«مقرر فرموديم كه هركس به هر طريق كه خواهد صابون پزد و فروشد تا اين معنى باعثِ رفاهتِ احوالِ كافۀ برايا گشته احدى را بدين جهت راهِ شلتاق و تعرض بر احدى نباشد»
این بخشی از متنِ لوحهای سنگی است در مسجد جامع صغير كهنه در محله شادخانه نیريز
گویا صابونخانههای اجباری در کار بوده است که پیه را از قصابان به زور و ارزان میخریدند و در کارِ صابون میکردند. ریختنِ صابون و خرید و فروشِ آن هم حقِ انحصاری این صابونخانهها بوده. صابونِ عمل آمده را حاکم و متصدی به اجبار و با نامِ طرح به مردم میدادند. گاهی این صابون آنچنان بد بوده که کف نمیکرده (از این رو به هر چیزِ بیخاصیت صابونِ سلطانی گویند). این لوحه یکی از احکامِ شاهانه است برای فیصله دادن به این دعواهای صابونی. دعواهای صابونی به متنهایی چون حبیبالسیر هم راه یافته است.
اشتراک مطلب
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
«مسجد سنجیدهی قزوین: کارکرد و زمان ساخت» | لیلا قاسمی، زهره تفضلی
در محلهی کهن راهری در شهر قزوین، بنایی تاریخی با نام «مسجد سنجیده» وجود دارد. تاریخِ ساختِ این بنا و بانی آن نامشخص است. با در نظر گرفتن برخی شواهد کالبدی در بنا و برخی شواهد در گزارشهای مرمتیِ بنا و نظر به اینکه برخی محققان پیشین با توجه به شباهت فرم بنا به مقابر، احتمال تغییر کارکرد این بنا را مطرح کردهاند، به نظر میرسد کارکرد اصیل بنا چیزی غیر از مسجد بوده و در دورهای کارکرد آن تغییر یافته است. دربارهی کارکرد اصیل آن نظراتِ مختلفی وجود دارد.
اسطوره و اسطورهشناسی نزد ژرژ فردریش کروزر | نخستین نشست از سلسله نشستهای سهراب
برگزارکننده: گروه پژوهشی میتاوخته، موسسهی فرهنگی هنری کتابآرایی ایرانی میزبان: نگارخانهی لاجورد
ایرانشناسی در قلمرو زبان آلمانی (دو گزارش تاریخی) | رودیگر اشمیت، مانفرد لورنتس
ایرانشناسی در آلمان سنّتی غنی است و سابقهای چندصدساله دارد. بهواقع هیچیک از حوزههای گوناگون پژوهش در تاریخ و فرهنگ ایران کهن، اعمّ از باستانشناسی،...
تاریخ هنر و نهادهایش: بنیادهای یک رشته (۱) | پارهای دیگر از کتابنگاشت توضیحی نظریههای تاریخ معماری و هنر
مهرداد قیومی بیدهندی
الیزابت منسفیلد، استاد تاریخ هنر در دانشگاه ساوت در سوانی امریکا، در این کتاب، مقالاتی را بر محور موضوع بررسی رشتهی تاریخ هنر را از...