×

جستجو

توسعۀ ایران: شهرک‌های شرکتی، معماری، و قدرت‌های جهانی |حمیدرضا محبوبی صوفیانی

Developing Iran
Company Towns, Architecture, and the Global Powers

by Hamidreza Mahboubi Soufiani
Routledge, 2024

 

موضوع کتاب حاضر بررسی برآمدن شهرک‌های شرکتی مدرن در ایران با تکیه بر تاریخ‌های معماری، سیاسی و صنعتی در پروژۀ ساخت سه شهرک شرکتی بخصوص و در تعامل با «سه قدرت بزرگ» جنگ جهانی دوم است.
روایت کتاب مبتنی بر نوعی طرح سه‌جانبۀ تحقیقی است که شکل‌گیری و توسعۀ صنایع نفت، فولاد و مس را در این سمت جهان، ایران، به ترتیب زمانی پی می‌گیرد که به ترتیب حوزۀ مورد توجه بریتانیا، شوروی، و ایالات متحده بود.
با پیشبرد سه بررسی تطبیقی، کتاب سه نظرگاه برآمده از سه پارادایم ایدئولوژیک در طراحی به دست می‌دهد: منطقه‌گرایی پسااستعماری، سوسیالیسم جهانی، و ملت‌سازی مدرن خردگرایانه. از منظر سیاق جهانی سیاسی، کتاب در آشکار کردن شناختی تازه دربارۀ تقابل‌های سیاسی‌ـ‌منطقه‌ای این سه ملت در جنوب جهانی به منظر بسط حوزۀ نفوذشان بعد از جنگ جهانی دوم  نیز مشارکت می‌کند. علاوه بر این، کتاب نشان می‌دهد که هر کدام از این قدرت‌ها چطور پس از جنگ جهانی دوم معماری مدرنیستی را به کار گرفتند و آن را با چارچوب ذهنی ایدئولوژیکشان انطباق دادند تا به اهداف بخصوص اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی دست پیدا کنند.
کتاب رویکردی فرارشته‌ای دارد و با استفاده از روش‌های متعددی چون مطالعۀ میدانی تطبیقی، پیمایش محلی، تحلیل اسناد چندزبانه، پیوندهای درونی چندگانه میان معماری و سیاست و توسعۀ صنعتی را بررسی می‌کند. به این ترتیب، مخاطب کتاب طیف گوناگونی از پژوهشگران و دانشجویان معماری، تاریخ، روابط بین‌الملل و مطالعات خاورمیانه را در بر می‌گیرد.

فهرست مطالب کتاب:

Introduction

Part I: Oil Industry and the British Empire
Chapter 1: Iran’s Oil Company Towns
Chapter 2: Gachsaran Oil Company Town

Part II: Steel Industry and the Soviet Union
Chapter 3: Arya Mehr Steel Complex
Chapter 4: Aryashahr Steel Company Town

Part III: Copper Industry and the United States
Chapter 5: Sarcheshmeh Copper Complex
Chapter 6: Sarcheshmeh Copper Company Town

Conclusion

اطلاعات بیشتر:

https://www.routledge.com/Developing-Iran-Company-Towns-Architecture-and-the-Global-Powers/Soufiani/p/book/9781032431123

اشتراک مطلب
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
«مسجد سنجیده‌ی قزوین: کارکرد و زمان ساخت» | لیلا قاسمی، زهره تفضلی
در محله‌ی کهن راه‌ری در شهر قزوین، بنایی تاریخی با نام «مسجد سنجیده» وجود دارد. تاریخِ ساختِ این بنا و بانی آن نامشخص است. با در نظر گرفتن برخی شواهد کالبدی در بنا و برخی شواهد در گزارش‌های مرمتیِ بنا و نظر به اینکه برخی محققان پیشین با توجه به شباهت فرم بنا به مقابر، احتمال تغییر کارکرد این بنا را مطرح کرده‌اند، به نظر می‌رسد کارکرد اصیل بنا چیزی غیر از مسجد بوده و در دوره‌ای کارکرد آن تغییر یافته است. درباره‌ی کارکرد اصیل آن نظراتِ مختلفی وجود دارد.
اسطوره و اسطوره‌شناسی نزد ژرژ فردریش کروزر | نخستین نشست از سلسله نشست‌های سهراب
برگزارکننده: گروه پژوهشی میت‌اوخته، موسسه‌ی فرهنگی هنری کتاب‌آرایی ایرانی میزبان: نگارخانه‌ی لاجورد
ایران‌شناسی در قلمرو زبان آلمانی (دو گزارش تاریخی) | رودیگر اشمیت، مانفرد لورنتس
ایران‌شناسی در آلمان سنّتی غنی است و سابقه‌ای چندصدساله دارد. به‌واقع هیچ‌یک از حوزه‌های گوناگون پژوهش در تاریخ و فرهنگ ایران کهن، اعمّ از باستان‌شناسی،...
تاریخ هنر و نهادهایش: بنیادهای یک رشته (۱) | پاره‌ای دیگر از کتاب‌نگاشت توضیحی نظریه‌های تاریخ معماری و هنر
مهرداد قیومی بیدهندی
الیزابت منسفیلد، استاد تاریخ هنر در دانشگاه ساوت در سوانی امریکا، در این کتاب، مقالاتی را بر محور موضوع بررسی رشته‌ی تاریخ هنر را از...

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر