×

جستجو

۱. بام‌ها همواره یادآور بلندی‌اند. وقتی بر بامی هستیم، در همان لحظه، می‌دانیم که بر فراز جایی ایستاده‌ایم و در زیر پایمان سقفی و یا سقف‌هایی است.
۲. بام‌ها همچنین یادآور همسایگی و همسایه‌ها هستند. از فراز بام، خانه‌ها و بناهای پیرامون را می‌بینیم و خود را یکی در میان آنها می‌یابیم. بام‌ همچنین عرصه‌ای برای مواجهۀ بی‌واسطه و رو در رو با شهر است. دیدار شهر از فراز بامْ احساسی دوگانه را در آدمی برمی‌انگیزد: این شهری نزدیک، و در عین حال دور؛ بزرگ، و در عین حال، کوچک است.
۳. بام‌ها دیوار ندارند و لبه‌هایشان کوتاه است؛ از این رو، مکان خطر کردن نیز هستند. ایستادن بر کنار لبۀ بام، نشستن بر آن، و راه رفتن بر آن مستلزم درجاتی از خطر کردن است. در لحظه‌ای، می‌توان از لبۀ بام پرید و در کف حیاط یا خیابان فرود آمد.
۴. هیچ بامی مسقف نیست؛ از این رو، بام‌ها بیش از هر جای دیگری مکان ملاقات با آسمان هستند. در بام‌ها، ایستاده و نشسته و خوابیده، بیش از هر چیز، آسمان است که دیده می‌شود. بر فراز بام‌، می‌توان خورشید و ابرها را نظاره کرد و به ماه و ستاره‌ها خیره شد.
۵. بام‌ها در ارتفاع واقع‌اند؛ از این رو در آنها، باد بیشتر می‌وزد. صدای باد و لمس آن بر تن و صورتْ همه چیز را گذرا جلوه می‌دهد.
۶. شاید به سبب همین چیزهاست که در بام‌ها می‌توان آرام گرفت و خوابید و خیال کرد. شوق خوابیدن بر بام را می‌توان در شعر فروغ دید: «آخ... چقدر دور میدان چرخیدن خوبست، چقدر روی پشت بام خوابیدن خوبست»[۱]؛ و خیال‌پردازی جمالزاده را در فقره‌ای از داستان‌هایش: «رفتم روی پشت بام. همسایه‌ها غرق خواب بودند و صدا و ندا از احدی بلند نمی‌شد. مهتاب سر تا سر عالم را گرفته بود و دیوارها و پشت بام‌ها مثل اینکه نقره گرفته باشند مثل شیر سفید بودند».[۲]
۷. از فراز بام، همه چیز دور و مبهم است و دیگر هیچ چیز چنان عظیم و مهیب نیست. به علاوه، بام‌ها از هیاهوها و شلوغی‌های شهر به دورند. شاید از همین روست که برای متصوفه، بام‌ها مکان خلوت کردن و رستن از تعلقات بوده‌اند. تذکرة الاولیا مشحون از ذکر اولیایی است که با بام‌ها تعلق خاطر داشته‌اند و در آنها خلوت می‌کرده‌اند.
۸. در میان صوفیه، مولانا از بهترین مصداق‌های این دلبستگی است. افلاکی در مناقب العارفین تصاویری از این اشتیاق به دست داده است: «شبی حضرت مولانا و خدمتِ شمس‌الدّین بر بام مدرسه در کوشکی خلوت صحبتی کرده بودند و آن شب مهتاب عظیم بود و خلایق بر بام‌هاشان خفته بودند و ایشان را حالتی و حیرتی و خبرتی عجیب روی نموده [بود]».[۳] همو، در موضعی دیگر، حکایتی آورده است که این تعلق خاطر را بیشتر نشان می‌دهد. مایلم که این نوشته را با آن حکایت به پایان برم.
۹. «اولاد مدرّس چلبی شمس‌الدین و بدرالدین رحمهماالله حکایت چنان کردند که در اوّل وهلت که مرید حضرت مولانا شدیم، از هیبت او دهشت عظیم بر ما غالب گشته مجال حرکت نداشتیم و در حجرۀ مدرسۀ مبارک منزوی گشته می‌سوختیم. مگر جهت خداوندگار بر بام مدرسه خوابگاهی ساخته بودند و مُحجّر کرده. همانا که شبی از سَرِ روزنِ ما سرِ مبارک را فرود آورده، فرمود که بالا بیایید که در این ایّام زیر سقف خفتن گرانی و کسل می‌آورد. بهتر آن باشد که سقف سماوات را تفرّج کنان به خواب روید».[۴]

 

۱. فروغ فرخزاد، «کسی که مثل هیچ کس نیست».
۲. محمدعلی جمالزاده، یکی بود و یکی نبود، تهران: سخن، ۱۳۸۴، ص۹۲.
۳. شمس‌الدین احمد افلاکی، مناقب‌العارفین، تهران: دنیای کتاب، ۱۳۶۲، ج۲، ص ۶۳۸.
۴. همان، ج۱، ص ۵۶۶.
اشتراک مطلب
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
«مسجد سنجیده‌ی قزوین: کارکرد و زمان ساخت» | لیلا قاسمی، زهره تفضلی
در محله‌ی کهن راه‌ری در شهر قزوین، بنایی تاریخی با نام «مسجد سنجیده» وجود دارد. تاریخِ ساختِ این بنا و بانی آن نامشخص است. با در نظر گرفتن برخی شواهد کالبدی در بنا و برخی شواهد در گزارش‌های مرمتیِ بنا و نظر به اینکه برخی محققان پیشین با توجه به شباهت فرم بنا به مقابر، احتمال تغییر کارکرد این بنا را مطرح کرده‌اند، به نظر می‌رسد کارکرد اصیل بنا چیزی غیر از مسجد بوده و در دوره‌ای کارکرد آن تغییر یافته است. درباره‌ی کارکرد اصیل آن نظراتِ مختلفی وجود دارد.
اسطوره و اسطوره‌شناسی نزد ژرژ فردریش کروزر | نخستین نشست از سلسله نشست‌های سهراب
برگزارکننده: گروه پژوهشی میت‌اوخته، موسسه‌ی فرهنگی هنری کتاب‌آرایی ایرانی میزبان: نگارخانه‌ی لاجورد
ایران‌شناسی در قلمرو زبان آلمانی (دو گزارش تاریخی) | رودیگر اشمیت، مانفرد لورنتس
ایران‌شناسی در آلمان سنّتی غنی است و سابقه‌ای چندصدساله دارد. به‌واقع هیچ‌یک از حوزه‌های گوناگون پژوهش در تاریخ و فرهنگ ایران کهن، اعمّ از باستان‌شناسی،...
تاریخ هنر و نهادهایش: بنیادهای یک رشته (۱) | پاره‌ای دیگر از کتاب‌نگاشت توضیحی نظریه‌های تاریخ معماری و هنر
مهرداد قیومی بیدهندی
الیزابت منسفیلد، استاد تاریخ هنر در دانشگاه ساوت در سوانی امریکا، در این کتاب، مقالاتی را بر محور موضوع بررسی رشته‌ی تاریخ هنر را از...

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر