×

جستجو

آبادانی ویرانه‌ها ۱

به‌نام خدا


عظیم‌ترین شهرهای امروز اروپا همچون برلین و لندن در پایان جنگ جهانی دوم، یعنی حدود هفتاد سال پیش، ویرانه‌ای بیش نبود. آبادانی دوبارۀ این شهرها در این مدت کوتاه، به رغم پیامدهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، و زیست‌محیطی ناخوشایند جنگ، شگفت‌انگیز است. بی‌شک این مهم جز با ساز و کاری اندیشمندانه و حساب‌شده، ممکن نبود. در ایران نیز چنین ویرانی‌هایی کم نبوده است. ویرانی‌هایی که گاه منشأ انسانی داشت و گاه طبیعی. از قتل و غارت و ویرانگری لشکریانی که از غرب و شرق به ایران می‌تاختند تا زلزله‌هایی که هر بار بخشی از این سرزمین را به تلی از خاک بدل می‌کرد. سرعت و کیفیت بازسازی این ویرانه‌ها نیز گاه حیرت‌انگیز است؛ از آن جمله است شهر کاشان که با خانه‌های اعیانی بی‌شمار و مدارس و مساجد و بازار و دیگر ابنیۀ شکوهمندش بر ویرانه‌های زلزلۀ سال ۱۱۹۲ ساخته شد.


در متون تاریخی، دربارۀ اوضاع و احوال مردم پس از این ویرانی‌ها و روند تعمیر و آبادانی یا متروک و فراموش شدن زیستگاه‌ها روایت‌هایی آمده است. گاه مردمی که از بلا جان به در می‌بردند ناگزیر از ترک ویرانه‌ها بودند و بدین‌ترتیب، زیستگاه‌هایی برای همیشه متروک و به تدریج از یادها فراموش می‌شد. گاه مردم زندگی را در ویرانه‌ها از سر می‌گرفتند و رفته رفته و در حد وسع خویش، آن را تعمیر می‌کردند. گاه حاکمان خیرخواه ولایات در آبادانی ملک خویش می‌کوشیدند و گاه زمامداران مملکت برنامه‌ای جامع برای آبادانی تمام سرزمین تمهید می‌کردند. 


یکی از وقایع خونین و ویرانگرِ تاریخ ایران، حملۀ مغولان در اوایل سدۀ هفتم بود. شرح ویرانی و قتل و غارت شهرها و آبادی‌های آن روزگار، از بخارا تا بغداد، در متون تاریخی مکرر است. به گواه همین متون، ویرانی ناشی از حملۀ مغول از حیث گستردگی در تاریخ این سرزمین بی‌سابقه بود. چندی بعد، ایلخانانِ مغول زمام امور را در سرزمین‌های فتح‌شده به دست گرفتند. از دورۀ ایشان، این سرزمین به‌رغم واقعۀ هولناکی که از سر گذرانده بود، دوباره آبادان شد هرچند برخی شهرها و ولایات همچون نیشابور و طوس هرگز شکوه و عظمت پیشین را بازنیافت.


اما آبادانی آن ویرانی گسترده چگونه ممکن بود؟ آیا امروز نیز اگر به چنان مصیبتی دچار شویم، یارای آبادانی دوبارۀ این سرزمین را داریم؟ آیا امروز که در مواجهه با روزگار گذشته، خویش را بر قلۀ تکامل نوع انسان می‌پنداریم، می‌توانیم آن آبادانی را پیامد ساز و کاری اندیشمندانه بدانیم یا ساده‌انگارانه، آن را به بخت و اقبال نسبت می‌دهیم؟ 


[ادامه دارد.]

  • ۱.

    تصویر نمایی از شهر برلین در پایان جنگ جهانی دوم است.

اشتراک مطلب
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
«مسجد سنجیده‌ی قزوین: کارکرد و زمان ساخت» | لیلا قاسمی، زهره تفضلی
در محله‌ی کهن راه‌ری در شهر قزوین، بنایی تاریخی با نام «مسجد سنجیده» وجود دارد. تاریخِ ساختِ این بنا و بانی آن نامشخص است. با در نظر گرفتن برخی شواهد کالبدی در بنا و برخی شواهد در گزارش‌های مرمتیِ بنا و نظر به اینکه برخی محققان پیشین با توجه به شباهت فرم بنا به مقابر، احتمال تغییر کارکرد این بنا را مطرح کرده‌اند، به نظر می‌رسد کارکرد اصیل بنا چیزی غیر از مسجد بوده و در دوره‌ای کارکرد آن تغییر یافته است. درباره‌ی کارکرد اصیل آن نظراتِ مختلفی وجود دارد.
اسطوره و اسطوره‌شناسی نزد ژرژ فردریش کروزر | نخستین نشست از سلسله نشست‌های سهراب
برگزارکننده: گروه پژوهشی میت‌اوخته، موسسه‌ی فرهنگی هنری کتاب‌آرایی ایرانی میزبان: نگارخانه‌ی لاجورد
ایران‌شناسی در قلمرو زبان آلمانی (دو گزارش تاریخی) | رودیگر اشمیت، مانفرد لورنتس
ایران‌شناسی در آلمان سنّتی غنی است و سابقه‌ای چندصدساله دارد. به‌واقع هیچ‌یک از حوزه‌های گوناگون پژوهش در تاریخ و فرهنگ ایران کهن، اعمّ از باستان‌شناسی،...
تاریخ هنر و نهادهایش: بنیادهای یک رشته (۱) | پاره‌ای دیگر از کتاب‌نگاشت توضیحی نظریه‌های تاریخ معماری و هنر
مهرداد قیومی بیدهندی
الیزابت منسفیلد، استاد تاریخ هنر در دانشگاه ساوت در سوانی امریکا، در این کتاب، مقالاتی را بر محور موضوع بررسی رشته‌ی تاریخ هنر را از...

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر