×

جستجو

ولی‌الله کاووسی

ولی‌الله کاووسی

گزیده: بنّاهای اصفهانی
ولی‌الله کاووسی

در خیابان چهارباغ (که با تالار هشت ­بهشت و مدرسۀ مشهورش که مخصوص ملاهاست و نیز با سایر کاخ‌­ها و بناهایش به‌­منزلۀ شانزه‌­لیزۀ اصفهان است) در حال حاضر مشغول ساختن مدرسه‌­ای هستند برای «پدران روحانی» فرانسوی عضو میسیون. بنا بر این تعدادی بنّا در آنجا به کار مشغول­‌اند. یک روز صبح که در این خیابان زیبا و شاعرانه به گردش مشغولم، شاهد صحنه‌­ای هستم که برای شما تعریف می‌­کنم. روی دیواری که سرگرم ساختن آن هستند و ضخامتی در حدود سه پا دارد، ده­‌ها بنّا سرگرم کارند. چند نفری ملاط گِل را با ماله روی دیوار پهن می­‌کنند و چند...

روزبهان محمد شیرازی، قرآن‌نویسی برخاسته از کارگاه‌های خانگی شیراز
ولی‌الله کاووسی

روزبهان شیرازی مشهورترین خوشنویس و مذهّب فعال در شیراز در نیمۀ نخست سدۀ دهم هجری بود. نام کاملش روزبهان محمد طبعی شیرازی است. تایخ تولد و مرگش مشخص نیست، اما از روی آثار رقم‌دار او می‌توان دورۀ فعالیتش را بین سال‌های ۹۲۰ تا ۹۵۴ق تخمین زد. او برخاسته از خاندانی هنرمند بود. بر طبق رقم او در مصحفی محفوظ در موزۀ ایران باستان، پدرش حاجی نعیم‌الدینِ کاتبِ مذهّب بوده که در نیمۀ دوم سدۀ نهم نسخه‌های متعددی کتابت کرده است.

روایت پیوستگی تاریخی در کارکرد و ساختار
ولی‌الله کاووسی

«تاریخ چیست؟»، «تاریخ به چه کار می­‌آید؟»، «سرگذشت گذشتگان را بخوانیم و بدانیم که چه بشود؟»، «پس امروزمان چه می­‌شود؟». این­ها نمونه­ پرسش­‌هایی است که هر پژوهشگر تاریخ، در هر ساحتی از مطالعات تاریخی، از جانب مردم، و حتی از درون خود، پیوسته با آنها روبه­‌روست و در تقلای پاسخ­گویی به آنهاست. اساس این پرسش­‌ها بر این «مطلب» استوار است که این­که ما بدانیم یکصد سال و دویست سال پیش بر این شخص یا این بنا یا این شهر چه گذشته است، چه گره­‌ای از زندگی امروزمان باز می­‌کند و داروی کدام دردمان است.

مرور کتاب: شاهنامۀ بزرگ پرینستون: شاهنامۀ پِک
ولی‌الله کاووسی

کتاب شاهنامۀ پک کاتالوگ نفیس نمایشگاهی است که در سال ۲۰۱۵ در موزۀ دانشگاه پرینستون، در ایالت نیوجرسی امریکا، برگزار شده و ۴۸ برگ از شاهنامه‌ای مصور، کار شیراز عهد صفویان، را به نمایش نهاده است.

مرور کتاب: هنر‌ها و صنایع اسلامی: گلچینی از منابع
ولی‌الله کاووسی

کتاب هنرها و صنایع اسلامی گلچین مختصری است از متن­‌های پراکنده که بر وجوه مختلف صنایع کهن اسلامی پرتو می­‌افکند. این کتابِ ۲۶۰ صفحه‌­ای هشت فصل و ۲۹ گفتار دارد.

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر