Islamic Arts and Crafts: An Anthology of Sources
Marcus Milwright
Edinburgh University Press, Feb 1, 2017
260 pages, illustrated
ISBN-13: 978-1474409193
ISBN-10: 1474409199
کتاب هنرها و صنایع اسلامی گلچین مختصری است از متنهای پراکنده که بر وجوه مختلف صنایع کهن اسلامی پرتو میافکند. این کتابِ ۲۶۰ صفحهای هشت فصل و ۲۹ گفتار دارد. مؤلف پس از فهرستهای مقدماتی، شامل مطالب و تصاویر و صاحبان آثار، در یادداشتی کوتاه به شیوۀ آوانویسی کتاب میپردازد و پس از مقدمهای دراز در شرح بنیانهای فکری و پژوهشی کار، به بدنۀ اصلی کتاب گام مینهد که همانا گردآوری پارههای منتخب منابع دیگر دربارۀ هر یک از جهات نظری یا فنی یا کارکردی صناعات اسلامی است. در فصل نخست میکوشد برخی بنیانهای نظری صنایع اسلامی را از دل قرآن و احادیث معصومین، یا از منابع کلاسیک تمدن اسلامی، از جمله آثار ابنخلدون، جاحظ، مقریزی، و شیبانی استخراج کند. در فصل دوم زوایای انسانی و اجتماعی کار و صناعت را در حیات روزانه و نهادهای جمعی اهل حِرَف از لابهلای سرگذشتنامهها و رقمهای صنعتگران بر اشیاءِ بازمانده میجوید. فصل سوم به مواد و مصالح خام معدنی و گیاهی و حیوانی، و در آخر وصف شهرهای اسلامی اختصاص دارد. در فصل چهارم به مواد معدنی همچون مس و آهن و طلا، و نیز گِل و شیشه، و در فصل پنجم به مواد زندهای چون چوب و چرم و پشم میپردازد. موضوع فصل ششم خوشنویسی و نقاشی اسلامی و زمینههای اجرای این هنرها بر پاپیروس و کاغذ است و موضوع فصل هفتم معماری و برخی فنون وابسته به آن. در فصل هشتم هم از زایدات و بازیافت مواد، و تحولات صنایع اسلامی در برابر بازارهای رقابتی سخن رفته است. واژهنامههای اصطلاحات و پیشهها، کتابنامه، و نمایۀ موضوعی پایانبخش مطالب کتاب است.
کتابْ راهنمای مختصر و مناسبی برای آشنایی با برخی منابع و ابعاد کمترشناختۀ صنایع اسلامی است. گسترۀ نگاه مؤلف به برخی زوایای پنهان صنایع اسلامی، همچون جایگاه شهرهای اسلامی؛ تعاملات و تنگناهای بازار این صنایع؛ حیات اجتماعی و حرفهای صنعتگران؛ راهکارهای آنان در مواجهه با دشواریهای صنعت دستی، از جمله شعرخوانی و آواسرایی؛ و پرداختن به مسائل زیستمحیطی این صنایع از گذشته تا امروز، هر چند بسیار کوتاه و گذرا بوده، میتواند زمینهساز ایدههای پژوهشی تازه و انجام تحقیقات عمیقتر در هر یک از این موارد باشد.
رویکرد مؤلف در پرداختن به وجوه کمترشناختۀ صناعات اسلامی، همچون بنیانهای دینی، منبعشناسی، کارکردها و منظرهای انسانی و مردمشناسانه، موقعیتهای جغرافیایی، مواد خام معدنی و گیاهی و حیوانی، دستهبندی صنایع اسلامی بر اساس مادۀ خام آنها (فلز، گِل، چوب، شیشه، پشم و پارچه، چرم)، اوضاع تجاری و اقتصادی این صنایع در جهان پیشامدرن و معاصر، و مواد دورریز و بازیافتی در صنایع اسلامی نوآورانه و ابتکاری است. همچنین شرح روش کار، طرح پرسش از ضرورت این تحقیق، واژهشناسی و تعاریف اولیه از چیستی صنایع اسلامی، و ضوابط فصلبندی کتاب نشان از پایبندی به قواعد پژوهشی دارد. اما نقطۀ ضعف کار دایرۀ گستردۀ موضوع تحقیق است که دورهای دراز (سدۀ دوم هجری تا کنون) از تولید و کاربرد صنایع اسلامی را در سرتاسر جهان اسلام در بر میگیرد، و امکان تعمّق در موضوع مطالعه را از میان میبرد و ارزش علمی کار را در سطح نگاه گذرا نگه میدارد. در مجموع حجم کار و عمق تحلیلی مطالب با ادعای عنوان کتاب، حتی اگر آن را در حد منتخب و گلچین در نظر بگیریم، همسنگ نیست.
چنانکه از نام کتاب پیداست، هدف کتاب گردآوری گزیدۀ متون مرتبط با صنایع اسلامی از منابع مختلف است، با این حال معیارهای گزینش منابع چندان مشخص نیست و مؤلف طیف وسیعی از منابع کهن و پژوهشهای جدید و تاریخنامهها و سفرنامهها را به زبانهای مختلف وارد موضوع کرده، اما همچنان انبوهی از منابع را نادیده گذاشته است. بدین لحاظ، محتوا و کاربرد کتاب در حد همان گزیدۀ منابع، که گاه اهمیتشان از منابع نادیده کمتر است، باقی میماند. واژهنامهها و فهرستهای کتاب نسبتاً غنی و کارآمد است. مؤلف علاوه بر فهرست منابع تصاویر و پارههای متون، دو واژهنامۀ کارآمد به کتاب افزوده که یکی در شرح واژگان عربی و فارسی مرتبط با صنایع اسلامی، و دیگری معادلهای عربی و فارسی نام انگلیسی صنایع و پیشههاست که بهویژه برای مترجمان بسیار مفید است.
نثر انگلیسی کتاب پاکیزه و استوار است و بهخصوص برای خوانندۀ فارسیزبان نسبتاً ساده و فهمیدنی است. نویسنده در آوانویسی واژگان عربی و فارسی، که در متن کتاب بسیارند، دقت کامل کرده و از منبع معتبری چونEncyclopedia of Islam الگو گرفته است. کار پرارزش او شرح قواعد معادلگزینی برای آوانویسی حروف الفبای عربی/فارسی است. میشود این کتاب منبع زبانآموزی تخصصی دانشجویان و پژوهشگران هنر اسلامی باشد.
فصلبندی کلی کتاب مجموعاً منطقی و منسجم است، اما در برخی موارد به گسیختگی مطالب انجامیده است؛ از جمله آوردن گفتارِ «وصف شهرها» در فصل «مواد خام» که میشد به فصل ملاحظات اقتصادی منتقل شود. یا در فصل «وجوه انسانی و مردمی» میشد گفتار جزئیتری چون «آیینها و آوازها و اشعار» را به بعد از عنوان کلیتر «زندگی صنعتگران و هنرمندان» انتقال داد.
دربارۀ نویسنده
مارکوس میلرایت، استاد تاریخ هنر و معماری اسلامی، درجۀ کارشناسی ارشدش را از دانشگاه ادینبرا، در اسکاتلند، و دکتریاش را در سال ۱۹۹۹ از دانشگاه آکسفورد گرفته و از سال ۲۰۰۲ استاد هنر و باستانشناسی اسلامی دپارتمان تاریخ هنر دانشگاه ویکتوریا، در استان بریتیش کلمبیای کاناداست. او جدا از هنر و معماری اسلامی، به صنایع کهن اسلامی و تعاملات فرهنگی دورههای پیشامدرن منطقۀ خاورمیانه علاقهمند است. به جز کتاب حاضر، دو کتاب
An Introduction to Islamic Archaeology
The Fortress of the Raven: Karak in the Middle Islamic Period (1100-1600),
مقالات متعدد در نشریات معتبری چون مقرنس (Muqarnas) و لِوانت (Levant)، و نوشتن فصلهایی از تاریخ اسلام کمبریج و چند مدخل در ویراستۀ سوم دایرةالمعارف اسلام (Encyclopaedia of Islam) حاصل تلاشهای تحقیقی اوست.مارکوس میلرایت علاوه بر انگلستان و کانادا، در اردن و سوریه و ایران هم زندگی و کار کرده است.