×

جستجو

در باب متون و اشیاء: تلقی از هنر «ایرانی» از دوران متأخر بیزانس تا یونان مدرن | نیکولاس وریزیدیس

هدف این مقاله به طور کلی، پیگیری شکل‌گیریِ تلقی از هنر ایرانی از دوران متأخر بیزانس تا یونان مدرن از نظرگاه باستان‌شناسی تاریخی است. با بررسی شیوه‌های نظر به هنر ایرانی در متون در مقایسه با شواهد مادی، سه سیاق متوالی و متفاوت را می‌شود یافت. در سیاق دوران متأخرتر بیزانس،فرهنگ‌های ایرانی و ایرانی‌مآب، جایگاهی مهم در حافظهٔ فرهنگی داشتند؛ اگرچه این فرهنگ‌ها به‌صورت بالقوه حامل ته‌مایه‌ی «دیگر بودگی» بودند. پس از آن، جنبه‌های فرهنگ پسابیزانسی در برخورد با هنر و فرهنگ مادی ایرانی از پالایه‌ای عثمانی عبور کرد. درنهایت، جابجایی اشیاء ایرانی از آناتولی/ آسیای صغیر به یونان و در جوار جوامع ارتدوکس یونان، نشان‌دهندهٔ روندی از میراث‌سازی است. تلقی‌های متغیر از هنر ایرانی حاکی از ویژه‌ بودنِ هر سیاق است که حاصل آن ایجاد سه دوره‌ٔ زمانی برای پژوهش میان‌فرهنگی است.
مشخصات مقاله:

Vryzidis, Nikolaos. 2023. “Of Texts and Objects: Perceptions of ‘Persian’ Art from Later Byzantium to Modern Greece”. The Journal of Transcultural Studies 13 (1-2):6–31.

https://doi.org/10.17885/heiup.jts.2022.1-2.24804

برای دریافت مقاله به پیوند زیر مراجعه کنید:

https://heiup.uni-heidelberg.de/journals/transcultural/article/view/24804

 

اشتراک مطلب
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
«شکستن سقف شیشه‌ای: جایگاه و تصویر زنان در مجلات معماری ایران (۱۹۴۶-۲۰۰۱)»
سینا زارعی
سینا زارعی در این مقاله، سیر دگرگونی مجله‌های معماری ایران را، با تمرکز بر تغییراتی بررسی کرده است که در طی سه بازه‌ی زمانی از ۱۹۴۶ تا ۲۰۰۱ در بازنمایی جایگاه زنان رخ داده. چنانکه متن او نشان می‌دهد، در ابتدای راه (از سال ۱۹۴۶ تا ۱۹۶۹)، مجلات معماری فضای چندانی برای مشارکت زنان ایجاد نمی‌کردند، فقط به بازنمایی آنها در محدوده‌ی نقش‌های سنتی و غیرمترقی می‌پرداختند و گاهی نیز از ملکه ایران در جایگاه زنی موفق و تأثیرگذار سخن می‌گفتند.
ایران و چین: میراث مشترک و مناسبات جدید | فراخوان ارسال مقاله برای همایش
تاریخ برگزاری همایش: ۲۷ و ۲۸ سپتامبر ۲۰۲۴ | ۶ و ۷ مهر ۱۴۰۳
«زنان و صنعت ساختمان در بریتانیا و ایرلند عصر جرجی» | کانر لوسی
با اینکه نقش زنان، در جایگاه طراحان و/یا بانیان معماری، در سده‌ی هجدهم میلادیِ بریتانیا و ایرلند بیش از پیش شناخته شده، نقش آنها در ساخت معماری مناقشه برانگیز باقی مانده است. این موضوع، در این مقاله، با بیرون کشیدن بسیاری از منابع درجه‌ی دوم و همچنین اسناد اصناف و دیگر منابع اولیه در لندن و دوبلین، روشن می‌شود.
آیا تاریخ هنرْ جهانی است؟ | پاره‌ای دیگر از کتاب‌نگاشت توضیحی نظریه‌های تاریخ معماری و هنر
مهرداد قیومی بیدهندی
کتاب آیا تاریخ هنر جهانی است؟ مجلد سوم از مجموعه‌ی هفتگانه‌ای است با عنوان «هم‌اندیشی‌های هنر»، که به کوشش جیمز الکینز فراهم آمده است. هدف...

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر