has to be removed for a specific issue because of restrictions by the provider of the image rights. The journal 21: Inquiries into Art, History, and the Visual – Beiträge zur...

سخنرانی‌های برنامۀ بنیاد آقاخان برای هنر و معماری اسلامی در دانشگاه هاروارد در پاییز ۲۰۲۱

سخنرانی‌های برنامۀ بنیاد آقاخان برای هنر و معماری اسلامی در دانشگاه هاروارد در پاییز ۲۰۲۱    ▪️سخنرانی نخست: «چشمانش از گوشۀ چشمانش آگاه بود: تأملی بر نگاهِ خیره (Gaze) در نقاشی اموی» سخنران: نادیا علی زمان: ۲۳ سپتامبر ۲۰۲۱|۱ مهر ۱۴۰۰ نشانی ثبت‌نام در جلسه: https://harvard.zoom.us/webinar/register/WN_FlZE45GbSRCfj0g6WlZjlA   ▪️سخنرانی دوم: «شاه‌جهان‌آباد: شهر شاه‌جهان آنچنان که در  پادشاه‌نامه وصف شده است» سخنران: گل‌فشان‌ خان زمان: ۴ نوامبر ۲۰۲۱|۱۳ آبان  ۱۴۰۰ نشانی ثبت‌نام در جلسه: https://harvard.zoom.us/webinar/register/WN_-Qc2GzQtR6Gyzg3ojdbpyA   ▪️سخنرانی سوم: «ساختن خلافت: آبادانی و ویرانی و  هویت فرقه‌ای در معماری متقدم فاطمیان» سخنران: جنیفر پروییت زمان: ۱۸ نوامبر ۲۰۲۱|۲۷ آبان  ۱۴۰۰ نشانی ثبت‌نام در جلسه: https://harvard.zoom.us/webinar/register/WN_xyP44tJaTVOyWTM3idDAtA   اطلاعات بیشتر: https://agakhan.fas.harvard.edu/news-events

«خانه‌های محلۀ قبلۀ کوخرد، بستک»؛ جلسۀ دفاع از پایان‌نامۀ کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران

روستای کوخرد از توابع شهرستان بستک در استان هرمزگان است. در این روستا سکونت سابقه‌ای طولانی دارد و تا به امروز نیز، معماری منحصر به فرد آن باقی مانده است. شیوۀ زندگی و معماری‌ای که در پاسخ به آن شکل گرفته است، معماری این روستا را واجد عناصر، سازمان‌دهی، و تزییناتی خاص کرده است. در این تحقیق، مبتنی بر آرای ایمس راپوپورت، فرض بر این است که «معماری یکی از مظاهر فرهنگ است»؛ از این رو، سعی داریم با شناخت خانه‌های محلۀ قبلۀ کوخرد بفهمیم که فرهنگ چگونه در معماری نمود پیدا می‌کند. برای تبیین پیوند فرهنگ و معماری  و تدوین چارچوب نظری این تحقیق به آراء راپوپورت رجوع می‌کنیم و یکی از راهبردهای پیشنهادی او در مطالعات رفتار- محیط  را مبنای این بررسی قرار می‌دهیم.  راهبرد این تحقیق کیفی، توصیفی - تحلیلی است؛ مبتنی بر گزینش و توصیف برخی متغیر‌های فرهنگی (ارزش‌ها، سبک زندگی، نظام فعالیت‌ها) متناسب با بستر تحقیق و بررسی پیوند آنها با کالبد خانه‌ها در محلۀ قبله کوخرد. خانه‌ها بر اساس عناصر ثابت، نیمه ثابت و غیرثابتشان تفکیک و بررسی شده‌اند. اطلاعات مورد نیاز این تحقیق به‌وسیلۀ مشاهده و مصاحبه با ساکنان سه‌ خانه از خانه‌های این محله و برداشت از بنای آنها به دست آمده...

«تاریخچۀ کوچۀ لولاگر تهران»؛ جلسۀ دفاع از پایان‌نامۀ کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران

کوچۀ لولاگر از کوچه‌های قدیمی شهر است. این کوچه و بناهای آن در سال ۱۳۱۷، به همت دو برادر، محمدبـاقر و علی‌اکبر لولاگر، در زمینی بزرگ در محلۀ حسن‌آباد در شمال شهر طهران ساخته شد. تحقیق حاضر به معرفی کوچۀ لولاگر می‌پردازد و شکل‌گیری و تغییرات آن را از ابتدای ساخت تـا پایان دورۀ پهلوی روایت می‌کند. به همین منظور با بهره‌گیری از راهبرد تاریخی، اطلاعـات و شواهدی از کالبد بناها، منابع درجه اول همچون اسناد و تصاویر، منابع درجۀ دوم، مصاحبه جمع‌آوری و تفسیر شده است تا بتوان تاریخچۀ کوچۀ لولاگر را روایت کرد. کوچه لولاگر، کوچه‌ای دردار است...

«نقد معماری: ساختن یک تاریخ»؛ فراخوان مقاله برای نشست در هفتمین همایش شبکۀ تاریخ معماری اروپا

از ابتدای سدۀ بیستم، نقد معماری در مقایسه با نقد هنر ابزارهای معرفت‌شناسانه و بدنۀ دانش بسیار اندکی فراهم کرده است. اگرچه در تاریخ نقد هنر مجال اندکی به نقد معماری داده شده است، نقد همواره در کانون گفتمان‌های معماری معاصر و مدرن قرار داشته است. در سال‌های اخیر، بحث‌های مکرر دربارۀ قول معروف به «بحران» در نقد نیز مانعِ بسیاری از بررسی‌های تاریخی دربارۀ اصول بنیادین نقد، عاملان اصلی، قلمرو فرهنگی، ابزارهای تئوریک و جهانِ مراجعِ فکری آن شده است. برعکسِ تاریخ نقد هنر که به‌کمال به منزلۀ یک شاخۀ پذیرفته‌شدۀ تاریخ هنر در دهۀ ۱۹۸۰ تعریف شد، تاریخ نقد معماری همچنان عمدتاً حوزه‌ای نیمه‌کاره باقی مانده است. البته کارهایی در این زمینه صورت گرفته است که ساختن این حوزۀ تحقیق را به منزلۀ نه فقط سنت‌های فکری مختلف، که چون فرضیه‌های نظری متنوع بازنمایی می‌کند. تاریخ نقد معماری در حقیقت همچنان با قلمروهای پژوهشی دیگری همپوشانی دارد: تاریخ‌های نظریه‌های معماری؛ تاریخ‌های نقدی که به منزلۀ تاریخ‌های فکری و حرفه‌ای مسیرهای منجر به تأسیس و زمینه‌سازی برای نقد معماری نوشته شدند؛ و نیز تاریخ‌های رسانه‌های مختص معماری. هیچ یک از این حوزه‌های مرتبط اما فرعی، زمینه‌سازی مکفی برای ساختنِ یک تاریخِ ویژۀ نقد معماری نکرده‌اند. این نشست به هدفِ...

خانهٔ ملک در بازار تهران| برگزاری جلسۀ دفاع از پایان‌نامۀ کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران

خانه‌ٔ ملک در بازار تاریخی تهران قرار دارد. ملک در سال ۱۲۹۷ خورشیدی این خانه را برای تأسیس کتابخانه و موزه شخصی خود در نظر گرفت؛ و در سال ۱۳۱۶ بعد از افتتاح رسمی کتابخانه خصوص‌اش در خانهٔ بازار، آن را با تمام اسباب و اثاثیه وقف آستان قدس رضوی کرد. در این پایان‌نامه کوشیدیم با توجه به نحوه استفاده توأمان از خانه برای فضای کتابخانه و موزهٔ ملی ملک و سکونت ملک به شناختی از مجموعهٔ خانه و روابط موجود  بین عرصهٔ خصوصی و عمومی دست پیدا کنیم. ما در این تحقیق با رجوع به کالبد خانهٔ بازار، اسناد تاریخی کتابخانه و موزهٔ ملّی ملک، تاریخ شفاهی زندگی حسین آقا ملک، جراید و مکتوبات به توصیف کالبد خانهٔ بازار و تغییرات آن، شرح نحوه شکل‌گیری کتابخانه و موزهٔ ملّی ملک و تأثیر آن بر کالبد خانه، بررسی نحوه و میزان سکونت او در خانهٔ پدری‌اش پرداختیم.  حسین آقا در طول پنجاه سالی که این خانه را در اختیار داشت یکی از عمارت‌های خانه را تخریب و یک عمارت نوساز برای کتابخانه و قرائتخانه ساخت. همچنین وی تالار‌های عمارت بیرونی خانه را با ویترین‌های نمایش آثار تاریخی تبدیل به موزه کرد. ملک با وجود این که خانهٔ پدری‌اش را تبدیل...

«تجلیل از احمد اشرف: یک عمر کوشش در مطالعات ایران»؛ برگزاری سخنرانی مجازی

احمد اشرف  از اثرگذارترین دانشوران در تاریخ اجتماعی و جامعه‌شناسی تاریخی ایران مدرن است و نقشی بسیار مهم در توسعۀ حوزۀ مطالعات ایرانی داشته است. به مدت بیش از نیم‌قرن، دکتر اشرف بدنۀ دانش باارزشی ایجاد کرد که در کانون مباحث موجود دربارۀ ظهور سرمایه‌داری، تحولات روستایی، ملت‌سازی، شکل‌گیری طبقات و فرهنگ در ایران باقی خواهد ماند. این جلسه و شمارۀ ویژه‌ای از نشریۀ ایران‌نامگ به تجلیل از یک عمر فعالیت علمی احمد اشرف در مطالعات ایرانی اختصاص خواهد داشت. اطلاعات بیشتر و ثبت‌نام در این سخنرانی: https://iran.princeton.edu/events/celebrating-ahmad-ashraf-lifetime-contribution-iranian-studies برگزاری سخنرانی مجازی: «تجلیل از احمد اشرف: یک عمر کوشش در مطالعات...

درگذشت اصغر کریمی، مردم‌شناس، محقق و مترجم برجسته و پرکار

◾️متأسفانه اصغر کریمی، مردم‌شناس، محقق و مترجم برجسته و پرکار امروز بر اثر ابتلا به کرونا درگذشت. از او بیش از سی کتاب و بیش از پنجاه مقالۀ منتشر شده و ده‌ها طرح پژوهشی و گزارش علمی و ترجمه‌های مهمی از آثار باستان‌شناسان خارجی به یادگار مانده است.  برخی از مقالات ارزندۀ او عبارت است از: - ایل‌نشینی در ایران نمونه: ایل بختیاری - اسنادی درباره برخی نشانه‌های فرهنگی در زاگرس مركزی - طرح تشکیل و راه اندازی موزه سیار - بررسی اجمالی نظریه‌های گوناگون درباره شكل كلی مساكن سنتی و بومی - جانمایه معماری هخامنشی و یونانی در قرن...

تاریخ اجتماعی معماری خانه از منظر ژیروئار|برگزاری جلسۀ دفاع از پایان‌نامۀ کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران

از راه‌های فهمِ معماری و نوشتن تاریخ آن قرائت بناها از نظرگاه گروه‌های انسانی استفاده‌کننده از آن و عاملیّت ایشان در تاریخ معماری است. مورخان اجتماعی معماری معمولاً چنین می‌کنند. از آنجا که تاریخ اجتماعی معماری حوزه‌ای نوپاست، نقد آثار معیار در این حوزه می‌تواند ابزار کار در آن را فراهم کند. کتاب زندگی در خانۀ حومۀ شهریِ انگلیسی (۱۹۷۸) از مارک ژیروئار (۱۹۳۱- ) در زمرۀ همین آثار است. پژوهش حاضر خوانشی انتقادی از متن این کتاب و هدف از آن فهم تاریخ اجتماعی معماری خانه است، آن‌چنان که ژیروئار در تاریخ‌نامه‌اش مراد کرده است. ذکر احوال مورخ و تبیین اوضاع تاریخ‌نویسی اجتماعیِ زمانۀ او در فصل یکمِ این تحقیق، مقدمه‌ای است بر این بحث که اسباب و اُسلوبِ مورخان اجتماعی چگونه در این تاریخ‌نامه ظاهر شده است. با این هدف، پنج جنبه از کار تاریخ‌نویسیِ ژيروئار تبیین شده است: یکم، نظریۀ اجتماعی؛ دوم، تقطیعِ تاریخی؛ سوم، روش مقایسه‌ای؛ چهارم، روش کمّی؛ پنجم، شواهد و مدارک. جنبۀ نخست از حیث قرابتِ بیشتر با موضوع تحقیق مفصّل‌تر است، چنان‌که محتوای فصل دوم سراسر بروز مفاهیم نظریۀ اجتماعی در تاریخ معماری خانه‌هاست، شامل:  قدرت مبتنی بر مالکیت زمین، خانواده و خانوار، طبقۀ اجتماعی، تحرّکِ اجتماعی، جنسیّت، اوقات فراغت. چهار جنبۀ دیگر...

دگرگونی عینی و ذهنی معماری خانگی در روزنامۀ خاطرات عین‌السلطنه؛ ارزیابی منابع|برگزاری جلسۀ دفاع از پایان‌نامۀ کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران

معماری خانگی از جمله موضوعاتی است که در میان تحقیقات تاریخ معماری دورۀ قاجاریه کمتر به آن پرداخته شده است. بسیاری از بنا‌ها در دورۀ قاجاریه، دورۀ گذار، دستخوش دگرگونی شدند و خانه‌ها نیز از این قاعده مستثنی نماندند. بخشی ا‌ز این دگرگونی عینی و بخش دیگر آن ذهنی بود. خاطره‌نامه‌های به جا مانده از دورۀ قاجاریه از جمله منابعی هستند که می‌توانند ما را در پی بردن به این دگرگونی‌ها یاری کنند. در این تحقیق برای رسیدن به این هدف روزنامۀ خاطرات عین‌السلطنه برگزیده شد؛ این خاطرات از اواسط حکومت ناصر‌الدین شاه آغاز شده و تا اوایل دورۀ پهلوی دوم ادامه یافته است. این بازۀ زمانی حدوداً ۶۴‌ساله از علل اصلی انتخاب این خاطرات به‌عنوان منبع اصلی این تحقیق بود. دقت در صحت و ثبت جزئیات وقایع نیز از جمله دلایل دیگر برای انتخاب این خاطرات بود. در گام اول، با مطالعۀ متن خاطرات، داده‌های مربوط به دگرگونی ذهنی و عینی معماری خانگی از این خاطرات استخراج شدند. در گام دوم داده‌های استخراج شده گزینش و دسته‌بندی شدند و سوالاتی دربارۀ دگرگونی معماری خانگی در دورۀ قاجاریه شکل گرفت. گام سوم مربوط به فهم داده‌های دسته‌بندی شده و تلاش برای یافتن پاسخ سوالات پیش آمده در گام قبلی بود....

درگذشت دکتر احمد گل‌محمدی، مدرس علوم سیاسی در دانشگاه علامه طباطبایی و مترجم مبرّز

◾️متأسفانه دکتر احمد گل‌محمدی، مدرس علوم سیاسی در دانشگاه علامه طباطبایی و مترجم مبرّز تعدادی از کتاب‌های مهم در حوزۀ علوم انسانی، از جمله در زمینۀ فلسفۀ تاریخ، امروز بر اثر ابتلا به کرونا درگذشت. از جملۀ مهم‌ترین این کتاب‌ها: - درآمدی بر فلسفۀ تاریخ/ مایکل استنفورد - بنیادهای علم تاریخ؛ چیستی و اعتبار شناخت تاریخی/ سی‌بی‌ین مکالا - ایران بین دو انقلاب/ یرواند آبراهامیان است. متأسفیم که بی‌کفایتی موجود چنین سرمایه‌های انسانی‌مان را از میان می‌برد. برای دوستان و خانوادۀ ایشان آرزوی صبر داریم و یادشان را گرامی می‌داریم.

فراخوان ارسال چکیده برای بخش میزگرد با موضوع «بازاندیشی در منظر شهری»

فراخوان ارسال چکیده برای بخش میزگرد با موضوع «بازاندیشی در منظر شهری» مهلت ارسال چکیده: ۱۵ اکتبر ۲۰۲۱| ۲۳ مهر ۱۴۰۰ میزبان: مجلۀ انجمن مورخان معماری (JSAH)   ▫️ Rethinking the Urban Landscape An enduring intellectual and a perceptual rift divides the city from the natural world both in scholarship as well as in the public imagination. In the past three decades, humanities scholars working with social and natural scientists have challenged these assumptions by investigating the complex interaction and intersection of cultural and natural systems, and by exploring how cities and nature are inextricably woven together into what is being called the urban landscape. Just as the seminal work of urban historians such as William Cronon and Ari Kelman and the studies of environmental humanists such as Ursula Heise and Alison Carruth have advanced our understanding of the integration of the built and natural worlds, a range of pathbreaking scholarship—for example, Linda Nash on histories of disease and the environment, Laura Pulido on race and architecture, Matthew Gandy on urban waters, and Kim Stanley Robinson on the imagined cities of science fiction—draws new attention to the symbiotic relationship between cities and nature while also broadening and transforming our understanding...

« کوفۀ کهن: مرور پیشینۀ مطالعات»| جلسۀ دفاع از پایان‌نامۀ کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران

این پایان‌نامه مرورِ انتقادیِ آراءِ دانشوران و محققان نوین دربارۀ شکل‌گیری کوفۀ کهن (در قرن اول اسلامی) است. آثار تمامی مورخان، جغرافی‌‌نویسان، معماران و شهرسازانی که از کوفه مطلبی بیان کرده‌اند مطالعه و نظرات آنها احصا شده است. در میان آراء پژوهشگران دربارۀ برخی از مشخصات و ویژگی‌های کوفه اختلاف‌نظرهایی در خصوص سال ساخت، طراحی و تخطیط، شکل و ساختارِ شهر، علتِ شکل‌گیری، بناهای مهم از جمله مسجد و دارالاماره وجود دارد. هدف این پژوهش بررسی علل و جستجوی ریشۀ این اختلاف‌نظرهاست. مهم‌ترین علل این اختلاف‌نظرها را می‌توان غفلت از برخی منابعِ کهن، نوع برداشت از منابع، عدم توجه به...

برگزاری گفتگوی مجازی با دیوید مکوئلی، تصویرگر و قصه‌نویسِ معماری

▫️A Conversation with David Macauley: Illustrator of and for the Ages Award-winning author David Macaulay sits down in conversation with CHSA’s Brian Bowen to discuss his process and examine his elegantly illustrated books laced with wry humor. Macaulay’s architect-trained eye not only shows the reader how things are made but conveys complex technical information as to how and why they function. Macaulay’s Building Series includes Castle, Cathedral, City, Pyramid, Underground, Unbuilding, Mill, Ship, Mosque and his latest publication Crossing on Time: Steam Engines, Fast Ships and a Journey to the New World.   برگزاری گفتگوی مجازی با دیوید مکوئلی، تصویرگر و قصه‌نویسِ معماری میزبان: انجمنِ تاریخِ ساختمان زمان:  ۱۷ سپتامبر ۲۰۲۱|  ۲۶ شهریور ۱۴۰۰ اطلاعات بیشتر: https://www.constructionhistorysociety.org/webinar ثبت‌نام در این نشست: https://umn.zoom.us/webinar/register/WN_MxyyG2uSQnyMQqYeX5EUzg

درگذشت هرمز فرهت، آهنگساز و پژوهشگر موسیقی

◼️هرمز فرهت، آهنگساز و پژوهشگر موسیقی، امروز درگذشت.  فرهت در دوران تحصیل دورۀ دکتری در ایالات متحده به ایران آمد و نزد حسین صبا و نصرالله زرین‌پنجه با موسیقی ایرانی آشنا شد. پایان‌نامۀ دکتری او با عنوان «دستگاه در موسیقی ایرانی» را نشر پارت با ترجمۀ مهدی پورمحمد منتشر کرده است.  فرهت آهنگساز تعدادی از مهم‌ترین فیلم‌های سینمای ایران چون گاو، اثر داریوش مهرجویی، جنوب شهر، اثر فرخ عفاری، و آرامش در حضور دیگران، اثر ناصر تقوایی بود. به جز این، آلبوم‌های موسیقی دیگری چون «کوارتت ۱، ۲ و ۳» از او منتشر شده است. یادش گرامی باد.

«تغییر بین‌المللی: زنان در معماری و چگونگی حمایت‌گری بیشتر صنعتِ [ساختمان]»| برگزاری نشست مجازی

▫️Intentional Change: Women in Architecture and How the Industry Can Be More Supportive Perceptions regarding gender, gender roles, and gender identity have shaped the practice of architecture in ways that have resulted in bias, discrimination, and policies with negative outcomes for women — and the industry as a whole.  In this Equity, Diversity and Inclusion (EDI) Committee-led panel discussion, our panelists will explore how these issues have impacted them, share their strategies for how to overcome them, and offer suggestions to promote change.     اطلاعات بیشتر دربارۀ نشست: https://www.aiachicago.org/events/intentional-change-women-in-architecture-and-how-the-industry-can-be-more-supportive/#.YRdkkxQzbIU ثبت‌نام در این نشست: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_I8EaAcGPQRK2Grr9Dr-8Xw برگزاری نشست مجازی: «تغییر بین‌المللی: زنان در معماری و چگونگی حمایت‌گری بیشتر صنعتِ [ساختمان]» برگزارکننده: مؤسسۀ معماران امریکا در شیکاگو زمان: ۱۷ اوت ۲۰۲۱| ۲۶ مرداد ۱۴۰۰

زنان حیاتی‌اند: راهبردهای تفسیری‌ای که نشان می‌دهد زنان همه جا هستند|برگزاری همایش مجازی

امروز بسیاری از محوطه‌ها و سازمان‌ها در جستجوی راهنمایی دربارۀ راه‌های مؤثرتر شناسایی، تحقیق و انتقال تاریخ زنانی هستند که جلوی چشممان پنهان مانده‌اند، به‌خصوص در مکان‌هایی که تا کنون قلمروی مردانه شمرده می‌شده است. در این همایش سخنرانان راهبردهای تفسیری‌ای را مرور می‌کنند که شامل ابزارها، منابع، روندها و برنامه‌هایی می‌شود که می‌تواند در ارتقای نقش مهم زنان کمک کند و روابط سخت و دینامیسم مسئله‌دار قدرت در رابطه با زنان در نقش همسر، بازرگان، مدیران، مراقبت‌کنندگان و مالک بردگان را آشکار کنند.   اطلاعات بیشتر دربارۀ این همایش‌ها: https://savingplaces.org/womens-history?_ga=2.107491649.2116116383.1628750150-540606778.1628750150&_gl=1*172gx99*_ga*NTQwNjA2Nzc4LjE2Mjg3NTAxNTA.*_ga_Z0Y4H4RFKN*MTYyODc1MDE1MC4xLjEuMTYyODc1MDQwNC42MA.. ثبت‌نام در این همایش: https://savingplaces-org.zoom.us/webinar/register/7016220562011/WN_20esKDHXQo6T2syRKTIgmg برگزاری همایش مجازی: «زنان حیاتی‌اند: راهبردهای تفسیری‌ای که نشان می‌دهد زنان همه جا هستند» میزبان و برگزارکننده: انجمن رهبریِ محافظتِ [آثار تاریخی]، وابسته به صندوق ملی محافظت آثار تاریخی ایالات متحده زمان: ۱۲ اوت ۲۰۲۱| ۲۱ مرداد ۱۴۰۰| ساعت ۱۵ به وقت شرق امریکا  

فراخوان ثبت‌نام برای دریافت کمک‌هزینۀ سفر پژوهشی الگ گرابار

فراخوان ثبت‌نام برای دریافت کمک‌هزینۀ سفر پژوهشی الگ گرابار انجمن مورخان هنر اسلامی (HIAA) مهلت ارسال مدارک و درخواست: ۱۵ اوت ۲۰۲۱| ۲۴ مرداد ۱۴۰۰   This competition is open to graduate students (doctoral candidates) who have been invited or accepted as participants in a scholarly conference or other professional meeting for the purpose of presenting papers, chairing sessions or moderating discussions.  The maximum amount of the award is $700 US.  Applicants must be HIAA members in good standing at the time of application. Grabar Travel Grants must be used within 12 months of the award date.    Applications must include the following five components and be submitted in a single pdf to the Grabar Travel Committee Chair, Matthew Saba ([email protected]) by August 15, 2021:   - Application cover sheet - A cover letter explaining the applicant’s purpose in participating in the conference, the expected benefits of participation, and an itemized travel budget - Curriculum vitae - Letter of acceptance from the conference/session organizer(s).  - Abstract of the paper to be presented.   اطلاعات بیشتر: https://www.historiansofislamicart.org/opportunities/hiaa-prizes/grabar-grants-and-fellowships

فراخوان مقاله برای گردهمایی بین‌المللی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران

▫️محورهای گردهمایی: - ادبیات تطبیقی و پژوهش‌های میان‌رشته‌ای - انواع ادبی (غنایی، حماسی، نمایشی و ...) - ادبیات آیینی و پایداری - ادبیات معاصر - ادبیات کودک و نوجوان - نقد، نظریه و مکتب‌های ادبی - آسیب‌شناسی پژوهش‌های ادبی - زبان‌پژوهشی ادبی و گویش‌پژوهشی خراسانی - آموزش زبان فارسی - پژوهش زبان و ادبیات فارسی در گسترۀ جهان   اطلاعات بیشتر: http://www.ispl.ir/new-site/index.php/announcement/326-hamiyesh فراخوان مقاله برای گردهمایی بین‌المللی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران  میزبان: دانشگاه بیرجند مهلت ارسال مقالات: ۳۰ آذر ۱۴۰۰ تاریخ برگزاری: ۱۴- ۱۹ اسفند ۱۴۰۰

برگزاری سخنرانی مجازی: «بزرگداشت عبدالله قوچانی»

برگزاری سخنرانی مجازی: «بزرگداشت عبدالله قوچانی» سخنرانان: سید محمد بهشتی، رجبعلی لباف خانیکی، شیلا بلر، شیلا کنبی، کریم حاجی‌زاده باستانی، مریم اختیار، محمد فارسی‌مدان، مهناز رحیمی‌فر دبیر نشست: محمد‌مهدی امینی  میزبان: خانهٔ اندیشمندان علوم انسانی  زمان: یکشنبه ۱۷ مرداد ۱۴۰۰، ساعت ۱۹   اطلاعات بیشتر: https://t.me/c/1423663480/590 برای حضور در این برنامه به پیوند زیر مراجعه کنید: https://www.skyroom.online/ch/hossein5092811/history

سخنرانی مجازی: «بشنوید: پیشینهٔ علم آکوستیک و ارتباطات»

سخنرانی مجازی: «بشنوید: پیشینهٔ علم آکوستیک و ارتباطات» سخنرانان: جوزف کلارک، زابین فون فیشر، جان دورهام پیترز میزبان: مرکز کانادایی معماری (CCA) زمان: ۱۰ آگوست ۲۰۲۱| ۱۹ مرداد ۱۴۰۰   ▪️Listen Here: Histories of Acoustics and Communication How has modern architectural experimentation shaped the ways we listen and communicate? The development of architectural acoustics has been entangled with profound transformations in media, music, and the public sphere. Over the past two centuries, designers’ evolving efforts to alter the sound of buildings—to evoke impressions of monumentality or intimacy, make speech intelligible, or ensure privacy—have encouraged people to hear and interact in new ways.   🔸برای ثبت‌نام به پیوند زیر مراجعه کنید: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_EjiB_I70R5-kQkYOftRa2A 🔸اطلاعات بیشتر: https://www.cca.qc.ca/en/events/80712/listen-here

برگزاری سخنرانی مجازی: «زبان و فرهنگ در آسیای پیشامدرن و جهان فارسی‌مآب»

برگزاری سخنرانی مجازی: «زبان و فرهنگ در آسیای پیشامدرن و جهان فارسی‌مآب» سخنران: آرتور دادنی میزبان: شهرهای ابریشم زمان: ۵ اوت ۲۰۲۱| ۱۴ مرداد ۱۴۰۰   در طول قسمت عمدۀ هزارۀ گذشته فارسی زبان فرهنگِ فرادست، آفرینش ادبی و دیوانی در بسیاری از مناطق آسیا بود. زبان فارسی و فرهنگ ادبی آن قلمرو وسیعی را در آسیای پیشامدرن به هم پیوند می‌داد.  بسیاری از مردمی که از زبان فارسی استفاده می‌کردند، زبان مادری‌شان فارسی نبود؛ با این حال همین مردم نوعی حس قویِ تعلق به فرهنگ واحدی داشتند که از هر کلیتِ سیاسی‌ای بزرگتر بود. در اصل ملی‌گرایی وارداتی از اروپا با تأکیدش بر زبان به منزلۀ سازندۀ بلوکِ دولت‌ـ‌ملت بود که این معادله را تغییر داد. پیش از اینکه این تحول روی دهد، فارسی‌زبانان هندی در سدۀ هجدهم مرکزیت تاریخی زبان فارسی را به پرسش گرفتند و نیز اینکه در زمانه‌شان چطور  آن جغرافیا به اینکه کجا از زبان فارسی استفاده شود ربط داشت. این تلاش برای فهم شکل‌گیری فرهنگی جهان فارسی‌مآب به طور تاریخی ــ اگرچه از منظر امروزی ما ممکن است بر اساس مفروضاتی خطا باشد ــ ما را به پرسش‌های گسترده‌تری دربارۀ چگونگی گردش هر نوع صورت‌ فرهنگی هدایت کند. فرهنگِ جهان‌وطنی معمولا از طریق تضاد...

درگذشت جلال ستّاری، محقق اسطوره‌شناسی و مترجم و اندیشمند برجستۀ ایرانی

◼️جلال ستّاری، محقق اسطوره‌شناسی و مترجم و اندیشمند برجستۀ ایرانی در ۹۰ سالگی درگذشت.    زنده‌یاد ستاری کتاب‌های پرشماری در زمینه‌های افسانه‌شناسی، ادبیات نمایشی و نقد فرهنگی در طی بیش از ۶۰ سال تالیف و ترجمه کرد. از آثار او «جان‌های آشنا»، «افسون شهرزاد»، «پژوهشی در اسطوره گیلگمش و افسانه اسکندر»، «آیین و اسطوره در تئاتر»، «نمایش در شرق» و ترجمه‌هایی مثل «اسطوره‌های عشق»، «دانش اساطیر»، «تأثیر سینما در کودک و نوجوان» منتشر شده است.  یادش را گرامی می‌داریم.

شب ایرج افشار

شب ایرج افشار  زمان: جمعه ۸ مرداد ۱۴۰۰، ساعت ۲۱ سخنرانان: سید حسین نصر، حسین معصومی همدانی، سجاد آیدنلو این سخنرانی‌ها از طریق اینستاگرامِ کتابسرای اردیبهشت پخش می‌شود. نشانی: https://www.instagram.com/ordibeheshtbookshop_2/

نکوداشت مرحوم استاد میرعابدین کابلی

نکوداشت مرحوم استاد میرعابدین کابلی به مناسب سالروز تولد مرحوم استاد میرعابدین کابلی از بزرگان و مفاخر باستان شناسی ایران زمین، معاونت پژوهشی دانشکده ادبیات و علوم انسانی و گروه باستان‌شناسی دانشگاه شهید بهشتی با همکاری موزه ملی ایران و پژوهشکده باستان‌شناسی کشور، مراسم نکوداشتی در پاسداشت خدمات ارزنده ایشان به فرهنگ و تمدن ایران زمین برگزار می کند. سخنرانان برنامه: آقای جلیل گلشن ریاست اسبق پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری،  استاد ناصر نوروززاده چگینی ریاست اسبق پژوهشکده باستان‌شناسی،  خانم دکتر حمیده چوبک ریاست اسبق پژوهشکده باستان‌شناسی، خانم دکتر آرمان شیشه‌گر، عضو هیئت علمی بازنشسته پژوهشکده باستان‌شناسی،  آقای محمدرضا ریاضی مدیر اسبق کتابخانه موزه ملی ایران، دکتر جبرئیل نوکنده مدیر کل موزه ملی ایران، دکتر حمیدرضا ولی‌پور عضو هیئت علمی گروه باستان‌شناسی و معاونت آموزشی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید بهشتی، خانم ثریا کابلی خواهر استاد میرعابدین کابلی. دبیر جلسه: دکتر کورش محمدخانی عضو هیات علمی گروه باستان شناسی دانشگاه شهید بهشتی لینک ورود به برنامه: http://sbu.ac.ir/webinar

برگزاری نشست مجازی: موزه‌داریِ هنر ایران در سدۀ بیست‌ویکم: دشواری‌ها و تجربه‌ها»

برگزاری نشست مجازی: موزه‌داریِ هنر ایران در سدۀ بیست‌ویکم: دشواری‌ها و تجربه‌ها» میزبان: موزۀ پاورهاوس، استرالیا زمان: ۳۰ ژوئیه ۲۰۲۱| ۸ مرداد ۱۴۰۰   در این نشست پژوهشی، موزه‌داران، دانشوران، و اهل موزه گرد هم می‌آیند تا دربارۀ دشواری‌های مسیر آیندۀ کارِ موزه‌داری در حوزۀ هنر و صنایع ایران گفتگو کنند. همزمان با نمایشگاه ایران‌زمین (نخستین نمایشگاه عرضۀ هنرها و صنایع ایرانیِ در تملک موزۀ پاورهاوس)، در این نشست نیز این حوزۀ پژوهشی با حضور متخصصان برجسته در استرالیا و ورای آن بررسی خواهد شد.     🔸برای اطلاعات بیشتر و ثبت‌نام در این نشست به پیوند زیر مراجعه کنید: https://www.eventbrite.com.au/e/curating-persian-arts-in-the-21st-century-livestream-registration-155742170023

ثبت منظر فرهنگی اورامانات/ هورامان در فهرست میراث جهانی یونسکو

منظر فرهنگی اورامانات/ هورامان در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد   هورامان یا اورامانات نام منطقه‌ای تاریخی با بافت پلکانی و آداب و رسوم خاص است که بخش‌هایی از شهرستان‌های سروآباد، سنندج و کامیاران در استان کردستان و شهرستان‌های روانسر، پاوه، جوانرود و ثلاث باباجانی در استان کرمانشاه را شامل می‌شود. بخش اصلی منظر فرهنگی هورامان شامل دره‌های ژاوه‌رود، اورامان تخت و لهون است. پروندۀ ثبت جهانی منظر فرهنگی هورامان شامل حدود ۴۰۹ هزار هکتار عرصه و حریم است و سال گذشته به یونسکو ارسال شد.   نسیم دریایی، پژوهشگر تاریخ معماری ایران، در پایان‌نامه‌ای با عنوان «روستای هورامان...

درگذشت حبیب لاجوردی؛ بنیان‌گذار و مدیر پروژۀ تاریخ شفاهی ایران در مرکز مطالعات خاورمیانه دانشگاه هاروارد

▪️حبیب لاجوردی بنیان‌گذار و مدیر پروژۀ تاریخ شفاهی ایران در مرکز مطالعات خاورمیانه دانشگاه هاروارد در شهر واشنگتن آمریکا درگذشت. یادش گرامی باد. مجموعۀ تاریخ شفاهی ایران مشتمل بر مصاحبه‌های حبیب لاجوردی و همکارانش با ۱۳۴ نفر از افراد تأثیرگذار و شاهدان عینی رویدادهای مهم سیاسی در ایران در سال‌های ۱۲۹۹ تا ۱۳۶۰ است.    دسترس به پروژۀ تاریخ شفاهی ایران: https://curiosity.lib.harvard.edu/iranian-oral-history-project

فراخوان ارسال چکیده برای میزگرد «هیولاها، ساحران، کابوس‌ها: گذری بر روی تاریک هنر اسلامی»

فراخوان ارسال چکیده برای میزگرد «هیولاها، ساحران، کابوس‌ها: گذری بر روی تاریک هنر اسلامی» مهلت ارسال چکیده: ۵ اوت ۲۰۲۱| ۱۴ مرداد ۱۴۰۰ میزبان: مجمع رنسانس آمریکا   ▫️Monsters, Hexes, Nightmares: An Exploration into the Dark Side of Islamic Art This panel invites papers that investigate the visualizations of horrors, terrors, and malevolence in early-modern Islamic art (c. 1400-1800). From individual depictions of various “monsters” (jinns, divs, Iblis, etc.) to narrative cycles, from treatises on the occult to astronomical texts, a darker realm lurked in the arts of the Islamic world. Although not necessarily produced to evoke fear, nor defined and understood as dark, images of this invisible and other dimension had a potent presence that operated at the juncture of religion, science & medicine, superstition, and fantasy. Rather than descriptive accounts, the panel seeks papers that employ theoretical lenses (monster theory, affect theory, philosophy of horror, posthuman / inhuman studies, etc.) and  innovative methodologies, addressing questions beyond style, genre, taxonomy, and representation. If a jinn from pre-Islamic Arab mythology could find its way simultaneously into the Quran, and into a constellation drawn from Greek mythology, all normative categories and modes of analyses fail. Hence, the primary aim of the...

فراخوان ارسال مقاله برای دوفصلنامۀ علمی مطالعات معماری ایران

بر اساس آیین‌نامۀ جدید نشریات علمی، امکان انتشار انواع مقالات علمی اعم از مقاله پژوهشی، ترویجی، مروری، کوتاه، نقطه‌نظر، گزارش‌های علمی و یادداشت‌های فنی برای نشریات فراهم شده است. از این رو و به منظور افزایش همکاری‌های علمی و معرفی دستاوردها و یافته‌های پژوهشگران در زمینۀ معماری ایرانی، نشریۀ علمی «مطالعات معماری ایران»، ضمن دعوت از استادان، اندیشمندان و پژوهشگران معماری ایران، از دریافت و انتشار مقالات نو و بدیع این حوزه استقبال می‌کند. لازم به ذکر است که تمامی مقالات مرتبط با اهداف، زمینه‌ها و محورهای نشریه، در فرایند داوری قرار خواهند گرفت و پذیرش مقالات منوط به نظر نهایی داوران علمی و هیئت تحریریه خواهد بود.   علاقه‌مندان می‌توانند مقالات خود را از طریق وبگاه نشریه ارسال کنند: https://jias.kashanu.ac.ir/  

برگزاری درس‌گفتار و کارگاه دربارۀ کوارتت‌های بتهوون؛ تحول فنی، معنا و ژرفای موسیقایی

برگزاری درس‌گفتار و کارگاه دربارۀ کوارتت‌های بتهوون؛ تحول فنی، معنا و ژرفای موسیقایی مدرس: آروین صداقت‌کیش برگزارکننده: مدرسۀ هنر و ادبیات بیدار   «به ندرت اثری یا مجموعه‌ای از آثار موسیقی را می‌شناسیم که چنان جایگاه مهمی در گونۀ خودش داشته باشد که کوارتت‌های زهی بتهوون اکنون سال‌هاست در میان آثار مرجع موسیقی مجلسی دارند. با این‌ حال معنی موسیقایی این آثار و مسائل فنی موسیقایی‌شان بیش از دو سده است که محل بحث و اندیشه‌ورزی بی‌پایان باقی‌ مانده است. و ای بسا که خود این امر نشانی است مؤید شایستگیِ این آثار برای جایگاهی که بدان دست یافته‌اند. پس بر آنیم تا در حد گنجایش و کشش یک درسگفتار محدود، چشم‌اندازی فشرده از بحث‌های موجود را پیش رو بگذاریم. از یک سو اندکی به توسعۀ تکنیک‌های آهنگسازانه و نسبت کوارتت‌های اولیه با میراث آهنگسازان بزرگ پیشین مکتب اول وین می‌پردازیم، از سوی دیگر پیوند آنها با دوره‌های مختلف آهنگسازی بتهوون را بررسی می‌کنیم و از سویی شاید مهم‌تر ارتباطِ همۀ اینها را با مسائلِ هنجارین فلسفی-موسیقی‌شناختیِ معنای(فرا)موسیقایی و ژرفا در موسیقی، یا به عبارتی تفسیرهای زیباشناختی از برخی از مهم‌ترین آثار تاریخ موسیقی مجلسی می‌بینیم. به عبارتی می‌خواهیم از نقطه‌ای که انسان امروزی ایستاده و با بهره‌گیری از پاره‌ای...

شب مجلۀ آدینه

شب مجلۀ آدینه زمان: پنجشنبه ۲۴ تیر ۱۴۰۰، ساعت ۲۰ سخنرانان: سیروش علی‌نژاد، ناصر زراعتی این سخنرانی‌ها از طریق اینستاگرامِ کتابسرای اردیبهشت پخش می‌شود. نشانی: https://www.instagram.com/ordibeheshtbookshop_2/

برگزاری سخنرانی مجازی: «رونمایی و نقد و بررسی کتاب نقد معماری معاصر ایران: سفارتخانه‌های جمهوری اسلامی»

برگزاری سخنرانی مجازی: «رونمایی و نقد و بررسی کتاب نقد معماری معاصر ایران: سفارتخانه‌های جمهوری اسلامی» سخنران: سیدمحمد بهشتی، ایرج کلانتری، حسین شیخ‌زین‌الدین، نیّر طهوری  میزبان: پژوهشکدهٔ هنر فرهنگستان هنر  زمان: چهارشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۰‌، ساعت ۱۵:٠٠    برای حضور در این برنامه به پیوند زیر مراجعه کنید: https://webinaronline.ir/Default.aspx?PageName=JoinClass&Class=Art_Embassies  

برگزاری سخنرانی مجازی: «در تجلیل از بهرام بیضایی»

برگزاری سخنرانی مجازی: «در تجلیل از بهرام بیضایی»   سخنرانان: سهند عبیدی، حمید امجد، ژاله آموزگار، بهرام بیضایی، عباس میلانی، نگار متحده، امیر نادری، امیرحسین سیادت، سعید طلاجوی، ماندا زندیان میزبان: دانشگاه استنفورد زمان: ۲۹ و ۳۰ ژوئيه ۲۰۲۱| ۷ و ۸ مرداد ۱۴۰۰ ▪️In Celebration of Bahram Beyzaie   🔸برای اطلاعات بیشتر و ثبت‌نام در این سخنرانی به پیوند زیر مراجعه کنید: https://iranian-studies.stanford.edu/beyzaie-conference

برگزاری سخنرانی مجازی: «تحقیقات باستان‌شناسانه در بوستان ناصیف (بعلبک): نگاهی اجمالی به تاریخ شهر از دورهٔ باستان متأخر تا دوره‌‌ٔ مملوک»

برگزاری سخنرانی مجازی: «تحقیقات باستان‌شناسانه در بوستان ناصیف (بعلبک): نگاهی اجمالی به تاریخ شهر از دورهٔ باستان متأخر تا دوره‌‌ٔ مملوک»   سخنران:  هایک لمان، والنتینا وتزولی میزبان: مؤسسۀ فرانسوی شرق نزدیک (Ifpo) زمان: ۸ ژوئيه ۲۰۲۱| ۱۷ تیر ۱۴۰۰   ▪️Archaeological Research in Bustan Nassif (Baalbek): A Glimpse into Urban History from Late Antique to Mamluk Period Heike Lehmann, Valentina Vezzoli   This lecture presents the results of architectural and archeological research carried out in Baalbek by the Deutsches Archäologisches Institut, the BTU-Cottbus and the General Directorate of Antiquities of Lebanon and focused on the understanding of the urban development of the site. In particular, architectural and archaeological records of the excavated area of « Bustan Nassif », which covers the time span from the late Roman to the Mamluk period, will be presented and contextualized with the overall urban development of Baalbek. These data will be compared with the abundant material evidence collected in this area. A significant quantity of ceramics has been unearthed, documenting the history of common and fine wares on the site from the 12th through the early 15th centuries. Archaeological data from this sector have also provided evidence for the understanding of an assemblage...

شب مکتب تئاتر آناهیتا

شب مکتب تئاتر آناهیتا زمان: چهارشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۰، ساعت ۲۰ سخنران: رضا آشفته این سخنرانی‌ها از طریق اینستاگرامِ کتابسرای اردیبهشت پخش می‌شود. نشانی: https://www.instagram.com/ordibeheshtbookshop_2/

برگزاری سخنرانی مجازی: «نقشهٔ معمار حسین‌علی تسلط از باغ فین کاشان و نقش آن در مطالعات باغ‌های اسلامی»

برگزاری سخنرانی مجازی: «نقشهٔ معمار حسین‌علی تسلط از باغ فین کاشان و نقش آن در مطالعات باغ‌های اسلامی» سخنران: دکتر حمیدرضا جیحانی  میزبان: دانشکدهٔ معماری، گروه مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران با همكاری انجمن علمی مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران Anjoman_Motaleat  زمان: سه‌شنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۰‌، ساعت ١۹:٠٠   برای حضور در این برنامه به پیوند زیر مراجعه کنید: https://www.instagram.com/anjoman_motaleat/

پایگاه دانش تاریخ معماری و شهرسازی ایران با اصلاحات بنیادی روزآمد شد

پایگاه دانش تاریخ معماری و شهرسازی ایران با اصلاحات بنیادی روزآمد شد   پایگاه دانش تاریخ معماری و شهرسازی ایران، که به نام «دانشنامهٔ تاریخ معماری و شهرسازی ایران» (ایران‌شهر سابق) شناخته می‌شود، با اصلاحات بنیادی روزآمد شد. این اصلاحات عمدتاً عبارت است از اصلاح در معماری اطلاعات، نرم‌افزار، و روش جست‌وجو. قالب گرافیک این پایگاه نیز تغییر اساسی کرده است. این پایگاه مهم‌ترین پایگاه دانش و اطلاعات معماری ایران است. از مهم‌ترین امکانات این پایگاه دسترس به اسناد تصویری و پرونده‌های ثبتی است که چند سالی است به علت معضلات مالی از دسترس خارج بوده است. در اصلاحات پایگاه، مشکلات نرم‌افزاری این مخزن حل شده؛ اما متأسفانه به سبب کافی نبودن فضای سِروِری که به دانشنامه اختصاص یافته است، این اسناد همچنان در دسترس نیست. دانشنامهٔ تاریخ معماری و شهرسازی ایران با همکاری وزارت راه و شهرسازی، دانشگاه شهید بهشتی، و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فعالیت می‌کند. 🔸این پایگاه در این نشانی در دسترس است: https://iranarchpedia.ir   امیدواریم با عنایت بیشتر دانشگاه شهید بهشتی به این دانشنامه و اختصاص سِروِر مستقل و مناسب به آن، مشکل دسترس به اسناد این پایگاه نیز برطرف شود.

برگزاری جلسۀ دفاع از پایان‌نامۀ کارشناسی‌ارشد مطالعات معماری ایران|نقد کتاب زندگی خانگی و فرهنگ مصرف؛ با تکیه بر تبلیغات مطبوعاتی

برگزاری جلسۀ دفاع از پایان‌نامۀ کارشناسی‌ارشد مطالعات معماری ایران، دانشکدۀ معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید بهشتی نقد کتاب زندگی خانگی و فرهنگ مصرف؛ با تکیه بر تبلیغات مطبوعاتی| فاطمه زهرا زال استاد راهنما: دکتر مهرداد قیومی بیدهندی استاد مشاور: صبا مدنی داوران: دکتر نگار ذیلابی، دکتر مهنام نجفی زمان: چهارشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۰، ساعت ۱۰   در این پایان‌نامه، از طریق نقد کتاب زندگی خانگی و فرهنگ مصرف در  ایران: انقلاب‌های [فضاهای] داخلیِ دوران مدرن نوشتۀ پاملا کریمی، به شناخت معماری خانگی و تغییرات آن در دورۀ پهلوی، پرداخته شده است. این نقد بر موضوع آموزش مهارت خانه‌داری به دختران، پس از اجرای اصل چهار ترومن در ایران و ذیل برنامه‌های آن، است که کریمی آن را از علل تغییر معماری خانه و فرهنگ زندگی خانگی معرفی کرده است. از حیث منبع نیز تمرکز این نقد بر تبلیغات مطبوعات، به‌ویژه مجلۀ تهران مصور، است.  در گام اول، کتاب زندگی خانگی و علل طرح‌شده در آن بررسی و شناخته شده‌اند. در گام دوم، بر موضوع آموزش خانه‌داری تمرکز شده است. برای بررسی آموزش خانه‌داری به دختران به اسناد و کتب مربوط به آن مراجعه شده است و محتوای این کتب توصیف و معرفی شده است. در گام سوم، به شناخت تبلیغات...

شب مکتب تئاتر آناهیتا

شب مکتب تئاتر آناهیتا زمان: یکشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۰، ساعت ۲۰ سخنرانان: بهروز غریب‌پور این سخنرانی‌ها از طریق اینستاگرامِ کتابسرای اردیبهشت پخش می‌شود. نشانی: https://www.instagram.com/ordibeheshtbookshop_2/

فراخوان ارسال مقاله برای هفتاد و پنجمین همایش بین‌المللی انجمن مورخان معماری مهلت ارسال چکیده: ۲ ژوئن ۲۰۲۱| ۱۷ خرداد ۱۴۰۰ تاریخ برگزاری همایش: ۲۷ آرویل تا ۱ می ۲۰۲۲   The Society of Architectural Historians is now accepting abstracts for its 75th Annual International Conference in Pittsburgh, Pennsylvania, April 27–May 1, 2022. Please submit an abstract no later than 11:59 p.m. CDT on June 2, 2021, to one of the 32 thematic sessions, the Graduate Student Lightning Talks or the Open Sessions. SAH encourages submissions from architectural, landscape, and urban historians; museum curators; preservationists; independent scholars; architects; scholars in related fields; and members of SAH chapters, Affiliate Groups and partner organizations.   Thematic sessions and Graduate Student Lightning Talks (GSLT) are listed below. The thematic sessions have been selected to cover topics across all time periods and architectural styles. If your research topic is not a good fit for one of the thematic sessions, please submit your abstract to the Open Sessions; three Open Sessions are available for those whose research topic does not match any of the thematic sessions. Please note that those submitting papers for the Graduate Student Lightning Talks must be graduate students at the time...

برگزاری همایش دوسالانه: «فضای عمومی: واقعیت و آرمان»

📢برگزاری همایش دوسالانه: «فضای عمومی: واقعیت و آرمان» 🔸میزبان:  انجمن مورخان معماری (اس‌ای‌اچ) 🔸تاریخ برگزاری همایش: ۲ تا ۵ ژوئیه ۲۰۲۱| ۱۱ تا ۱۴ تیر ۱۴۰۰   ▪️Public Space: The Real and the Ideal. 5th Biennial Conference of the International Society for the Philosophy of Architecture   Although public spaces are everywhere, and used extensively, the term itself is a contested notion. Many architects, urban designers, philosophers, and political theorists – like Camillo Sitte, Rem Koolhaas, Hannah Arendt, and Henri Lefebvre – have emphasized the importance of understanding public space from a humanistic and a democratic perspective. This is often inspired by an ideal of social interaction and democratic pluralism that should somehow be tangible in public spaces. The built environment is thus understood as offering more than just a functional space or an aesthetic experience. It is rather seen as a force shaping a world-incommon, which in turn shapes the human experience of this commonness and the understanding of the world itself, both consciously and unconsciously.   However, current developments in cities and societies, from smart-cities and Big Data to gentrification, surveillance and commodification, seem to make it increasingly difficult for public spaces to live up to this ideal....

برگزاری سخنرانی مجازی: «سیمای شهر کرمان در سده‌ٔ هشتم هجری»

 برگزاری سخنرانی مجازی: «سیمای شهر کرمان در سده‌ٔ هشتم هجری»  سخنران: ذات‌الله نیک‌زاد میزبان: انجمن علمی مطالعات معماری ایران دانشگاه شهید بهشتی زمان:  پنج‌شنبه، ۱۰ تیر ۱۴۰۰| ساعت ۱۸-۱۶ برای شرکت در این برنامه به پیوند زیر مراجعه کنید: https://www.instagram.com/ias_sbu/?hl=en   معرفی برنامه به قلم سخنران: کرمان در سدۀ هشتم هجری از منظر سیاسی از مختصات و ویژگی‌هایی برخوردار بود که نسبت به پیش و پس از خود تفاوت داشت. چهار دهۀ نخست این سده واپسین حاکمان قراختائیان فرمانروایی می‌کردند و هم‌چنین حاکمان و والیانی از دربار ایلخانان در این شهر آمد و شد داشتند. از 740ق که آل مظفر کرمان را به‌دست گرفتند، حاکمیت یکپارچه‌ای پدید آمد. کرمان شهر کهنی است و در طول روزگاران پس از اسلام همواره بااهمیت بود، با این‌حال آگاهی ما از ساختار شهری کرمان، به‌ویژه در سدۀ هشتم هجری اندک است. از یک سو، معدود متون تاریخی به روایت رویدادها و نام بردن از اشخاص اکتفا کرده‌اند و در سوی دیگر، آثار معماری بسیار اندکی نظیر مسجد جامع مظفری از این روزگار در شهر برجای مانده است. این سده، به‌ویژه روزگار مظفریان در کرمان از این نظر که بین دو هجوم بزرگِ مغولان و تیموریان قرار دارد، اهمیت دارد. مظفریان پس از برافتادن ایلخانان...

«مکان‌یابی دوبارهٔ مکان‌های مقدس: اورشلیم در سده‌های میانی متقدم اروپا»؛ سخنرانی مجازی

▪️Relocating the Holy Places: Jerusalem in Early Medieval Europe Discover how small portable objects enabled biblical sites to be relocated in Early Medieval Europe. Historian Julia Smith of the University of Oxford will discuss the various uses mobile objects were put to, as well as the significance attributed to them. Focusing mainly on Jerusalem, Historian Professor Julia Smith will examine the use of these objects within the Holy Land prior to the Arab conquest of 637 and in the Latin West in the centuries before the First Crusade. - سخنران: جولیا اسمیت  - میزبان:  دانشگاه یورک - زمان: ۲۴ ژوئن ۲۰۲۱| ۳ تیر ۱۴۰۰ - ثبت‌نام: https://www.eventbrite.co.uk/e/relocating-the-holy-places-jerusalem-in-early-medieval-europe-tickets-156484209483 - اطلاعات بیشتر: https://www.york.ac.uk/news-and-events/events/public-lectures/summer-2021/holy-places/

برگزاری سخنرانی مجازی: «انتقال فناوری معماری: گنبد‌های دو پوسته‌ٔ ایرانی و غرب»

برگزاری سخنرانی مجازی: «انتقال فناوری معماری: گنبد‌های دو پوسته‌ٔ ایرانی و غرب» سخنران: هادی صفایی‌پور زمان: ۱ ژوئن ۲۰۲۱|۱۱ خرداد ۱۴۰۰ از سلسله سخنرانی‌های مجازی «تاریخ و میراث: مواجهات انتقادی» میزبان: دانشگاه تکنولوژی براندنبورگ (بی‌تی‌یو)   ▪️Heritage and History: Critical Engagements  This series entails weekly or bi-weekly individual studies focusing on historic monuments and the processes of their construction and change from antiquity to the end of the 20th century from the perspective of the disciplines involved in the Research Training Group.   🔸فهرست سخنرانی‌های آینده: - Architectures Across Empire; or, How To Map a Totality| Mark Crinson  - The Genealogy and Physical Heritage of Worker Housing in British Colonial and Postcolonial Africa| Robert Home - Colonial Williamsburg| Eduard Führ   🔸مکاتبه با ایمیل زیر برای ثبت‌نام در سخنرانی‌ها: [email protected] 🔸اطلاعات بیشتر: https://www.b-tu.de/en/dfg-graduiertenkolleg-1913/activities/lecture-series

برگزاری همایش مجازی: «سفالِ سرزمین‌های اسلامی»

برگزاری همایش مجازی: «سفالِ سرزمین‌های اسلامی» میزبان: موزۀ ویکتوریا و آلبرت تاریخ برگزاری همایش: ۱۹-۲۳ ژوئیه ۲۰۲۱| ۲۸ تیر تا ۱ مرداد ۱۴۰۰   Through a combination of pre-recorded and live panel discussions, we will discuss significant archaeological finds, ceramic technology and technique, trade across the Mediterranean, the Indian Ocean and the Silk Roads, contacts with Europe, architecture and tilework, collecting history, continuity and change in the 19th century, modernism, contemporary artistic practice, and contemporary craft traditions. The regions discussed will encompass the Islamic West, the Middle East, Central Asia, South and South East Asia, Africa and Europe. ▫️فهرست برنامه‌های این همایش: Session 1: The Islamic Mediterranean: Expanding the Canon Session 2: Ceramics of the Medieval Jazira and Beyond Session 3: From the Caucasus to Central Asia Session 4: The Interconnected Indian Ocean Session 5: Ceramic production in Iran: lustre to underglaze Session 6: Tiles: Architectural ceramics from Anatolia to the Punjab Session 7: Ceramics and regional identity in the 19th century Session 8: Responses to Modernity: the 20th and 21st centuries   برایش ثبت‌نام و شرکت در این همایش به پیوند زیر مراجعه کنید: https://www.vam.ac.uk/event/ZXZZjyXo/islamic-ceramics-online-conference-july-2021

برگزاری سخنرانی مجازی: «گفت‌و‌گو در باب جریان‌های تاریخ‌نگاری در حوزهٔ مطالعات هنر و معماری اسلامی»

 برگزاری سخنرانی مجازی: «گفت‌و‌گو در باب جریان‌های تاریخ‌نگاری در حوزهٔ مطالعات هنر و معماری اسلامی» سخنران: دکتر روح‌الله مجتهدزاده  میزبان: گروه مطالعات معماری ایران با همكاری انجمن علمی مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران @Anjoman_Motaleat  زمان: یکشنبه ۳۰ خرداد ۱۴۰۰‌، ساعت ۱۴:۳۰ تا ١٦:٠٠    برای حضور در این برنامه به پیوند زیر مراجعه کنید: https://www.instagram.com/anjoman_motaleat/

برگزاری سخنرانی مجازی: «ساخته از متن: معنای معماری به بیان نشریات فارسی در دههٔ ۱۹۹۰»

برگزاری سخنرانی مجازی: «ساخته از متن: معنای معماری به بیان نشریات فارسی در دههٔ ۱۹۹۰» سخنران: سینا زارعی زمان: ۱۷ ژوئن ۲۰۲۱|۲۷ خرداد ۱۴۰۰ از سلسله سخنرانی‌های مجازی «کنفرانس دکتری تاریخ معماری» میزبان: دانشگاه مونیخ     اطلاعات بیشتر: https://www.ar.tum.de/aktuell/news-singleview/article/phd-colloquium-1/

برگزاری همایش مجازی: «کثرت در نمایش: فرهنگ هنر و ماده در مدیترانه‌ٔ سده‌ٔ سیزدهم»

برگزاری همایش مجازی: «کثرت در نمایش: فرهنگ هنر و ماده در مدیترانه‌ٔ سده‌ٔ سیزدهم» برگزار کننده: گریم هایلند میزبان: دپارتمان تاریخ‌ هنر دانشگاه سنت‌اندروز تاریخ برگزاری همایش: ۱۷ و ۱۸ ژوئن ۲۰۲۱| ۲۷ و ۲۸ خرداد ۱۴۰۰   ▪️Pluriversality at Play: Art and material culture in the thirteenth-century Mediterranean The Mediterranean has always been a ‘contact zone’, a place of convergence and divergence, of peaceful co-existence, as well as of war and conflict. Although the medieval Mediterranean was an area of cultural commonalities, it was also a place of religious, political and military oppositions. It was a fluid space of communication, negotiation and contestation for Muslim, Jewish and Christian worldviews, as well as a locus of ambiguities, syncretism and blurred boundaries, a zone that enabled borderline cultures to emerge and flourish. This workshop, organised by Dr Anthi Andronikou, aims to relocate regional arts and cultures within a broader Mediterranean context from an interdisciplinary point of view. Scholars in the fields of Byzantine, Islamic, Jewish and Western Medieval studies will probe interconnections across different ethnic, political, artistic and confessional spheres through historical and art historical perspectives. The workshop is part of the global encounters and exchanging theme of the School of...

شب مجلۀ آدینه (۲)

شب مجلۀ آدینه زمان: پنج‌شنبه ۲۰ خرداد ۱۴۰۰، ساعت ۲۲ سخنرانان: قطب‌الدین صادقی، سیروس علی‌نژاد این سخنرانی‌ها از طریق اینستاگرامِ کتابسرای اردیبهشت پخش می‌شود. نشانی: https://www.instagram.com/ordibeheshtbookshop_2/

برگزاری همایش: «تاریخ معماری + بحران اقلیم»

📢برگزاری همایش: «تاریخ معماری + بحران اقلیم» 🔸برگزار کنندگان: الکس برمنر، بارنابس کالدر، ساویا پالت، نیل شاسور 🔸میزبان: انجمن مورخان معماری بریتانیا (اس‌ای‌اچ‌جی‌بی) 🔸تاریخ برگزاری همایش:  ۹ تا ۱۸ ژوئن ۲۰۲۱|۱۹ تا ۲۸ خرداد ۱۴۰۰   ▪️Architectural History +  Climate Emergency The Symposium places the nexus between architecture and energy centre stage in our understanding of the historic built environment, considering how both large-scale energy consumption and socio-political regimes of energy production force us to give greater consideration to architecture’s environmental impact through time.  By investigating the relationship between buildings and energy, in conjunction with other factors such as the building industry's contribution to deforestation, eco-system destruction, and wide-spread pollution connected to primary material procurement, architectural history can reclaim its long-standing place as a central contributor to architectural debate and practice. Much more importantly, considering the history of architecture in this context can make a significant contribution to understanding and addressing the fossil fuel dependency and biodiversity crisis that threatens the continuation of life on Earth. Held virtually, we’ve expanded the Symposium to a month’s programming on the most pressing issue of our time. Join us for 3 Keynote Lectures by leaders in their fields, a specially convened workshop by...

تغییر نشانی پایگاه نگارستان: پایگاه رقومی اسناد تصویری تاریخ شهر و معماری ایران

پایگاه نگارستان با هدف ایجاد زمینه ارتقاء سطح دانش درباره تاریخ معماری و شهر، فراهم آوردن امکان پژوهش‌های عمیق‌تر و گسترده‌تر در مورد اسناد تصویری تاریخی، تسهیل امکان دسترسی به اسناد تصویری تاریخی حدود ۲ سال پیش تأسیس شد. بانیان پایگاه نگارستان بر آن هستند تا با به کارگیری روشی مشخص، در فرایندی تدریجی، به گردآوری، دسته‌بندی و عرضه اسناد تصویری تاریخی در حوزه شهر و معماری بپردازند. در گام نخست تلاش بر گردآوری و ارائه بیشترین تعداد ممکن از اسناد تصویری است و بررسی‌های سندشناسانه و خواناسازی آنها در مراحل بعد صورت خواهد گرفت.   🔸برای دسترسی به این پایگاه از این پس به نشانی‌های زیر مراجعه کنید: www.negarestandoc.com www.negarestandoc.ir

برگزاری همایش: «موزه‌داری هنر‌های ایرانی در قرن ‌۲۱ام: چالش‌ها و فعالیت‌ها»

برگزاری همایش: «موزه‌داری هنر‌های ایرانی در قرن ‌۲۱ام: چالش‌ها و فعالیت‌ها» میزبان: موزهٔ هنر‌های کاربردی و علوم  تاریخ برگزاری همایش: ۳۰ ژوئیه ۲۰۲۱|۸ مرداد ۱۴۰۰ ▪️Curating Persian arts in the 21st century: challenges and practices Museum of Applied Arts & Sciences 30 July 2021, 10am – 4pm   This research symposium brings together international curators, scholars and museum professionals to discuss the challenges and future direction of contemporary curatorial practice in relation to the field of Persian arts and crafts. Coinciding with Iranzamin – the first survey exhibition to showcase Persian arts and crafts from the Powerhouse Museum – the symposium will explore this field of research in Australia and beyond by leading experts and includes a curator-led tour of the exhibition.   Speakers include Prof Christian Gruber (Chair, History of Art, University of Michigan, USA and world-renowned scholar in the field of Islamic Art and Material Culture), Dr Michael Chagnon (Curator, Aga Khan Museum, Canada and Art Historian specialising in the Persianate World), Dr Mahroo Mousavi (Lecturer, University of Sydney and Art Historian specialising in Persian Arts and Architecture) and Prof Pedram Khosronejad, Curator, Persian Arts, Powerhouse Museum.   ▪️10.15-10.40am – Registration & coffee ▪️10.40-11am – Introduction by Dr....

شب مجلۀ آدینه

📢شب مجلۀ آدینه 🔸زمان: یکشنبه ۹ خرداد ۱۴۰۰، ساعت ۲۱ 🔸سخنرانان: پژمان موسوی، قطب‌الدین صادقی 🔸این سخنرانی‌ها از طریق اینستاگرامِ کتابسرای اردیبهشت پخش می‌شود. نشانی: https://www.instagram.com/ordibeheshtbookshop_2/

برگزاری سخنرانی مجازی: «بنیان‌های نقد موسیقی»

سخنرانی مجازی «بنیان‌های نقد موسیقی» با حضور آقای آروین صداقت کیش در روز یک‌شنبه ۹ خرداد ساعت ۹ تا ۱۲ برگزار می‌شود. این سخنرانی جلسه‌‌ای از کلاس «نقد آثار تاریخ معماری» دوره‌ٔ مطالعات معماری ایران است که انجمن علمی دانشجویی مطالعات معماری ایران آن را در اینستاگرام پخش می‌کند.

جلسۀ بیستم از سلسله‌نشست‌های مجازی «بهار پژوهش» در خوشنویسی و هنرهای وابسته

این نشست با محوریت پرسش و پاسخ در خصوص کتاب «کتیبه‌ها و سنگ‌نبشته‌های کرمان» در لایو اینستاگرام برگزار می‌شود.

برگزاری سخنرانی مجازی: «وضوخانه‌های مساجد در شرق نزدیک دوران میانه»

وضوخانه‌ها تا کنون به ندرت مورد توجه باستان‌شناسان و مورخان معماری قرار گرفته است. این ساخته‌ها، که خودْ ملحقه‌ای به بناهای مذهبی، با ذکری حرام انگاشته، و گاهی به اشتباه شناسایی شده بودند به دشواری در دسترس مطالعه قرار میٰ‌گیرند زیرا از گذشته و هم‌اکنون (در مورد بناهایی که هنوز در کارند) این بناها تحت مرمت‌ها و بازسازی‌های بی‌شمار بوده است. برای مشارکت در مطالعۀ این گونه‌ها، [در این سخنرانی] به نمونۀ شهر صور در ارتباط با نمونه‌های دیگر از سده‌های میانۀ خاورمیانه پرداخته می‌شود.

برگزاری میزگرد مجازی: «تاریخ شفاهی و تاریخ معماری: نظریه، سیاست‌، روش»

This roundtable considers one compelling method for addressing this need: oral history and other interview-based approaches. Oral history uniquely can bring subjectivities of the user into analysis of designed forms, incorporating the perspectives and experiences of those traditionally absent, if not excluded, from historical accounts.

برگزاری سخنرانی مجازی: «جایگاه «اسلامی» در هنر معاصر: تأملی بر اصطلاح‌شناسی و رویکردهای جدید»

برگزاری سخنرانی مجازی: « جایگاه «اسلامی» در هنر معاصر: تأملی بر اصطلاح‌شناسی و رویکردهای جدید» سخنران: ندی شبوط میزبان: موزه هنرهای زیبای هوستون زمان: ۱۵ مه ۲۰۲۱|۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۰

برگزاری سخنرانی مجازی: «چه چیزِ هنر اسلامی «اسلامی» است؟ گستردن مرزهای سنتی تاریخ هنر»

برگزاری سخنرانی مجازی: «چه چیزِ هنر اسلامی «اسلامی» است؟ گستردن مرزهای سنتی تاریخ هنر»

فراخوان ارسال مقاله برای نشریۀ پژوهشیِ گتی

The Getty Research Journal publishes full-length articles (5,000–10,000 words, including endnotes, and 8–12 illustrations) and shorter notices often highlighting new research, acquisitions, or discoveries in the Getty’s collections (1,500–5,000 words, including endnotes, and 3–7 illustrations). The Getty Research Journal is distributed in print and electronically by the University of Chicago Press, Journals Division, and is also archived on JSTOR.

برگزاری سخنرانی مجازی: «قلمرو زدایی از تاریخ هنر اسلامی»

دکتر مهرو موسوی دربارۀ قلمرو زدایی از تاریخ هنر اسلامی خواهد گفت. در این سخنرانی، با توجه به صورت‌های گوناگون تولید هنری، سنت‌های تفکر در مطالعۀ تاریخ هنر اسلامی زیر سوال می‌رود، خصوصاً در میان هنرهای ایرانی‌مآب.

برگزاری سخنرانی مجازی: «أم‌ السرب (اردن شمال‌شرقی): مسکون شدن در دوره‌های اسلامی؛ اطلاعات تازه از باستان‌شناسی بناها»

This lecture, following this line of research, will reflect on the settlement dynamics of the village of Umm as-Surab, highlighting the phase of occupation of the Mamluk period and discussing some chronological gaps. The results of the archaeological analysis of the still-standing structures (i.e. Building Archaeology) will be presented, integrating the data from stratigraphy and typology together with the archaeometric ones.

برگزاری کارگاه مجازی: «درآمدی بر فرهنگ نسخ عربی-اسلامی: دورۀ فشرده»

برگزاری کارگاه مجازی: «درآمدی بر فرهنگ نسخ عربی-اسلامی: دورۀ فشرده» میزبان: کتابخانۀ ملی قطر و کرسی تاریخ و فرهنگ اسلامی دانشگاه توبینگن آلمان ارائه‌دهندگان: محمود زکی، ریگولا فاستر، جولین مولر مهلت ثبت‌نام: ۱۵ مه ۲۰۲۱| ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۰   ▪️Introduction to Arabo-Islamic Manuscript Culture: An Intensive Course At the heart of this introductory course are manuscripts and the knowledge they contain. The course consists of six open lectures and three closed practical sessions, taking students on an exploration of Islamic intellectual heritage from its origins to the modern era. The lectures begin by tracing fundamental perspectives of heritage, along with...

فراخوان ثبت‌نام برای دریافت کمک‌هزینۀ پژوهش و سفر

BIPS Research and Travel Grant Awards are to assist scholars wishing to pursue research in the area of arts, humanities and social science research, relating to the Persianate world, particularly Iran, Afghanistan, Central Asia, Transcaucasia, Iraq, the Persian Gulf littoral and South Asia. Subject areas include, but are not limited to: Art, Anthropology, Archaeology, Classics, Cultural Studies, History, Language, Literature, Politics, Religious Studies, and Sociology. Scholars who apply must be

برگزاری سخنرانی مجازی: «متون تخصصی زیر ذره‌بین: زنان در پیمایش معماری»

در اولین میزگرد «کارگروه زنان در معماریِ انجمن مورخان معماری» هدف پرداختن به بحث‌هایی است که مواد آموزشی و علمی دربارهٔ زنان در معماری را آشکار کند.

کارگاه تاریخ معماری: بازنمایی بصری به منزلۀ یک ابزار ضروری

SAHGB’s annual Architectural History Workshop is designed to inspire students and early career researchers and heritage practitioners to consider architectural history beyond the written word. The workshop will introduce four areas of visual representation for architectural history research; photography, filmmaking, 3-D scanning and geographic information systems (GIS).

برگزاری جلسهٔ پرسش و پاسخ مجازی دربارهٔ ترجمه

 برگزاری جلسهٔ پرسش و پاسخ مجازی دربارهٔ ترجمه  میهمان: حسن افشار میزبان: انجمن علمی مطالعات معماری ایران دانشگاه شهید بهشتی زمان: ۲ اردیبهشت ۱۴۰۰| ساعت ۱۸-۱۶ برای شرکت در این برنامه به پیوند زیر مراجعه کنید: https://www.instagram.com/ias_sbu/?hl=en   فهرستی از آثار ترجمهٔ حسن افشار در پیوست

برگزاری سخنرانی مجازی: «شیخ بهایی؛ عالم ذوفنون عصر صفوی»

میزبان: خانۀ اندیشمندان علوم انسانی؛ دبیر علمی: مهرشاد کاظمی

برگزاری سخنرانی مجازی: «خاطرۀ دوران باستان در معماری مدرن ایرانی و پارسی»

In 1822 six fire temples adorned the cityscapes of West India. By the end of the century, Parsis had augmented that number tenfold. Many of these structures were erected in what they dubbed the “Persian Style,” on floor plans described as “open.” From the 1830s to the 1930s, the Persian Revival style evolved simultaneously and codependently in two different geo-cultures: the western coast of the Indian subcontinent, with large Parsi urban populations, as in Bombay and Surat, and the major cities

مراسم مجازی بزرگداشت محمدکریم پیرنیا

استاد محمدکریم پیرنیا از جمله تاثیرگذارترین اندیشمندان معاصر در حوزۀ معماری بود که نقش بسزایی در شکل‌گیری نگاه امروز ایرانیان نسبت به معماری گذشتۀ ایران ایفا کرد. او اعتقاد داشت که باید منطق معماری گذشته را حفظ کنیم. پیرنیا کتب و مقالات بسیار در مورد سبک‌شناسی و معماری اصیل و سنتی ایرانی تألیف کرده‌است؛ به ویژه تحقیقات پردامنه‌ای بر روی «طاق» در معماری ایرانی و انواع و سبک‌های آن انجام داد.

فراخوان مقاله برای همایش: «بسط تاریخ‌نگاشت هنر اسلامی: نمایشگاه جهانی سال ۱۸۷۳ در وین»

This conference aims to look at the Vienna Fair as an intersection of processes and phenomena that contributed to Islamic art historiography

برگزاری سخنرانی مجازی: «سیاحان، کتیبه‌ها، سنگ‌نگاره‌ها و شکل‌گیری باستان‌شناسی ساسانیان»

در این سخنرانی تحولات تاریخ باستان‌شناسی از حیث اتکا به منابع بررسی خواهد شد.

دسترس آنلاین و رایگان به تعدادی از متون کلیدی معماری انتشارات ام‌آی‌تی

انتشار مجموعه‌ای از کتب الکترونیک معماری و مطالعات شهری توسط انتشارات دانشگاه ام‌آی‌تی

برگزاری سخنرانی مجازی: «ترسیم مسجدِ منفرد»

- سخنران: زیاد جمال‌الدین - برگزارکننده: دپارتمان تاریخ هنر و باستان‌شناسی، مؤسسۀ مطالعات خاورمیانه، دانشگاه کلمبیا؛ در چارچوب مجموعه سمینارهای «گسستن وحدت و تأمل در پاره‌ها: نظری دوباره به معماری سرزمین‌های اسلامی» - زمان: ۶ آوریل ۲۰۲۱| ۱۷ فروردین ۱۴۰۰

برگزاری میزگرد مجازی: «میراث سرقت: گفتگویی در باب موزه‌ها و اعادۀ فرهنگی»

- اعضای میزگرد: کندیس هاپکینز، دن هیکس، جولی کروکس - میزبان: مرکز هنری کافلر - زمان: ۷ آوریل ۲۰۲۱| ۱۸ فروردین ۱۴۰۰ - اطلاعات بیشتر و ثبت نام در این میزگرد: [لینک](https://kofflerarts.org/Events/Gallery-Conversations/Heritage-of-Theft-On-Museums-and-Cultural-Restitut)

برگزاری سخنرانی مجازی: «هنر غارت‌شده و عدالت پسااستعماری: استعمارزدایی از موزه‌های هنری»

The symposium Looted Art and Postcolonial Justice: Decolonizing the Art Museum, hosted by the California State University, Sacramento Art Department, will delve into repatriation struggles across the globe.

برگزاری همایش دوسالانۀ انجمن مورخان هنر اسلامی (HIAA): «تغییر رژیم»

هدف این کنفرانس توجه به لحظه‌های «تغییر رژیم» در تاریخ هنر اسلامی و نیز توجه به «رژیم‌هایی» است که به حوزۀ ما ساختار می‌دهد.

برگزاری نمایشگاه: «ایران‌زمین»

برگزاری نمایشگاه: «ایران‌زمین» میزبان: موزۀ پاورهاوس، استرالیا زمان گشایش: ۲۰ مارس ۲۰۲۱| ۳۰ اسفند ۱۳۹۹   نمایشگاه «ایران‌زمین» نخستین نمایشگاهِ عرضۀ هنرها و صنایع ایرانیِ در تملک موزۀ پاورهاوس از زمان تأسیس آن در ۱۸۸۰ است. در این نمایشگاه، داستان‌های پشت آثار هنریِ به‌ندرت دیده‌شده، متعلق به میانۀ سدۀ نوزدهم تا کنون، بررسی شده و تاریخ اجتماعی و فرهنگی متنوع ایران و مردم آن روشن می‌شود. در این نمایشگاه، می‌پرسند چگونه اشیاء ملهم از هنرها و صنایع سنتی، در جامعۀ ایرانی، به کار می‌رفته و در این جستجو بر هفت مضمون تمرکز شده است: شادی و خوشحالی، تطهیر و پالایش،...

برگزاری سخنرانی مجازی: «مساجد فراملیتی»

خانم کشور رضوی (Kishwar Rizvi) معمار و تاریخ‌نگاری است که در دانشگاه ییل به تدریس تاریخِ هنر و هنر و معماری اسلامی می‌پردازد. موضوع پژوهش او بیشتر در حوزه‌ٔ جنسیت، ملی‌گرایی، هویت مذهبی و دینی، تشریفات و آیین‌های مذهبی در جهان اسلام، معماری عثمانی، صفوی و مغول بوده و همچنین پژوهش‌های معاصری انجام داده است که کشورهای خاورمیانه را در بر می‌گیرد.

شب ایرج افشار؛ به مناسبت دهمین سالگرد درگذشت او

شب ایرج افشار؛ به مناسبت دهمین سالگرد درگذشت او زمان: پنجشنبه ۲۸ اسفند سخنرانان به ترتیب: نورالله مرادی، ساعت ۱۹؛ بهرام گرامی، ساعت ۲۰؛ مهرداد قیومی بیدهندی، ساعت ۲۱ این سخنرانی‌ها از طریق اینستاگرامِ کتابسرای اردیبهشت پخش می‌شود. نشانی: https://www.instagram.com/ordibeheshtbookshop_2/

برگزاری سخنرانی مجازی: «مجموعه آثار: کنشگری، جنسیت، و معماری»

برگزاری سخنرانی مجازی: «مجموعه آثار: کنشگری، جنسیت، و معماری» سخنرانان: آنا ماریا لئون و تورستن لنگ میزبان: مدرسه طراحی دانشگاه هاروارد  زمان: ۲۵ مارس ۲۰۲۱| ۵ فروردین ۱۴۰۰   “Bodies of Work: Activism, Gender, Architecture” Ana María León and Torsten Lange   In this conversation, architectural historians Ana María León and Torsten Lange consider the labor of organizing around issues of gender in architecture. Based on three precedents, they will reflect on their work and practice and highlight how the present has allowed scholars and practitioners to revise architectural historiography. Building on intersectional feminist theory, the discussion considers architecture and...

فراخوان مقاله برای همایش بین‌المللی مجازی دربارهٔ نقد معماری: «دربارهٔ وظیفه و قدرت نقد معماری»

This conference seeks papers that define the purposes and methods of architectural criticism. What should the ethical basis be of architectural criticism? Can it be objective in the context of paid content? Should it outline ideal practices? Or what should it do?

برگزاری جلسۀ دفاع از پایان‌نامۀ کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران|عمارت خسروآباد سنندج: بررسی ارتباط تغییرات کالبدی با کارکرد آن

این مطالعه نشان می‌دهد که خسروآباد در صورت اولیه، بنایی منفرد در انتهای محور اصلی باغ داشت که ماهیت کارکردی آن با وضعیت امروز متفاوت بود.

انتشار دانشنامۀ ایرانیکا در وبگاه انتشارات بریل

انتشار دانشنامۀ ایرانیکا در وبگاه انتشارات بریل   ▪️Encyclopædia Iranica Online now available at Brill   مرکز احسان یارشاطر برای مطالعات ایرانی در دانشگاه کلمبیا اعلام کرد که «دانشنامۀ آنلاین ایرانیکا» از این پس به صورت رایگان در وبگاه انتشارات بریل در دسترس خواهد بود. برای مشاهدۀ تصاویر مدخل‌های این دانشنامه نام کاربری و گذرواژۀ زیر را وارد کنید: Username: oa Password: oa   برای اطلاعات بیشتر دربارۀ دانشنامۀ ایرانیکا و مشاهدۀ مدخل‌ها به پیوند زیر مراجعه کنید: https://referenceworks.brillonline.com/browse/encyclopaedia-iranica-online

برگزاری کارگاه مجازی: «پدیدآیی اقلیت‌ها در خاورمیانه و شمال افریقا: اشیا، تصاویر، فضاها»

در این کارگاه به مسئلۀ اقلیت‌ها و ایجاد اقلیت در هنر، معماری، و شهرسازیِ خاورمیانه و شمال آفریقا در طول تاریخ پرداخته می‌شود.

برگزاری وبینار: «میان دریا و آسمان»

این وبینار مقارن با نمایشگاه «میان دریا و آسمان: سفال‌های آبی و سفیدِ پارس و ورای آن» در موزۀ هنرهای زیبای هوستون برگزار می‌شود. در این وبینار، سفال‌های آبی و سفیدِ مجموعۀ این موزه به دقت بررسی می‌شود.

برگزاری سخنرانی مجازی: «تاریخچه و منظر شهری و اقتصادی عسکر مکرم خوزستان، بر مبنای شواهد باستان‌شناختی و متنی»

برگزاری سخنرانی مجازی: «تاریخچه و منظر شهری و اقتصادی عسکر مکرم خوزستان، بر مبنای شواهد باستان‌شناختی و متنی» سخنران: مهرنوش سروش میزبان: جامعۀ باستان‌شناسی ایران، در چاچوب سلسله‌نشست‌های مجازی «مناظر و شهرهای ایران در دورۀ اسلامی» زمان: چهارشنبه ۶ اسفند/ ساعت ۱۹   موضوع این جلسه به شهر «عسکر مُکرم» اختصاص دارد که در سده‌های اولیه اسلامی شکل گرفت و مرکز کوره‌ای به همین نام شد. برخی مبنای عسکر مکرم را شهر ساسانی رُستقباد می‌دانند اما‌ بر اساس شواهد تاریخی و باستان‌شناختی احتمالاً عسکر مکرم تنها شهر تازه بنیاد اسلامی در خوزستان است. بخش نخست این سخنرانی به معرفی تاریخچه و منظر شهری و اقتصادی عسکر مکرم براساس داده‌های باستان‌شناسی میدانی و سنجش از راه دور و شواهد متنی می پردازد. در بخش دوم، جایگاه این شهر در تحولات اقتصاد کشاورزی و تجاری خوزستان بررسی می‌شود. به نظر می‌رسد پایه‌گذاری شهر عسکر مکرم در راستای سرمایه‌گذاری در مناطق پیشتر کمتر توسعه‌یافته و رونق بیشتر اقتصاد کشاورزی بازار-محور در دورۀ اسلامی بوده‌ است.   مهرنوش سروش پژوهشگر تاریخ شهر و مدیریت آب در دوران اواخر باستان و دوران اسلامی، با تمرکز بر باستان‌شناسی منظر (Landscape Archaeology) است. او دارای مدرک کارشناسی ارشد معماری از دانشگاه تهران و دکترای مطالعات تاریخ باستان...

برگزاری جلسۀ دفاع از پایان‌نامۀ کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران| مسیر دگرگونی خیابان تاریخی (شاه‌عباسی) مشهد؛ در دورۀ پهلوی اول

این تحقیق نشان می‌دهد که خیابان مشهد در دورۀ پهلوی اول در دو برهه دگرگون می‌شود و سرگذشت آن با رقابت سیاسی صاحبان قدرت در مشهد گره خورده است: نایب‌التولیۀ آستان قدس و استاندار. در برهۀ اول تفوق با نایب‌التولیه است؛ اما در برهۀ دوم استانداری و شهرداری بر مقدرات شهر و خیابان مسلط می‌شود.

جلسۀ مجازی دفاع از پایان‌نامۀ کارشناسی‌ارشد مطالعات معماری ایران|«اطلاعات معماری در اسناد مربوط به کاخ گلستان: اسناد ادارۀ سرایدارخانۀ سلطنتی در دورۀ پهلوی اول»

در این پژوهش، پس از قرائت و بازنویسی اسناد آنها را معرفی کردیم و با استخراج اطلاعات آنها و تفسیر و کشف نسبت‌های میان آنها، داده‌های همگون را در دسته‌هایی مشخص طبقه‌بندی کردیم و اقسام اطلاعات مندرج در این اسناد را نشان دادیم. در نهایت با تفسیر اطلاعات بدست‌آمده روایتی در حد استعداد اسناد از اطلاعات معماری مرتبط با قصر گلستان عرضه کردیم.

برگزاری همایش: «کاروان‌سراهای ایران: گذشته، حال، آینده»

برگزارکننده: مؤسسۀ مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران

جلسۀ مجازی دفاع از پایان‌نامۀ کارشناسی‌ارشد مطالعات معماری ایران|«مناسبات حضور زنان و معماری بازار ‏تهران: از عهد ناصری تا انتهای دورۀ قاجاریه»

در این تحقیق برای یافتن مناسبات حضور زنان با معماری بازار تهران با روشی تفسیری- تاریخی سراغ منابع درجۀ اول موجود همچون سفرنامه‌ها، خاطرات، روزنامه‌ها و گزارش‌هایی از شهر رفته‌ایم و با نگاهی که در جستجوی حضور زنان در بازار بود، منابع، نقشه‌ها و تصاویر را بازبینی کرده‌ایم. بازارعرصه‌ای برای بسیاری از فعالیت‌های روزمرۀ مردم، محل برگزاری شماری از مناسبت‌ها و مکان رخ‌دادن برخی رویدادهای مهم بود پس حضور زنان در بازار تهران را ابتدا از منظر زندگی روزمره و سپس از دریچۀ مناسبت‌ها و رویدادها بررسی کردیم.

برگزاری سخنرانی مجازی: «فقه اسلامی چه چیزی دربارهٔ هنر و معماری اسلامی به ما می‌آموزد؟»

گروه تاریخ هنر و مطالعات تجسمی دانشگاه ویکتوریا میزبان وبیناری با حضور دکتر ربعه کنعان و با موضوع «فقه اسلامی چه چیزی دربارهٔ هنر و معماری اسلامی به ما می‌آموزد؟» خواهد بود. دکتر کنعان با دکتر مارکوس میلورایت گفتگو خواهد کرد.

برگزاری همایش آنلاین: «از مدرنیسم نابخردانه تا هنر معاصر: پاره‌هایی از یک تاریخ هنر ایران»

فرشته دفتری در کتاب اخیرش با عنوان «انگاره‌های ایرانی از هنر مدرن و معاصر» به همین واکنش‌های فردی و شخصی هنرمندان پرداخته است. او با تکیه بر تجربۀ حرفه‌اش درقامت نمایشگاه‌گردان، در این سخنرانی دربارۀ مثال‌های از نمایشگاه‌هایی صحبت می‌کند که در آنها آثار هنرمندان مدرنیست و معاصر ایرانی را ارائه کرد.

فراخوان ارسال مقاله برای شمارۀ ویژۀ مجلۀ بین‌المللی معماری اسلامی (IJIA): «گسیختگی و واکنش»

This special issue of the International Journal of Islamic Architecture addresses urban and architectural responses to rupture. Prompted by the ongoing COVID-19 pandemic, this issue understands and investigates rupture as a state of emergency which may reveal systemic inequalities through the moment of crisis.

«اصفهان و استانبول: دیدگاه اروپاییان قبل از سایۀ سنگین شرق‌شناسی»؛ سخنرانی مجازی سوسن بابایی

این گفتگو بر دیدگاه‌های شهری اروپاییان در بارهٔ اصفهان صفوی و استانبول عثمانی در سدهٔ هفدهم تمرکز می‌کند. بیشتر اروپاییان در سده‌های شانزدهم و هفدهم، آگاهی در‌ بارهٔ این شهر‌های اصلی جهان اسلام را توسط ژانر مشهور سفرنامه‌نویسی و وسایل بصری آنها- همچون نقشه‌ها، نمای‌ شهر‌ها، تصاویر سبک زندگی، لباس‌ها و مطالعات فیزیولوژیک- کسب کرده‌اند. سوسن بابایی پیش‌نویس معروف معماری تاریخی (Entwurf einer historischen Architektur) را در کتاب مشهور یوهان برنهارد فیشر فن ارلاخ، معماری وینی (۱۷۲۳ - ۱۶۵۶)، نوشته شد

برگزاری مجموعه سخنرانی‌های آنلاین در ایران‌شناسی

برگزاری مجموعه سخنرانی‌های آنلاین در ایران‌شناسی میزبان: گروه ایران‌شناسی، کالج مک‌میلان، دانشگاه ییل زمان: ۵ و ۱۹ فوریه، ۵ و ۲۶ مارس، ۱۶ آوریل ۲۰۲۱   ▫️Gestures of Perplexity in Persian Compendiums of Wonder and Rarity| Travis Zadeh, Yale University ▫️Promiscuous Modernism to Contemporary Art: Fragments of an Ira nian Art History| Fereshteh Daftari, Independent Scholar and Curator ▫️Under the Red Dome: Persian Poetic Play, Imperial Regim es of Difference| Samuel Hodgkin, Yale University ▫️The City and the Country: On the Temporal Fissures of the Iranian New Wave Cinema| Farbod Honarpisheh, Yale University ▫️From the Oilfield to the Battlefield: Transcaucasian...

برگزاری همایش آنلاین: «دیدگاه‌های بین‌المللی در باب آیندۀ معماری و شهرسازی در دوران پس از کووید»

برگزاری همایش آنلاین: «دیدگاه‌های بین‌المللی در باب آیندۀ معماری و شهرسازی در دوران پس از کووید» میزبان: گروه اقدام شهرسازیِ دوران همه‌گیری (The Epidemic Urbanism Initiative (EUI)) زمان: ۲۹ و ۳۰ ژانویهٔ ۲۰۲۱| ۱۰ و ۱۱ بهمن ۱۳۹۹   ▪️International Perspectives on the Future of Architecture and Urbanism in the Post-COVID Age   Long before the appearance of COVID-19, the urban fabric of cities across the world had been shaped by prior epidemics. Indeed, the study of historic, global epidemics has illuminated the many ways in which urban life and architecture have changed during times of pestilence. With the outbreak of each epidemic has come new scientific understandings of disease, new modes of governing of social life and interaction, novel efforts to intervene in and prevent infection, the exacerbation of social inequities, and the creation of new occupational and social roles. Each of these outcomes has been enacted and emplaced in the built environment over time and across diverse geographies through the design or re-design of buildings and public spaces, the quarantine or redirection of goods and people, the adoption of new social roles, and the imposition of new urban design policies and practices.    برای ثبت نام به پیوند...

معرفی وبگاه پلتفرم

وبگاه پلتفرم (Platform) جایی است برای تبادل آرا دربارۀ تحقیق کردن، تدریس کردن، نوشتن و کار کردن، دربارۀ بناها و فضاها و منظر‌ها.

گزارش اولین جلسۀ پرسش و پاسخ آزاد با حضور مهرداد قیومی بیدهندی
انجمن علمی مطالعات معماری ایران

جلسهٔ پرسش و پاسخ با آقای دکتر قیومی اولین نشست از مجموعه جلساتی است که قرار است بدون موضوع مشخص از پیش تعیین شده‌ای و با هدف بحث و گفتگو میان دانشجویان و مهمان مدعو برگزار شود. این جلسه با طرح پرسش از ایده‌ای حول موضوع پیمون آغاز شد. پیمون مفهومی است که نخستین بار مرحوم پیرنیا مطرح کرد. متأسفانه این موضوع چنان که باید در نوشته‌های او روشن نشده است و دربارهٔ دیدگاه او به موضوع پیمون ابهام‌های بسیاری وجود دارد. برای نظر کردن به موضوع پیمون، می‌توان به دیدگاه پیرنیا رجوع کرد و سعی کرد دیدگاه او به...

برگزاری سمینار مجازی: «آشکار کردن مجموعه‌ٔ مخفی: مجموعهٔ نسخه‌های خطی جهان اسلامِ کلمبیا»

برگزاری سمینار مجازی: «آشکار کردن مجموعه‌ٔ مخفی: مجموعهٔ نسخه‌های خطی جهان اسلامِ کلمبیا» برگزارکننده: مرکز مطالعات جوامع مسلمان در دانشگاه کلمبیا (سی اس ام اس)  زمان: ۱۲مارچ ۲۰۲۱| ۲۲ اسفند ۱۳۹۹   ▪️Making a Hidden Collection Visible: Columbia’s Collection of Muslim World Manuscripts March 12,2021 Friday, 1:00 PM The contributors: Mohammad Sadegh Ansari (SUNY Geneseo), Zeinab Azarbadegan (Columbia), Trevor Brabyn (Independent), Kaoukab Chebaro (Columbia), Alexandre Roberts (USC), Avinoam Shalem (Columbia), Jane Rodgers Siegel (Columbia), Tunç Şen (Columbia)   Join us in celebrating the publication of this special issue of the Journal of Philological Encounters, publicizing the contents and importance of Columbia’s collection of manuscripts from the Islamic world. The event will feature the authors from the special issue as well as two discussants, Evyn Kropf (U Michigan) and Konrad Hirschler (Freie Universität Berlin).     برای ثبت‌نام در این برنامه به پیوند زیر مراجعه کنید: https://columbiauniversity.zoom.us/webinar/register/WN_vNsF_LQtSH-fQQOH15cqHg   اطلاعات بیشتر: https://csms.columbia.edu/blog/2021/march-12-making-a-hidden-collection-visible-columbias-collection-of-muslim-world-manuscripts

برگزاری اولین سخنرانی از سلسله‌نشست‌های مجازی «یافتن حال معماری ایران در تداوم گذشته و آینده»

برگزاری اولین سخنرانی از سلسله‌نشست‌های مجازی «یافتن حال معماری ایران در تداوم گذشته و آینده» سخنران: محمدرضا حائری زمان: چهارشنبه ۱ بهمن ۱۳۹۹، ساعت ۱۷:۳۰- ۱۹:۳۰   مطالعۀ توضیحات بیشتر دربارۀ این نشست‌ها: https://www.instagram.com/p/CKEtNuWjVmS/?utm_source=ig_web_copy_link   🔸سخنرانی را به صورت زنده از این نشانی می‌توانید ببینید: https://www.instagram.com/mohammadreza_haeri/

برگزاری سخنرانی مجازی: «مناره‌ها در دورهٔ سلجوقی»

پروفسور جاناتان اس بلوم استاد بازنشستۀ کرسی نورما جین کالدروود در دپارتمان هنر، تاریخ هنر و فیلم کالج بوستون، دوره‌های تاریخ هنر و معماری اسلامی را تدریس می‌کند. وی همچنین سمینارهایی در موضوعاتی مانند هنر اسپانیا در قرون وسطا و تاریخ قاهره ارائه می‌دهد. وی در تحقیقاتش به تاریخ مناره و توسعۀ آن، تاریخ کاغذ و هنر سلسله فاطمیان در شمال آفریقا و مصر پرداخته است.

برگزاری همایش مجازی: «نمایش و جا‌به‌جایی در هنر و معماری سده‌های میانی»

The Courtauld Institute of Art’s 26th Annual Medieval Postgraduate Colloquium has invited speakers from various academic fields (including, but not limited to, art history, archaeology, material culture and conservation studies) to consider various forms of displacement and their visual and experiential implications for medieval art and architecture.

فراخوان ارسال پیش‌نهادهٔ وبگاه اگریگت (Aggregate) با موضوع «مواد سمی»

وبگاه اگریگت Aggregate بستری آنلاین برای حمایت از تألیف، داوری همتراز، انتشار و بحث دربارۀ تحقیق‌های نوآورانه در تاریخ معماری است. فراخوان اخیر برای پروژۀ جدیدی در این وبگاه با موضوع نسبت مواد سمی و معماری، طراحی و طراحی شهری است.

وبینار: «بایگانی‌های تاریخ جهانی کجاست؟»

 وبینار: «بایگانی‌های تاریخ جهانی کجاست؟»  سخنران: کاترین اوکه، کیت براون، جی ای برمنر و فیلیکس آویولا میزبان: انجمن مورخان معماری زمان: ۱۸ ژانویهٔ ۲۰۲۱| ۲۹ دی۱۳۹۹   ▪️Where are the Archives of Global History?   Katherina Oke (King's College London), Kate Brown (Massachusetts Institute of Technology), G. A. Bremner (University of Edinburgh), and Felix Ajiola (University of Lagos)| 18 Jan, 2021 |18:00     In this opening roundtable, we invite four senior scholars to reflect on the central themes that will run through the seminar series. Each with a different relationship to Global History as a field, the speakers will...

سخنرانی‌های مجازی برنامۀ بنیاد آقاخان برای معماری اسلامی در دانشگاه ام.آی.تی

سخنرانی‌های مجازی برنامۀ بنیاد آقاخان برای معماری اسلامی در دانشگاه ام.آی.تی   ▫️ عناوین  سخنرانی‌ها:   ▫️Surveying Modern Architecture: The Case of Cairo Mohamed Elshahed Independent Curator and author of Cairo Since 1900: An Architectural Guide Thursday, March 4, 6:00 PM (EST)   ▫️Lived Heritage and the Sacred Topography of Harar Jugol, Ethiopia Michelle Moore Apotsos Department of Art, Williams College Monday, April 12, 6:00 PM (EST)   ▫️The Place of Africa, in Theory Shaden M. Tageldin Cultural Studies & Comparative Literature, University of Minnesota Monday, May 10, 6:00 PM (EST)     اطلاعات بیشتر در باره‌ٔ این برنامه و...

برگزاری سخنرانی مجازی: «بناهای معروف به ابواسحاقیه در ایران و سرزمین‌های اسلامی»

انجمن علمی مطالعات معماری ایران دانشگاه شهید بهشتی در تلاش است برای آشنایی و معرفی فعالان این حوزه‌ٔ فکری سلسله نشست‌هایی ترتیب دهد که به معرفی بزرگان این رشته و کار‌های کمتر شناخته شده‌ٔ ایشان بپردازد؛ به همین خاطر در نشست پیش روی میزبان استاد بزرگوار آقای عمادالدین شیخ‌الحکمایی خواهیم بود تا از ایشان درباره‌ٔ پژوهش کمتر شناخته‌شده‌شان بپرسیم.

همایش ملّی بررسی آراء و آثار تیتوس بورکهارت

 همایش ملّی بررسی آراء و آثار تیتوس بورکهارت سخنرانان افتتاحیه: محمود یوسف ثانی  و  حمیدرضا فرزان یار  میزبان: موسّسهٔ پژوهشی حکمت و فلسفه ایران  زمان: ۱۵ دی‌ماه ۱۳۹۹  سخنرانان:  سیدحسین نصر سیدرضا فیض  غلامرضا اعوانی شهرام پازوکی سعید بینای مطلق حمیدرضا فرزان یار امیر مازیار  پتریک رینگن برگ  انشاالله رحمتی  لادن اعتضادی محمدرضا حائری مازندرانی  سیدرضی موسوی گیلانی  رضا کورنگ بهشتی  فاطمه صانعی  محمدجواد ادبی  اسماعیل رادپور سیدرحمان مرتضوی  عارف امامی مهر  محمدجواد سعیدزاده  عبدالله محمدی پارسا  سیدامیرحمزه عارف زیدی  سید شاهین محسنی      برای شرکت در این برنامه به پیوندهای زیر مراجعه کنید: http://webinar.irip.ac.ir/ch/tbc   https://www.irip.ac.ir/fa/home/conferences/burckhardt    اطلاعات...

برگزاری سخنرانی مجازی: «موزه‌های وحشی»

 برگزاری سخنرانی مجازی: «موزه‌های وحشی»  سخنران: پروفسور دن هیکس میزبان: کالج هنر ادینبرو زمان: ۱۳ ژانویهٔ ۲۰۲۱| ۲۴ دی۱۳۹۹   ▪️History of Art Research Seminar: The Brutish Museums  Prof Dan Hicks, 2012| January, 13 |1.30pm   Dan Hicks FSA is Professor of Contemporary Archaeology at the University of Oxford, Curator of World Archaeology at the Pitt Rivers Museum and a Fellow of St Cross College, Oxford. He was Visiting Professor at the musée du quai Branly in 2017-18, and was awarded the Rivers Medal of the Royal Anthropological Society in 2017. Dan's new book, The Brutish Museums: the Benin Bronzes, Colonial Violence and Cultural Restitution was published by Pluto Press in November 2020, and has been described in reviews by Ben Okri OBE as "a startling act of conscience", by The Economist as "a real game-changer", by The Guardian as “beautifully written and carefully argued”, by CNN as “unsparing”, by Nature as “timely”, and by the Sunday Times as "destined to become an essential text". The Brutish Museums was listed as one of the New York Times Best Art Books of 2020, with the recommendation: “If you care about museums and the world, read this book”.    اطلاعات بیشتر: https://www.eca.ed.ac.uk/event/history-art-research-seminar-brutish-museums?s=09...

برگزاری همایش: «سنت‌های اسلامی در خراسان بزرگ: اسماعیلی‌ها، صوفیان و سنی‌ها»

برگزاری همایش: «سنت‌های اسلامی در خراسان بزرگ: اسماعیلی‌ها، صوفیان و سنی‌ها» برگزارکننده: مؤسسهٔ مطالعات اسماعیلیان زمان: ۲۴ تا ۲۷ فوریه ۲۰۲۱| ۶ تا ۹ اسفند ۱۳۹۹   ▪️Islamic Traditions in 'Greater Khurāsān’: Ismailis, Sufis and Sunnis The goal of this international conference is to explore a variety of manifestations of Islamic culture over a vast geographical area situated in the easternmost part of the Islamic world, including contemporary Central Asia, Afghanistan, north-eastern Iran, the Xinjiang region of western China and northern and western Pakistan. We have chosen to use the medieval geographic term ‘Greater Khurāsān’ to refer to this area....

بازدید آنلاین از مسجد سلمانیه استانبول

 بازدید آنلاین از مسجد سلمانیه استانبول سخنران: دکتر سلطانی  میزبان: انجمن علمی معماری دانشگاه بناب  زمان: ۱۰ دی ١٣٩٩   برای ثبت‌نام در این برنامه به پیوند زیر مراجعه کنید: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdk9LUg6HkIgG8ZQWWTNKsIiFTE9F_vnnYur3F8TwRVCw-5WA/viewform?usp=sf_link    

سخنرانی مجازی: «تاریخ معماری ایران: نگرشی نو به واژگان برگرفته از فرهنگ‌نامه‌ها و متون کهن»

سخنرانی مجازی: «تاریخ معماری ایران: نگرشی نو به واژگان برگرفته از فرهنگ‌نامه‌ها و متون کهن» سخنران: نیما ولی‌بیگ| استادیار دانشگاه هنر اصفهان زمان: پنجشنبه ۱۱ دی ۱۳۹۹، ساعت ۱۵- ۱۷   برای شرکت در سخنرانی به این نشانی مراجعه کنید: https://daanaan.daan.ir شناسۀ کلاس: 435f01f| گذرواژه: 1234

درگذشت اشکان رضوانی نراقی

متأسفانه دکتر اشکان رضوانی نراقی، مدرس جوان معماری در دانشگاه تهران، در حادثۀ روز جمعه در کوه‌های شمال تهران از دنیا رفت.

فراخوان ارسال مقاله برای شمارۀ ۱۳ نشریهٔ فرهنگ معماری (JOELHO)

فراخوان ارسال مقاله برای شمارۀ ۱۳ نشریهٔ فرهنگ معماری (JOELHO) حافظه، یادگاری و ساختن مهلت ارسال مقاله: ۲۸ فوریهٔ ۲۰۲۱| ۱۰ اسفند ۱۳۹۹   ▪️Call for papers : JOELHO - Journal of Architectural Culture  JOELHO 13 Memory, Memorabilia and the Making   In the new time consciousness of modernity, Jürgen Habermas tells us, historical memory gives place to an ahistorical use of the past, which explains the abstract language of avant-garde aesthetics. Suffice to think of authors such as Picasso and Le Corbusier and in the relationships their work establishes with the past. In their collections particulières, memorabilia ranged from vernacular to primitive and classical artefacts, the operative value of which rested in their aesthetic qualities, independently of their place in the continuum of history. The past was a source of raw material, opening new conceptual and morphological paths in the subversive processes of creation. As structuralists would put it, the past provided them with signs to be implicated in new sign structures, constructing new meanings.   Exhausted the impulse of modernity and the post-modernist collage of historical iconography, how do architects use the past in defining new aesthetic paths? In today’s image-based culture, what operative role does memorabilia play...

برگزاری نمایشگاه: «ایرانِ حماسی»

در نمایشگاه «ایرانِ حماسی»، که گشایش آن فوریۀ ۲۰۲۱ است، پنج‌هزار سال هنر، طراحی، و فرهنگ ایران بررسی شده و بیش از ۳۰۰ شیء از ایرانِ باستان، دوران اسلامی و معاصر گرد هم خواهد آمد. این نمایشگاه نخستین نمایشگاه مهم در انگلستان در طول ۹۰ سال خواهد بود که روایتی جامع از ایران از سه هزار پیش از میلاد تا کنون را عرضه می‌کند. نمایشگاه «ایران حماسی» به همت موزۀ ویکتوریا و آلبرت با همکاریِ بنیاد میراث ایران و مجموعۀ ساریخانی سازماندهی شده است.

درگذشت ولفرام کلایس

ولفرام کلایس، باستان‌شناس آلمانی و محقق تاریخ معماری ایران، مدیر دفتر تهرانِ مؤسسۀ باستان‌شناسی آلمان در سال‌های ۱۹۷۱ تا ۱۹۹۵ در ۸۹ سالگی درگذشت.

برگزاری سخنرانی مجازی: «ارزیابی پیامدهای طرح نوسازی نواب»

 برگزاری سخنرانی مجازی: «ارزیابی پیامدهای طرح نوسازی نواب» سخنران: دکتر گیتی اعتماد  میزبان: گروه مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران  زمان: ٣ دی ١٣٩٩   برای حضور در این برنامه به پیوند زیر مراجعه کنید: https://www.instagram.com/anjoman_motaleat/  

رونمایی از پردهٔ سینماتوگراف آلبومخانهٔ قصر گلستان

رونمایی از پردهٔ سینماتوگراف آلبومخانهٔ قصر گلستان برگزارکننده: ادارهٔ پژوهش کاخ گلستان زمان: ۲۵ آذرماه ۱۳۹۹    برای حضور در این برنامه به پیوند زیر مراجعه کنید: https://www.instagram.com/golestanpalace/

برگزاری سخنرانی مجازی: «بازسازی چشم‌انداز باستانی پاسارگاد»

برگزاری سخنرانی مجازی: «بازسازی چشم‌انداز باستانی پاسارگاد» برگزارکننده: گروه باستان‌شناسی دانشکدهٔ ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید بهشتی سخنرانان: کورش محمد‌خانی، سباستین گندت زمان: چهارشنبه ۱۹ آذر ۱۳۹۹| ساعت ۱۹:۳۰  

فراخوان ثبت‌نام برای دریافت کمک‌هزینۀ سفر پژوهشی الگ گرابار

فراخوان ثبت‌نام برای دریافت کمک‌هزینۀ سفر پژوهشی الگ گرابار انجمن مورخان هنر اسلامی (HIAA) مهلت ارسال مدارک و درخواست: ۱۵ دسامبر ۲۰۲۰| ۲۵ آذر ۱۳۹۹   This competition is open to graduate students (doctoral candidates) who have been invited or accepted as participants in a scholarly conference or other professional meeting for the purpose of presenting papers, chairing sessions or moderating discussions.   The maximum amount of the award is $700 US.   Applicants must be HIAA members in good standing at the time of application. Grabar Travel Grants must be used within 12 months of the award date.   اطلاعات بیشتر: https://www.historiansofislamicart.org/opportunities/hiaa-prizes/grabar-grants-and-fellowships

برگزاری سخنرانی مجازی: «از ایران تا چین: مقابر گنبددار اوراسیا»

 برگزاری سخنرانی مجازی: «از ایران تا چین: مقابر گنبددار اوراسیا»  سخنران: شیلا بلر  میزبان: گروه مطالعات معماری ایران دانشگاه تهران  زمان: ۶ دسامبر ۲۰۲۰ | ۱۶ آذر ۱۳۹۹   ▪️ From Iran To China: Domed Tombs Across Eurasia| Sheila Blair   این سخنرانی را به صورت زنده از این نشانی می‌توانید ببینید: https://www.instagram.com/anjoman_motaleat/

بزرگداشت استاد محمدرضا شجریان

ر دهم دسامبر ۲۰۲۰، ساعت ده صبح به وقت کالیفرنیا، به ما بپیوندید تا در مراسمی با شرکت برخی از برجسته‌ترین استادان موسیقی ایران، همکاران و شاگردان استاد شجریان (۱۹۴۰-۲۰۲۰) یاد و کار و شخصیت او را گرامی بداریم. استادان رامبد صدیف، شهرام ناظری، حسین علیزاده، داریوش طلایی، محمدرضا درویشی، علی اکبر مرادی و فریبا داودی هر یک هم نکاتی در مورد میراث هنری استاد شجریان خواهند گفت و هم قطعه‌ای به یاد او اجرا خواهند کرد. برای ثبت نام به سایت زیر مراجعه بفرمایید.

برگزاری سخنرانی مجازی: «فتح‌علی‌ شاه قاجار و حرم حضرت معصومه در قم»

برگزاری سخنرانی مجازی: «فتح‌علی‌ شاه قاجار و حرم حضرت معصومه در قم» سخنران: فوشیا هارت، دانشگاه آکسفورد میزبان: جامعۀ سلطنتی آسیا زمان: ۸ دسامبر ۲۰۲۰| ۱۸ آذر ۱۳۹۹   ▪️Royal Asiatic society and the Islamic art circle: Fath- 'Ali Shah Qajar and the Shrine of Fatima Ma'sumeh, Qom Fuschia Hart    اطلاعات بیشتر: https://royalasiaticsociety.org/lectures-events/

برگزاری همایش سالانۀ «معنای ایران» به صورت مجازی؛ «ایران در گذار به نظم دنیای جدید»

در سدۀ هجدهم، حکومت صفویان فروپاشید؛ [حکومتی] که همراه با دوره‌ای طولانی از صلح و ثبات و رشد نسبی، رو در رویی‌هایی نزدیک‌تر با اروپاییان، و توجه اروپاییان به ایران بود. سده‌های بعدی، متضمن گستره‌ای آشفته از تجزیه و احیا، رکود، توسعه و رقابت سلسله‌ها بود؛ به طوری که مبارزه بر سر قدرت در میان نادر و افشاریان در شرق، زندیان در جنوب، در جریان بود و در نهایت به پیروزی قاجاریان در شمال رسید.

فراخوان ارسال مقاله برای شمارۀ ۱۶ نشریۀ پژوهشیِ گتی

We are pleased to invite submissions to the Getty Research Journal, no. 15 (February 2022). Now published twice a year, in February and in August, the journal features the work of art and architectural historians, museum curators, conservators, and other experts around the world as part of the Getty’s mission to promote the presentation, conservation, and interpretation of the world’s artistic legacy. Articles are peer reviewed.

برگزاری سخنرانی مجازی: «آفریقا در جهان اقیانوس هند: مسئلهٔ مرزها در تاریخ هنر»

This talk revisits the 2019 exhibition World on the Horizon: Swahili Arts Across the Indian Ocean (curated by myself and Allyson Purpura), which used the Swahili coast as a springboard to consider what it means to see the world and its arts not in terms of borders of continents or nations, but in terms of migration and mobilities. I consider the exhibition’s critical reception, impact, and also its blind spots.

برگزاری میزگرد مجازی: «بیمارستان، بیمار، شهر»

برگزاری میزگرد مجازی: «بیمارستان، بیمار، شهر» سخنرانان: ان‌ماری آدامز، دیوید تئودور، کریستین بینزونگر، مومویو کاجیما میزبان: دفتر معماری ای‌فلاکس و بنیاد تاریخ و تئوری معماری (gta)، ای‌تی‌اچ زوریخ زمان: ۲۴ نوامبر ۲۰۲۰| ۴ آذر ۱۳۹۹   ▪️The Hospital, the Patient, and the City | Live Roundtable   The major role that hospital architecture has played in the history of modernism has recently attracted significant scholarship. From the origins of modernist furniture, to the importance of mechanical ventilation, the hospital has increasingly been recognised as a paradigm for the architectural avant garde of the early Twentieth Century. Somewhat less attention has been paid to the curious marginalization of the hospital within architectural discourse not long after, a disappearance so muted that it was barely noted. More recently, however, substantial improvements in computer aided architectural design, building information management and cloud computing have enabled new degrees of freedom in complex institutional briefs. In the last decade, hospitals became interesting for architects again. And in the last year, hospitals have become interesting for everyone again. Against this backdrop, unresolved complexities in the relationship between the patient, the hospital and the city have gained new traction. Is the hospital best understood as an organ...

برگزاری نشست مجازی همایش پیامدهای اجتماعی و فرهنگی کرونا بر حوزه‌های میراث فرهنگی گردشگری و صنایع فرهنگی خالق و هنرهای سنتی

برگزاری نشست مجازی همایش پیامدهای اجتماعی و فرهنگی کرونا بر حوزه‌های میراث فرهنگی گردشگری و صنایع فرهنگی خالق و هنرهای سنتی موضوع سخنرانی: فرهنگ زیارت و مسئلۀ کرونا سخنرانان: پدرام خسرونژاد، حسین میرزایی، علیرضا حسن‌زاده زمان: ۱۷ نوامبر ۲۰۲۰| ۲۸ آبان ۱۳۹۹   برای شرکت در این نشست به پیوند زیر مراجعه کنید:  https://www.skyroom.online/ch/richt.dtp/pilgrimage

فراخوان شرکت در همایش «مسجد: ابداع جسم، صورت، کارکرد»

Ithra and Abdullatif Al Fozan are announcing an open call for research submissions on innovative approaches towards the study of mosques through objects. This is an open call for architects, designers, archeologists, artists, writers, historians and curators to present original research, objects or insights about mosques and mosque-related cultural objects.

فراخوان ارسال مقاله برای شمارۀ ۳۹ نشریۀ مقرنس

فراخوان ارسال مقاله برای شمارۀ ۳۹ نشریۀ مقرنس مهلت ارسال مقاله: ۱ مارس ۲۰۲۱| ۱۱ اسفند ۱۳۹۹   ▪️Muqarnas 39 - Call for papers  Muqarnas: An Annual on the Visual Cultures of the Islamic World invites submissions for the forthcoming volume 39, to be published in 2022.   Muqarnas is a scholarly journal that publishes articles on art, architectural history, and archaeology, as well as all aspects of Islamic visual and material cultures, historical and contemporary. Full-length articles are accompanied by shorter submissions grouped under a separate section titled “Notes and Sources,” for which we particularly welcome studies that introduce textual and visual primary sources.     اطلاعات بیشتر: https://haa.fas.harvard.edu/news/muqarnas-39-call-papers

همایش آنلاین: «انتزاع متنی در مدرنیسمِ فراملّی»

در این همایش جریان‌هایی هنری‌ در شمال افریقا، غرب آسیا و جنوب آسیا را بررسی می‌کنند که در پی برآمدن جنبش‌های استقلال‌طلبانه و گروه‌ها و مکاتب آوانگارد هنری حروف و متن عربی (شامل فارسی و اردو) را تغییر دادند و به فرم‌های بصری انتزاعی تبدیل کردند.

فراخوان ارسال مقاله برای همایش «شیشه در معماری: تولید، کاربرد، حفاظت»

فراخوان ارسال مقاله برای همایش «شیشه در معماری: تولید، کاربرد، حفاظت» مهلت ارسال چکیده: ۱۵ ژانویه ۲۰۲۱| ۲۶ دی ۱۳۹۹ تاریخ همایش: ۵-۶ نوامبر ۲۰۲۱   ▪️Glass in Architecture: Production, use and conservation  Romont, 5-6 Nov 21   ▪️The symposium is dedicated to the fascinating history of production and use of sheet glass. The aim of the conference is to highlight the interactions between technological innovations in the fields of sheet glass production and architecture and to elucidate the highly diverse properties and qualities of plate glass, which vary according to the manufacturing process used. Another objective will be to discuss the challenges presented by the preservation of historical architectural glass, particularly in the context of the trend towards thermal insulation of buildings, which often results in the replacement of the original windows.   We welcome papers (abstracts of max. 2,500 characters) on the following themes:   - From cast to float glass. The history of sheet glass production from pre-industrial times to the present day; - Mutual influences: Technological innovations in the sheet glass and construction industries; - From Crystal Palace to Burj Khalifa: Glass in architecture from the 19th to the 21st century; - Disappearing legacy: The challenge...

برگزاری مجموعه گفتگوهای آنلاین اینستاگرامیِ «نکته» در باب هنر مدرن و معاصر خاورمیانه و شمال آفریقا

The word noqtah and its variant forms in Arabic, Persian, and Turkish is a marker of language, point of view or perspective, and the dot or proverbial ink drop of creation across the shared artistic languages of the MENA region. Moderated by AMCA board member, Dr. Pamela Karimi, and AMCA social media coordinator, Dr. Elizabeth Rauh, Noqtah features 20/30-min conversations in English by leading art historians who discuss major themes through the work of an artist they have studied

برگزاری مجموعه گفتگوهای آنلاین «نکته»
عذرا آقشامیجه

- سخنران: شارلوت بنک - میزبان: مجمع هنر مدرن و معاصرِ جهان عرب، ایران، ترکیه (AMCA) - زمان برگزاری: ۶ نوامبر ۲۰۲۰| ۱۶ آبان ۱۳۹۹

فراخوان مشارکت در پروژۀ «۱۰۰ داستانِ ۱۰۰ جهان نهفته در یک شیء»

فراخوان مشارکت در پروژۀ «۱۰۰ داستانِ ۱۰۰ جهان نهفته در یک شیء»   ▪️100 Histories of 100 Worlds in 1 Object How many stories can a museum object have? Our departure point is the 2010 BBC Radio 4 programme (and subsequent book) A History of the World in 100 Objects narrated by then British Museum Director Neil MacGregor. Providing a colossal platform for the British Museum, the project reinstated the idea of the museum as a ‘view from nowhere’ and everywhere at the same time. It was presented as a place to see the world; yet without any reflection on how the institution itself obtained and reframed the objects in order to create its own seemingly universal narrative.   We are seeking writers, researchers, curators, artists, and activists who will pick one object from the British Museum podcast and present ideas on how their narrative could be expanded through new stories and formats (e.g. Cartoons, Photo essays, Poetry, or alternative museum labels) for a new multi-language and multi-format publication project. Our priority is contributors who identify as of colour. We welcome marginalized voices, minoritized writers, and in particular contributors from communities of origin or association of these objects. We would...

جلسهٔ دفاع از پایان‌نامهٔ کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران «در جـست‌وجــوی نوخـــانه؛ سازمان‌یابی الگوهای طراحی فضا در خانه‌های شیراز (۱۲۸۵-۱۳۳۵)»

جلسهٔ دفاع از پایان‌نامهٔ کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران   «در جـست‌وجــوی نوخـــانه؛ سازمان‌یابی الگوهای طراحی فضا در خانه‌های شیراز (۱۲۸۵-۱۳۳۵)»   حامد محمدپور   استادان راهنما: دکتر محمدحسن خادم‌زاده دکتر محمدحسن طالبیان   استادان داور: دکتر سعید خاقانی دکتر حمیدرضا خویی   پنجشنبه ۱ آبان ۱۳۹۹، ساعت ۱۳-۱۴   دانشگاه تهران، پردیس هنرهای زیبا   به‌دلیل فراگیری بیماری کرونا، جلسه دفاع به‌صورت آنلاین برگزار می‌شود؛ برای مشاهده این جلسه به‌صورت Live یا IGtv، به صفحه اینستاگرام زیر مراجعه کنید. instagram.com/hamed_mohammadpor  

جلسۀ دفاع از پایان‌نامۀ کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران| بازخوانی نقد مطبوعاتی لوئیس مامفورد

جلسۀ دفاع از پایان‌نامۀ کارشناسی ارشد مطالعات معماری ایران  بازخوانی نقد مطبوعاتی لوئیس مامفورد| سارا رستم‌زاده استاد راهنما: دکتر زهره تفضّلی داوران: دکتر عاطفه کرباسی، دکتر محمدغلامعلی فلاح زمان: چهارشنبه ۳۰ مهر ۱۳۹۹، ساعت ۱۶ نقد معماری از جمله مهم‌ترین راه‌ها برای اصلاح روش‌ها و بهبود کیفیت معماری است. لوئیس مامفورد یکی از مهم‌ترین منتقدان معماری قرن بیستم در امریکا است که رجوع به تجربیات او در نقدنویسی در شناخت شیوه‌های نقدنویسی بسیار اهمیت دارد. هدف این پایان‌نامه شناخت نقد مطبوعاتی لوئیس مامفورد از منظر مقالات او در ستون اسکای لاین نشریۀ نیویورکر است. برای دستیابی به این هدف نقدهای...

برگزاری سخنرانی آنلاین: «هندیان در ایرانِ دوران صفویه: شواهد تصویری»

برگزاری سخنرانی آنلاین: «هندیان در ایرانِ دوران صفویه: شواهد تصویری» سخنران: دکتر شیلا کنبی میزبان: بنیاد میراث ایران زمان برگزاری: ۲۸ اکتبر ۲۰۲۰| ۷ آبان ۱۳۹۹   ▪️Indians in Safavid Iran: the pictorial evidence Online talk by Dr Sheila Canby Wednesday 28th October  17.30 (London, GMT)   هندیان بسیار پیش‌تر از دوران صفویان در نقاشی‌های ایرانی تصویر شده بودند؛ جایی در شکل شخصیت‌هایی در تصویرسازی‌های شاهنامۀ فردوسی یا خمسۀ نظامی، جایی دیگر در هیئت کارگران ناشناس، سواران فیل و دیگرانی از این دست. در طول سده‌های ۱۶ و ۱۷ میلادی، ترسیم‌های ایرانی از هندیان گسترده‌تر شد و پرتره‌های و آثاری...

«زندگی و کار شاهرخ مسکوب»؛ برگزاری گردهمایی

▪️Conference: The Life and Work of Shahrokh Meskoob Hamid And Christina Moghadam| Program in Iranian Studies, Stanford University Libraries October 29, 2020 - 10:00AM to 11:30AM   Scholars discuss the life and work of Shahrokh Meskoob, one of modern Iran’s most respected and acclaimed public intellectuals, literary critics, and memoirists. His papers were recently donated to Stanford’s Green Library and include hundreds of letters from some of Iran’s most prominent intellectuals, thousands of pages of notes, and first drafts of many of his manuscripts. This conference celebrates the launch of the archive. Links to panelist presentations will be emailed one week before the discussion. Join the live Zoom webinar on October 29th for a discussion with the panelists, chaired by Dr. C. Ryan Perkins, Stanford University.    ▫️فهرست سخنرانی‌ها: ▫️Ali Banuazizi: Meskoob and the Question of Iranian Cultural Identity ▫️Bahram Beyzaie: Meskoob’s Reading of Mythology ▫️Reza Farokhfal: Meskoob: A Contemporary Voice Who is Still Contemporary ▫️M.R. Ghanoonparvar: Translating Meskoob: In Pursuit of Iranian Cultural Identity ▫️Hassan Kamshad: 63 Years of Friendship ▫️Sorour Kasmai: Leaving, Remaining, Returning: The Question of Form in Three of Meskoob’s Narrative Texts ▫️ Abbas Milani: Meskoob and Modernity اطلاعات بیشتر:   https://iranian-studies.stanford.edu/events/conference-life-and-work-shahrokh-meskoob سخنرانان: بهرام بیضایی، حسن...

برگزاری میزگرد مجازی: «گفتگویی دربارهٔ هنر معاصر ایران»

Venetia Porter is in conversation with Tarlan Rafiee and Yashar Samimi Mofakham, talking about their work as artists, curators and collectors and the current Iranian art scene. Parviz Tanavoli is one of the artists they work with and Yashar will discuss with him his recent book 'The Virus of Collecting'.

برگزاری همایش سالانۀ «معنای ایران» به صورت مجازی: ایران در گذار به نظم دنیای جدید

میزبان: مرکز مطالعات ایرانی مدرسۀ مطالعات شرقی و افریقایی دانشگاه لندن تاریخ برگزاری: ۲۸ نوامبر ۲۰۲۰| ۸ آذر ۱۳۹۹   - The Idea of Iran: Iran in Transition to a New World Order - Organiser: Centre for Iranian Studies, SOAS and the Shahnama Centre for Persian Studies, Pembroke College, University of Cambridge. - Date: 28 November 2020| Time: 11:45 AM   در سدۀ هجدهم، حکومت صفویان فروپاشید؛ [حکومتی] که همراه با دوره‌ای طولانی از صلح و ثبات و رشد نسبی، رو در رویی‌هایی نزدیک‌تر با اروپاییان، و توجه اروپاییان  به ایران بود. سده‌های بعدی، متضمن گستره‌ای آشفته از تجزیه و احیا، رکود، توسعه و رقابت سلسله‌ها بود؛ به طوری که مبارزه بر سر قدرت در میان نادر و افشاریان در شرق، زندیان در جنوب، در جریان بود و در نهایت به پیروزی قاجاریان در شمال رسید. همۀ این وقایع در زمانی رخ داد که در اروپا نیز تغییرات اساسی، هم سیاسی و هم اقتصادی، در جریان بود. [از جمله] انقلاب‌های صنعتی و کشاورزی و انقلاب فرانسه و تهدید  ماندگارِ اقتدارگراییِ رژیم‌های کهن. به خاطر ناامنیِ رایج،  مسافران و تجار از ایران فاصله گرفتند و نظرشان بیش از همیشه به هند جلب شد. هنگامی که ایران از انزوای خصوصی خارج شد،...

انتشار فهرست برنامه‌ها و خبر برگزاری مجازی همایش بین‌المللی «معماری-استعاره»

▪️فهرست سخنرانی‌های این همایش: Panel 1: Environmental Matters The Environmental Metaphors between Architecture and Ecology c.1965|Juliana Yat Shun Kei Ahh, Landschaft! Metaphorical uses of landscape in office, work and research environments|Christian Vöhringer   Panel 2: Organic Urbanisms Organic City. Modern Aspects of the Biological Metaphor in Architecture and Urbanism|Lina Dima Analogy versus Metaphor. Aldo van Eyck’s poetic images in-between fields|Alejandro Campos   Panel 3: Metaphor as Method The Highway as a Metaphor. COVID Pandemic and the Politics of Mobility|Avishek Ray From Metaphor to Paradigm: The Apocryphal Stories of the Mustard Seed Garden Reveals Dashilar as Heterotopic Urbanism|Peng Xue   Panel 4: Knowledge Foundations Changes of the Architectural Metaphor in Mathematics during the 19th and the 20th century|Michael Friedman The Documentation Center: A Material Genealogy of ‘Information Architecture’|Michael Faciejew   Panel 5: Metaphorical Frameworks Metaphors at the Top! Denise Scott Brown’s Speculative Feminist Analysis of the Sociology of Architecture|Inés Toscano Inmundo: Architectural Metaphors from the Edge of the World|Ingrid Quintana-Guerrero   Panel 6: Memories of Space Disturbing Scenes: Architecture as Metaphor in Women’s Stories|Nadia Falfoul Architecture as Political Spectre: The Rangoon University Student Union (RUSU) Building|Juno Hoay-Fern Ooi   Panel 7: Constructive Metaphors Concrete Abstractions: Production of Working Architectural Metaphors in...

«در مکتب حکمت: صحافی کتاب در ایران (۱۵۷۵- ۱۸۹۰)»؛ نمایشگاه مجازی

▪️Online Exhibition: In the School of Wisdom: Persian Bookbinding ca. 1575-1890 Curated by: Matthew Elliott Gillman -- Ph.D. candidate, Department of Art History & Archaeology, Columbia University     This digital exhibition reprises a physical one held in Columbia’s Rare Book and Manuscript Library between October 2018 and March 2019. Its restaging might pose an irony, given that the show’s concept and title, drawn from a lyric poem, concerns ephemerality. Translating this experience to the web nevertheless offers an opportunity to underscore its very theme.   While viewers might be seduced by many examples, “In the School of Wisdom” is...

برگزاری مجموعه گفتگوهای آنلاین اینستاگرامیِ «نکته» در باب هنر مدرن و معاصر خاورمیانه و شمال آفریقا

The word noqtah and its variant forms, nuqta/noghteh/nokteh/nokta, in Arabic, Persian, and Turkish is a marker of language, point of view or perspective, and the dot or proverbial ink drop of creation across the shared artistic languages of the MENA region. Moderated by AMCA board member, Dr. Pamela Karimi, and AMCA social media coordinator, Dr. Elizabeth Rauh, Noqtah features 20/30-min conversations in English by leading art historians who discuss major themes through the work of an artist they

گزارش بنیاد میراث ایران از سخنرانی‌های پروفسور رابرت هیلنبرند

بنیاد میراث ایران، برای نخستین بار، پیوند دسترسی به سخنرانیِ پروفسور رابرت هیلنبرند در همایش این بنیاد، با موضوع «از پرسپولیس تا اصفهان: حفاظت از میراث فرهنگی»، را در اختیار علاقه‌مندان قرار داده است. سخنرانی او در این همایش، در تاریخ ۱۶ ژانویۀ ۲۰۱۵ و با عنوان «مرمت یادمان‌های سده‌های میانه در جهان ایرانی، به‌ویژه آسیای مرکزی» برگزار شد. رابرت هیلنبرند به پیشگامی در مطالعات هنر و معماری اسلامی شهره است. او هم‌چنین ریاست کمیتۀ علمی بنیاد میراث ایران را بر عهده دارد. از میان آثار متعدد هیلنبرند، کتاب او در باب معماری اسلامی، که نخستین بار در  سال ۱۹۹۴ در انتشارات دانشگاه ادینبرو منتشر شد، هنوز هم‌چون اثری مرجع شناخته می‌شود. در سال ۲۰۰۸، او به عنوان عضو آکادمی بریتانیا انتخاب شد و هم‌اکنون عضو متخصصِ دانشگاه‌های ادینبرو و سنت اندروز است. اخیراً در ۱۴ فوریۀ سال ۲۰۱۸، مخاطبان بنیاد میراث ایران، پذیرای سخنرانی دیگر از او با عنوان «معماری در نقاشی ایرانی دوران میانه: واقعیت یا خیال» بودند.   برای مشاهدۀ این سخنرانی‌ها به پیوند‌های زیر مراجعه کنید: ▫️مرمت یادمان‌های سده‌های میانه در جهان ایرانی، به‌ویژه آسیای مرکزی  (https://www.iranheritage.org/video-160115.html?utm_campaign=Professor%20Robert%20Hillenbrand%20lec&utm_term=The%20restoration%20of%20medieval%20monu&utm_medium=email&utm_source=directmailmac) ▫️معماری در نقاشی ایرانی دوران میانه: واقعیت یا خیال    (https://www.iranheritage.org/video-180220.html?utm_campaign=Professor%20Robert%20Hillenbrand%20lec&utm_term=Architecture%20in%20Medieval%20Persian&utm_medium=email&utm_source=directmailmac) اطلاعات بیشتر در وبگاه بنیاد میراث ایران: https://www.iranheritage.org/...

فراخوان مقالات مستندنگارانه برای انتشار در مجموعه کتاب‌های «معرفی و مستندنگاری میراث معماری مدرن و معاصر ایران»

▪️دوکومومو ایران با همکاری پژوهشکده فرهنگ و هنر دانشگاه تهران و دانشگاه هنر مجموعه ‌کتاب‌هایی را با هدف شناسایی و معرفی میراث معماری مدرن و معاصر ایران منتشر می‌نماید. هدف از گردآوری این مجموعه، شناسایی و معرفی دستاوردهای پژوهشی و مستندنگارانه پژوهشگران، اساتید و دانشجویان فعال در این حوزه و همچنین معرفی آثار برجسته و در عین حال کمتر شناخته شده میراث معماری مدرن و معاصر از سراسر کشور است. بر این اساس از کلیه پژوهشگران، اساتید، دانشجویان و علاقمندان به میراث معماری معاصر ایران برای معرفی پژوهش‌ها و مستندنگاری‌های علمی خود در این حوزه دعوت به عمل می‌آید. رویکرد مقالات برای این مجموعه کتاب‌ها، رویکرد مستندنگاری علمی-تحقیقی است.   موضوع و محورها: این مجموعه در صدد معرفی مصادیق و نمونه‌های ارزشمند و کمتر شناخته‌شده میراث معماری مدرن و معاصر از سراسر ایران و مربوط به بازه زمانی ۱۲۸۵ تا ۱۳۶۰ است و معماری آنها لازم است در زمره معماری مدرن ایران محسوب شود. محورهای اصلی شامل دسته‌بندی‌های کارکردی از بناهای مدرن ایران به شرح زیر هستند: ۱. ساختمان‌های مسکونی: شامل گونه‌های مختلف مسکونی مدرن و معاصر ایران ۲. ساختمان‌های اداری، تجاری و خدمات عمومی: شامل بناهای دولتی، حکومتی، قضایی، تجاری، درمانی و … ۳. ساختمان‌های آموزشی و فرهنگی: بناهای...

فضای داخلی تاریخی چیست؟؛ برگزاری میزگرد

▪️SAH Historic Interiors Affiliate Group (HIG) Roundtable: What is a Historic Interior?   This webinar, an SAH CONNECTS event sponsored by the newly organized SAH Historic Interiors Affiliate Group (HIG), brings together panelists from diverse fields of academia and practice to discuss a fundamental question: what is a historic interior? Encompassing interior design, museology, furnishings, decorative arts, technology, material culture, anthropology, gender studies and more, the history of the interior is an interdisciplinary endeavor that is still very much under construction, especially in the United States. Entwined with, but distinct from architectural history, the history of the interior poses unique interpretive and preservation challenges. Join us for this event as we seek to define our goal: to consolidate and advance inquiry in the field, share methods and pedagogical strategies, and foster working relationships.   Paula Lupkin, associate professor at the University of North Texas, and Anca I. Lasc, associate professor at Pratt Institute, will moderate the discussion.   Participants: Tara Dudley, The University of Texas at Austin William Littmann, California College of the Arts in San Francisco Steven Lubar, Brown University Penny Sparke, Kingston University, London Lisa M. Tucker, Virginia Tech برای ثبت‌نام در میزگرد به پیوند زیر مراجعه کنید:...

«باستان‌شناسی ۲.۰» (در باب باستان‌شناسی، ترسیم‌های رایانه‌ای، میراث فرهنگی و ابتکارات) و سومین همایش بین‌المللی «ژئورز» (در باب ژئوماتیک و حفاظت)؛ فراخوان مقاله برای نهمین همایش بین‌المللی

▪️ARQUEOLÓGICA 2.0 & GEORES – 2021 invites authors to submit original and unpublished work in applied and innovative digital heritage areas such as climate change hazards, monitoring and mitigations, collaborative environments, documentation of cultural heritage, high-end digitisation, 3D modelling and informative models of objects, monuments and sites, artificial intelligence, deep learning, big data, digital twins, life cycle management, virtual archaeology, virtual conservation/restoration, virtual museums, virtual exhibitions, cultural heritage gaming, innovative e-learning, and internet technologies and social media in cyberarchaeology.   ▫️THEMATIC AREAS   - Digitization and documentation of cultural heritage: data acquisition with metric, photogrammetric, remote sensing and geophysical devices - High-end digitization and 3D modelling and informative models (as HBIM, GIS) of objects, monuments and sites - Virtual Archaeology/Virtual Architecture/Virtual Museums/Virtual Exhibitions - Cultural Heritage Gaming - Internet Technologies and Social Media in Archaeology - EXtended/Virtual/Augmented Reality (XR/VR/AR) and Digital Twins: Virtual Conservation/Restoration - Artificial Intelligence (AI), Deep Learning (DL), Big Data, and 5G - Semantics, Object Libraries, Catalogues and Vocabularies - Copyright, IPR (Intellectual Property Rights) and LOD (Linked Open Data), including GOD (Geographic Open Data) - Collaborative Environments for Cultural Heritage, including CDE (Common Data Environment) - Inspections and NDT (nondestructive testing): remote control, on-site robotizations (RPAS...

معرفی وبگاه ساسانیکا

وبگاه ساسانیکا به ارتقاء پژوهش و تحقیق در باب تاریخ سلسلۀ ساسانیان اختصاص دارد. رسالت آن تسهیل دسترسیِ مستقیم و رایگان به اطلاعات درجه اول است. این برهه از تاریخ و فرهنگ ایران دربرگیرندۀ منطقۀ جغرافیایی وسیعی است که از مرزهای ایران امروزی فراتر رفته و بیشترِ اقدامات باستان‌شناختی [در آن] به دست کاوشگران آلمانی، فرانسوی، ایتالیایی، و روسی انجام گرفته و فقط کارهای باستان‌شناختیِ اخیر به فارسی و انگلیسی عرضه شده است. در نتیجه، اطلاعات به زبان‌های گوناگون منتشر شده و غالباً در قالب‌ چاپ‌های قدیمی یا از چاپ خارج‌شده است. با نظر به تنوع جغرافیایی این مواد تحقیقی، به کارگیری و بهره‌وری از زبان انگلیسی می‌تواند در امرِ فراهم کردن امکان دسترسی برای تعداد بیشتری از مخاطبان یاری‌رسان باشد و مانع چندزبانگی را کنار بزند تا دستیابی آسان‌ترِ بسیاری از دانشوران، دانشجویان و کاربران عمومی را تسهیل بخشد.   ▫️بخش‌های اصلی وبگاه ساسانیکا: - ساسانیکای رقومی (E-SASANIKA) - محوطه‌های باستان‌شناسی (Archaeological Sites) - فرهنگ مادی (Material Culture) - منابع تاریخی (Historical Sources) - منابع برای پژوهش‌های ساسانی (Resources For Sasanian Studies)   اطلاعات بیشتر: https://sites.uci.edu/sasanika/about-us/

«هنر در عصر صفوی»؛ فراخوان مقاله برای همایش

در وضعیتی که دست به گریبان بیماری کووید-۱۹ هستیم، موزه‌ها، گالری‌ها، کتابخانه‌های ملی در کشورهای در حال توسعه، درگاه‌هایی رقومی یافتند که ارتقاء یافته و پژوهشگران را مجهز به ابزارهایی کارامد کرده‌اند؛ ابزارهایی که غالباُ از دسترسی مسقیم به اصل اسناد مفیدتر است. درگاه‌های رقومیْ شگفتیِ خوشایندی بود؛ زیرا پیگیریِ از راه‌ دور و عملیِ همۀ نسخه‌های مصور صفویان را صفحه به صفحه ممکن کرد. به علاوه، موزه‌هایی که هم‌اکنون تصاویر رقومی از مجموعه‌هایشان عرضه کرده‌اند، خدماتی عالی در اختیار محققان قرار داده‌اند؛ به‌ویژه گالری فریر و سکلر در واشنگتن، موزۀ هنر متروپولیتن در نیویورک، موزۀ هنر دانشگاه هاروارد در کمبریج، و گالری هنر والترز در بالتیمور. آنچه این موزه‌ها در این زمینه به انجام رسانده‌اند فقط نزد پژوهشگران ارزشمند نیست؛ بلکه درهایی به سوی عموم مردم نیز می‌گشاید تا اقلامی را که فقط تعدادی اندک دسترسی داشتند ببینند و لذت ببرند. در چنین زمانۀ دشواری، شرکت برگزارکنندۀ رویدادهای «امیر» تصمیم به برگزاریِ نخستین همایش بین‌المللی «هنر در عصر صفوی» گرفته که اختصاص به پانصد و بیستمین سالگرد تأسیس دولت صفوی دارد. تمرکز این همایش بر اهمیت فنون جدید، از جمله  رفلکتوگرافی، مایکروسکوپی، اسکن عناصر معماری و دیگر روش‌ها، برای فهم بهترِ میراث فرهنگی عصر صفویان است.   سخنرانان اصلی...

«سرقت از ساراسن‌ها- گفتگویی با دیانا دارک»؛ برگزاری هم‌اندیشی

An exhilarating, meticulously researched book that sheds light on centuries of borrowing, tracing the roots of Europe’s major buildings.’ — The Guardian   ‘Diana Darke writes about Syria and its cultural heritage with love, clarity and authority.’ — Sir Michael Palin   Against a backdrop of Islamophobia, Europeans are increasingly airbrushing from history their cultural debt to the Muslim world.   But this legacy lives on in some of Europe’s most recognisable buildings, from Notre-Dame Cathedral to the Houses of Parliament. This beautifully illustrated book reveals the Arab and Islamic roots of Europe’s architectural heritage.    Diana Darke traces ideas and styles from vibrant Middle Eastern centres like Damascus, Baghdad and Cairo, via Muslim Spain, Venice and Sicily into Europe. She describes how medieval crusaders, pilgrims and merchants encountered Arab Muslim culture on their way to the Holy Land; and explores more recent artistic interaction between Ottoman and Western cultures, including Sir Christopher Wren’s inspirations in the ‘Saracen’ style of Gothic architecture.    Recovering this long yet overlooked history of architectural ‘borrowing’, Stealing from the Saracens is a rich tale of cultural exchange, shedding new light on Europe’s greatest landmarks.   Diana Darke is an Arabist and cultural expert who...

مجموعه امام‌زاده اسماعیل اصفهان؛ مرور انتقادی مقاله ماکسیم سیرو| برگزاری جلسهٔ دفاع

مجموعۀ امام‌زاده اسماعیل اصفهان مشتمل است بر چهارطاقی، مسجد، مقبره، چهارسو ومدرسه‌ای که در طول سده‌های متوالی شکل گرفته است. بیشتر پژوهشگران تاریخ معماری توجهی به این مجموعه نداشته‌اند. فقط ماکسیم سیرو، محقق فرانسوی، در مقاله‌ای به طور مفصل سیر تحول کالبد آن را بررسی کرده است. لازمۀ پیشبرد تحقیق دربارۀ این مجموعه مرور این پیشینۀ مفصل است. سیرو صورت اصیل مجموعه را در مقاطع زمانی مختلف بازنمایی و بناهای آن را تاریخ‌گذاری کرده و روایتی از سیرتحول مجموعه به دست داده است. بحث‌های سیرو مسائل کلان مجموعه از جمله کارکرد چهارطاقی و روایت ساخت چهارسو و مسائل خرد مانند تاریخ‌گذاری تزیینات را شامل می‌شود. او در تحقیق خود راهبرد تاریخی به کار برده و شواهد اصلی تحقیق او از کالبد بناست. در این پژوهش ترکیبی از راهبردهای توصیفی و تاریخی را به کار گرفته‌ایم؛  و با بررسی انواع دیگر شواهد در کنار کالبد بنا، با مرور انتقادی کار سیرو  روایتی تازه‌تر و کامل‌تر از سیر تحول مجموعه عرضه کرده‌ایم. مطالب این تحقیق در دو فصل آمده که اولی شامل شناخت مجموعه، مقاله و نویسندۀ آن است، و در فصل دوم با تمرکز بر بخش‌های مختلف بنا سرگذشت هر یک از آن‌ها را روایت می‌شود. چهارطاقی، مسجد، امام‌زاده و چهارسو...

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر