×

جستجو

حیات بی‌زمان

بررسی کالبد و جان بنا فارغ از سیاق ممکن نیست. بنا و محیط اجتماعی، فرهنگی و سیاسی سوار بر قطار تاریخ می‌شوند و در طول زمان حرکت می‌کنند.
برای مثال برخی خانه‌ها از بناهایی هستند که در طول تاریخ معماری ایران تا امروز دوام آورده اند.
خانه‌هایی که از دورهای مختلف زند، صفویه و قاجار پابرجا هستند. بر خلاف ساخت و ساز‌های کنونی که عمر خانه‌ها کم است در خانه‌های تاریخی مبنای ساختن بر مبنای بی‌زمانی بوده است و از این منظر است که مرمت معنایی عمیق‌تر می‌یابد. خانه‌ها  تاکنون با حفظ معنای اولیه آسایش و آرمیدن و یا حتی با تغییر این معنای اولیه، به حیات خود ادامه داده اند. عملکردهایی مانند اقامتگاه گردشگران و یا کاربری‌های جدیدی مانند اداری، دانشکده یا ... دارند، که بعضاً هم به خوبی پاسخگو هستند. بنابراین راهِ بی‌زمانِ ساختن[۱] مهم است و درک روح مکان[۲](genius loci) معنا می‌یابد.
رابطه این خانه‌ها و سیاق، نسبتِ انعطاف‌پذیر در طول تاریخ دارد. تعبیر و روی دیگر این ماجرا  مثل این است که می‌گوییم میدان در زمانی معنایی دارد و الان در مواردی معنای فلکه می‌دهد.
حرکت طولی تاریخ نقاط عطفی هم دارد که همان تغییر دوره هاست و بنا در مواردی انعطاف پذیر است و از یک دوره به دوره دیگر حیات بنا به خطر نمی‌افتد. مثلاً اگر در دورۀ پهلوی به اقتضای حکومت آن دوره کاخ داشته ایم در دوره کنونی موزه‌ها معنا می‌یابند و یا دربارۀ مسجد جامع اصفهان می‌گوییم بنا پایه‌های آتشکده‌‌ای دارد و کنجکاو می‌شویم دربارۀ آن بدانیم.

 

۱. ال‍ک‍س‍ان‍در، ک‍ری‍س‍ت‍وف‍ر، م‍ع‍م‍اری‌ و راز ج‍اودان‍گ‍ی‌ :‌ راه بی‌زمان ساختن،ترجمۀ مهرداد ق‍ی‍وم‍ی‌ ب‍ی‍ده‍ن‍دی. ت‍ه‍ران‌: روزنه‏‫، ۱۳۹۲‬
۲. کریستیان نوربری-شولتز، مفهوم سکونت: به سوی معماری تمثیلی، ترجمۀ امیر یاراحمدی. تهران: آگاه،۱۳۸۱، ص۳۱
اشتراک مطلب
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
«مسجد سنجیده‌ی قزوین: کارکرد و زمان ساخت» | لیلا قاسمی، زهره تفضلی
در محله‌ی کهن راه‌ری در شهر قزوین، بنایی تاریخی با نام «مسجد سنجیده» وجود دارد. تاریخِ ساختِ این بنا و بانی آن نامشخص است. با در نظر گرفتن برخی شواهد کالبدی در بنا و برخی شواهد در گزارش‌های مرمتیِ بنا و نظر به اینکه برخی محققان پیشین با توجه به شباهت فرم بنا به مقابر، احتمال تغییر کارکرد این بنا را مطرح کرده‌اند، به نظر می‌رسد کارکرد اصیل بنا چیزی غیر از مسجد بوده و در دوره‌ای کارکرد آن تغییر یافته است. درباره‌ی کارکرد اصیل آن نظراتِ مختلفی وجود دارد.
اسطوره و اسطوره‌شناسی نزد ژرژ فردریش کروزر | نخستین نشست از سلسله نشست‌های سهراب
برگزارکننده: گروه پژوهشی میت‌اوخته، موسسه‌ی فرهنگی هنری کتاب‌آرایی ایرانی میزبان: نگارخانه‌ی لاجورد
ایران‌شناسی در قلمرو زبان آلمانی (دو گزارش تاریخی) | رودیگر اشمیت، مانفرد لورنتس
ایران‌شناسی در آلمان سنّتی غنی است و سابقه‌ای چندصدساله دارد. به‌واقع هیچ‌یک از حوزه‌های گوناگون پژوهش در تاریخ و فرهنگ ایران کهن، اعمّ از باستان‌شناسی،...
تاریخ هنر و نهادهایش: بنیادهای یک رشته (۱) | پاره‌ای دیگر از کتاب‌نگاشت توضیحی نظریه‌های تاریخ معماری و هنر
مهرداد قیومی بیدهندی
الیزابت منسفیلد، استاد تاریخ هنر در دانشگاه ساوت در سوانی امریکا، در این کتاب، مقالاتی را بر محور موضوع بررسی رشته‌ی تاریخ هنر را از...

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر