×

جستجو

معماری در آثار جلال آل احمد - ۲

توصیف با جزئیات بیشتر:
توانایی نویسنده در توصیف جزئیات و فضاسازی مناسب سبب شده تا به سادگی و به دور از پیچیدگی و با جملات کوتاه و رسا موضوع برای خواننده به نمایش گذاشته شود. نمونه‌هایی از توصیف معماری – بنا و فضا – :
"دعوت بی‌گفتار مسجد جامع. که از ۷۷۶ بود. و قبله‌اش کج. طاق بلند ایوانش با نقش بازوی بلند و ظریف اسلیمی‌های بزرگ به رنگ اخرا بر متن سفید گچ .[تصویر ۱] ۱"
"در که باز شد یک چهارطاقی وسط حیاطی بزرگ و قناس و دور تا دور پای دیوار بلندش زاغه هایی یا دخمه هایی با دری کوتاه و بی روزن. لابد برای زندگی خدمه دستگاه. و خود چهار طاق سالم بود و اجاق در وسط و بالاش گنبدکی با سوراخ. لابد دودکش.۲"
"امامزاده خشتی است و بنای تنگ و باریک خاصی دارد. برج مانند. با موذنه‌ای بی‌حفاظ و بریده. که پلکانش از بیرون دور بنای امامزاده می‌گردد. و گنبدی کوتاه و پخ. انگار قرار بوده آن را با ارتفاع بیش‌تری بسازند و منصرف شده‌اند. طرح بنای این امامزاده در نوع خود از جمله طرح‌هایی است که نظیرش را در این ملک کمتر دیده‌ام. طرح قلمی‌اش را داده‌ام. [تصویر ۲] ۳"
"غیر از آن کلیسای بزرگ و رنگ خورده و شلوغ یکی دیگر هم بود از آجر. نزدیک‌تر به رودخانه. نوعی گوتیک روسی.(یعنی می‌شود گفت؟) از بیرون هشت ضلعی و از درون چهارگوش. با فرورفتگی دسته‌های صلیب در دیوارهای قطورش. و از بیرون جمعا برج مانندی – پت و پهن – که هرچه بالاتر می‌رفت تنگ‌تر و تیزتر می‌شد. و این عبادتگاه خاص تزارها. بی هیچ زینتی بر دیوارها ... و دور تا دور کلیسا ایوانب و مسندی روبروی رود. ۴"

 

پی‌نوشت
[۱] کارنامه سه ساله – مسجد جامع قائن
[۲] سفر روس
[۳] تات نشین های بلوک زهرا
[۴] سفر روس

اشتراک مطلب
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
«مسجد سنجیده‌ی قزوین: کارکرد و زمان ساخت» | لیلا قاسمی، زهره تفضلی
در محله‌ی کهن راه‌ری در شهر قزوین، بنایی تاریخی با نام «مسجد سنجیده» وجود دارد. تاریخِ ساختِ این بنا و بانی آن نامشخص است. با در نظر گرفتن برخی شواهد کالبدی در بنا و برخی شواهد در گزارش‌های مرمتیِ بنا و نظر به اینکه برخی محققان پیشین با توجه به شباهت فرم بنا به مقابر، احتمال تغییر کارکرد این بنا را مطرح کرده‌اند، به نظر می‌رسد کارکرد اصیل بنا چیزی غیر از مسجد بوده و در دوره‌ای کارکرد آن تغییر یافته است. درباره‌ی کارکرد اصیل آن نظراتِ مختلفی وجود دارد.
اسطوره و اسطوره‌شناسی نزد ژرژ فردریش کروزر | نخستین نشست از سلسله نشست‌های سهراب
برگزارکننده: گروه پژوهشی میت‌اوخته، موسسه‌ی فرهنگی هنری کتاب‌آرایی ایرانی میزبان: نگارخانه‌ی لاجورد
ایران‌شناسی در قلمرو زبان آلمانی (دو گزارش تاریخی) | رودیگر اشمیت، مانفرد لورنتس
ایران‌شناسی در آلمان سنّتی غنی است و سابقه‌ای چندصدساله دارد. به‌واقع هیچ‌یک از حوزه‌های گوناگون پژوهش در تاریخ و فرهنگ ایران کهن، اعمّ از باستان‌شناسی،...
تاریخ هنر و نهادهایش: بنیادهای یک رشته (۱) | پاره‌ای دیگر از کتاب‌نگاشت توضیحی نظریه‌های تاریخ معماری و هنر
مهرداد قیومی بیدهندی
الیزابت منسفیلد، استاد تاریخ هنر در دانشگاه ساوت در سوانی امریکا، در این کتاب، مقالاتی را بر محور موضوع بررسی رشته‌ی تاریخ هنر را از...

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر