×

جستجو

نمایانیِ مدرن‌سازی در معماری: مناقشه | گورک هارتونیان

The Visibility Of Modernization In Architecture: A Debate
Edited By Gevork Hartoonian
Routledge, 2023

مجموعه‌‌ مقالات این کتاب نمایان شدن جریان مدرن‌سازی در معماری را در مناطق مختلفِ تحت سلطۀ نظام سرمایه‌داری می‌کاود و مباحثی تئوری-تاریخی و تاریخی- جغرافیایی را به خوانندگانش عرضه می‌کند. در مقالات مختلف کتاب به وجوه فراوان مفهوم «تعویق» پرداخته می‌شود که مفهومی کلیدی در اشاعۀ فزایندۀ سرمایه‌داری از طریق نظام‌های فناورانه و زیبایی‌شناختی مدرنیسم است. مطالب هر فصل بر گونه‌بنایی مشخص یا یک اثر شاخص معماری تمرکز دارد و به کمک اسناد و مدارک تکمیل شده است. تأکید این مجموعه بر زمانمند بودن فهم انتقادی از مفاهیم استعمارگری، مدرن‌‌سازی و سرمایه‌داری است و بیشتر به خط ‌سیر تاریخی و آن لحظه‌ای می‌پردازد که ملتی وارد فرایندهای مدرن‌سازی می‌شود.
در جستجوی جریان مدرن‌سازی در مناطق گوناگون جهان، مانند شرق آسیا، اقیانوس آرام، اروپای شرقی و ایران، وجوه تاریخ‌نگارانه و معماریانۀ این جریان در جهانی فراتر از نیمکرۀ غربی آشکار می‌‌شود. بنابراین، این کتاب احتمالاً برای دانشجویان معماری و پژوهشگرانی مناسب است که به مسئلۀ زمان‌مندی در محیط‌های انسان‌ساخت کشورهای مختلف علاقه‌مندند.
 
فهرست کتاب
مقدمه
بخش اول: مسیرهای تئوری-تاریخی
فصل ۱. امپراتوری: معماری و تمامیّت‌
فصل ۲. قدرت معماری یا قدرتِ معماران
فصل ۳. لفافِ زمان: شهر/ پایتخت/ پیوستار زمانی-مکانی
فصل ۴. اروپامحوریِ پردردسر در تاریخ‌نگاری معماری

بخش دوم: نمونه‌های تاریخی- جغرافیایی
فصل ۵. «بار دوم به طنز»: معماری مدرن در زمان خروچف جماهیر شوروی
فصل ۶. اولویت‌های مختلف: معماران یوگوسلاوی و رومانیایی در داخل و خارج کشور
فصل ۷. موزۀ هنر معاصر، بلگراد: زیبایی‌شناسی و فناوری فرهنگی
فصل ۸. باید دربارۀ طبقه در معماری سخن گفت
فصل ۹. گسست در معماری نیوزیلند
فصل ۱۰. سرهم‌کردن مدرنیسم چینی
فصل ۱۱. معماری کره‌ای: گروه ۴.۳ و چهار گرایش مهم
فصل ۱۲. برج شهیاد: دو گرایش در یک بنای ایدئولوژیک
فصل ۱۳. نفت، اتوپیا و معماری خارج از مدرن: شهرسازی انگلیسی-ایرانی شرکت نفت در دهۀ ۱۹۳۰ ایران

اطلاعات بیشتر:

https://www.routledge.com/The-Visibility-of-Modernization-in-Architecture-A-Debate/Hartoonian/p/book/9781032191232

اشتراک مطلب
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
جستار چهارم از پنج جستار در باب نقش معماری و شهر در رمان یوسف‌آباد، خیابان سی‌وسوم، نوشته‌ی سینا دادخواه [۴] | نازنین عارف‌کیا
آخرین راوی رمان، دختری بیست‌­ساله به اسم نداست که نام او نیز مانند سه شخصیت دیگر، از بخش اول تا چهارم بارها تکرار شده و در تمام بخش‌­های دیگر حضور دارد. تجربه‌­ی ندا در مواجهه با شهر و بناها قدری متفاوت با بقیه­‌ی راویان است؛ چرا که مسیر زندگی او نیز تفاوت­‌های زیادی با باقی شخصیت­‌ها دارد. او که دوران نوجوانی خود را، مانند سامان، در شهرک اکباتان گذرانده، زمانی ناچار به کوچ همراه خانواده­‌اش شده و به بندرعباس می‌­رود.
احیای «شهر اسلامی» در قرون ۲۰ و ۲۱ | میزگرد
«شهر اسلامی» به‌عنوان یک مفهوم و موضوع تاریخی مبهم از قرن نوزدهم در تخیل اروپایی ابداع شده است. با این حال، نقد شرق‌شناسی این انتظار را که تجدید حیات عقاید و سیاست‌های اسلامی آغازگر مرحله جدیدی از شهرسازی اسلامی باشد، به‌ویژه در حکومت‌های دین‌سالاری مسلمان مانند ایران و همچنین ترکیه و خلیج‌فارس، فرونشانده است.
نظم بصری تفرجگاه؛ چهارباغ اصفهان صفوی و تجربه‌های حسی‌اش | برگزاری رویداد
فرشید امامی بر اساس کتاب اخیر خود با عنوان اصفهان: معماری و تجربه شهری در ایران اولیه (انتشارات دانشگاه ایالتی پن، 2024) که به تازگی...
«تأملی بر اسطوره‌ی شیخ بهایی در معماری» | جعفر طاهری
اندیشه‌ی اسطوره‌ای بهاء‌الدین عاملی (شیخ بهایی)، بیش از چهار سده حاکم بر قلمروهای گوناگون علوم و فنون، بویژه معماری بوده است. مقاله‌ی حاضر تأملی تاریخی در آثار و لایه‌های پنهان زندگی شیخ بهایی و ارتباط او با قلمرو معماری است؛ و تلاش می‌کند با استناد به مدارک تاریخی اندیشه‌ی دیرپای توانایی و حضور برجسته‌ی شیخ در قلمرو معماری را مورد تحلیل قرار دهد.

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر