×

جستجو

معرفی کتاب: کوچه پس کوچه‌های روزمرگی

آدمی ادامۀ ابزار یا ابزار ادامۀ آدمی

 اصطلاح «صنایع دستی» از چه زمانی وضع شد و منظور از آن چه بود؟ با اطلاق اصطلاح صنایع دستی به اموری چون فلزکاری، نساجی، قلم‌زنی، قالی‌بافی و ... پذیرفته‌ایم که این محصولات دست‌پروردۀ آدمی و محصول نبوغ و خلاقیت اوست. اما این اصطلاح وضع شد تا صنایع دستی را از قسم دیگر صنایع یعنی «صنایع ماشینی» متمایز کند. تا اینجا مسئله‌ای وجود ندارد. چون هنوز این اصطلاح نافی اهمیت آدمی نیست؛ ماشین می‌تواند همچون ابزاری جای ابزارهای سنتی مثل پتک و سندان و قلم را بگیرد. همانطور که پیش از این نیز در حیطه‌هایی مثل لیتوگرافی این اتفاق روی داد و وجود ماشینِ چاپ نافی سرشتِ دستیِ لیتوگرافی نشد. اما به نظر می‌آید که به تدریج و خصوصا در دورۀ معاصر این بخش‌بندی به سوءتفاهمی عمیق انجامید. نخست اینکه در اذهان اثر از مؤثر فاصله گرفت؛ چه همه اتفاق دارند که دست ادامۀ وجود آدمی است ولی ماشین بسیار در معرض این است که ادامۀ وجود آدمی پنداشته نشود یا حتی بدتر آدمی آلت فعل ماشین دانسته شود. از قضا همین پندار دوم عمومیت یافت، به این معنی که صنایع ماشینی محصول فعل ماشین دانسته شد و نه عمل آدمی. دیگر آنکه به تدریج صفت «ماشینی» از «صنایع ماشینی» حذف شد و آنچه ذیل آن بود مطلق «صنعت» خوانده شد. این سبب شد که دامنۀ صنعت محدود به صنایع متکی بر ماشین‌آلات مدرن شود و همۀ آنچه پیش از این در زمرۀ صنایع بود در حاشیۀ آن و تحت عنوان «صنایع دستی» قرار گیرد. 

این یادداشت تدبری است در بخشی از یادداشت «معنا و ماهیت صنایع دستی» از کتاب کوچه‌پس‌کوچه‌های روزمرگی اثر سید محمد بهشتی. این کتاب مجموعۀ ۶۰ یادداشت کوتاه در موضوعات مختلف است که غالبشان به نحوی به معماری، هنر، تاریخ معماری و شهر مرتبط است. در هر کدام از این یادداشت‌ها در موضوعی ظریف از نظرگاهی بدیع تأمل می‌شود که هر کدام مشوق و مستمسک تفکر بیشتر و عمیق‌تر است. کتاب به تازگی توسط انتشارات روزنه راهی بازار شده است.

 

اشتراک مطلب
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
«مسجد سنجیده‌ی قزوین: کارکرد و زمان ساخت» | لیلا قاسمی، زهره تفضلی
در محله‌ی کهن راه‌ری در شهر قزوین، بنایی تاریخی با نام «مسجد سنجیده» وجود دارد. تاریخِ ساختِ این بنا و بانی آن نامشخص است. با در نظر گرفتن برخی شواهد کالبدی در بنا و برخی شواهد در گزارش‌های مرمتیِ بنا و نظر به اینکه برخی محققان پیشین با توجه به شباهت فرم بنا به مقابر، احتمال تغییر کارکرد این بنا را مطرح کرده‌اند، به نظر می‌رسد کارکرد اصیل بنا چیزی غیر از مسجد بوده و در دوره‌ای کارکرد آن تغییر یافته است. درباره‌ی کارکرد اصیل آن نظراتِ مختلفی وجود دارد.
اسطوره و اسطوره‌شناسی نزد ژرژ فردریش کروزر | نخستین نشست از سلسله نشست‌های سهراب
برگزارکننده: گروه پژوهشی میت‌اوخته، موسسه‌ی فرهنگی هنری کتاب‌آرایی ایرانی میزبان: نگارخانه‌ی لاجورد
ایران‌شناسی در قلمرو زبان آلمانی (دو گزارش تاریخی) | رودیگر اشمیت، مانفرد لورنتس
ایران‌شناسی در آلمان سنّتی غنی است و سابقه‌ای چندصدساله دارد. به‌واقع هیچ‌یک از حوزه‌های گوناگون پژوهش در تاریخ و فرهنگ ایران کهن، اعمّ از باستان‌شناسی،...
تاریخ هنر و نهادهایش: بنیادهای یک رشته (۱) | پاره‌ای دیگر از کتاب‌نگاشت توضیحی نظریه‌های تاریخ معماری و هنر
مهرداد قیومی بیدهندی
الیزابت منسفیلد، استاد تاریخ هنر در دانشگاه ساوت در سوانی امریکا، در این کتاب، مقالاتی را بر محور موضوع بررسی رشته‌ی تاریخ هنر را از...

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر