شرایط بحرانیِ انسانی و سیاسیِ حاضر در افغانستان از ماه مرداد ۱۴۰۰ ،تجربه های تلخ و سرنوشت ناگواری که دو دهه پیش بر میراث فرهنگی این سرزمین گذشت را به یاد میآورد. این تجربه تلخ تنها محدود به تخریب بوداهای بامیان و صدها محوطه و بنای دیگر یا غارت اشیاء و اموال موزهای نبود. آسیب بنیادیتر تحقیر و به هیچ شمردن میراث تمدنی و بیتوجهی به نگهداری از آثار تاریخی و رواج قاچاق اموال فرهنگی بود. حوادث تلخی که اینک بار دیگر شدت گرفته و ما را در بیم و هراس قرار داده است.
افغانستان که کمابیش با خراسان تاریخی انطباق دارد و محل بسیاری از روایت.ها در شاهنامه حکیم فردوسی است، محمل حکومتهای بزرگ و مهمی چون کوشانیان بوده و دارای میراث و تاریخی بسیار غنی و درازآهنگ است. به گواه تحقیقات باستانشناسان و پژوهشگران طی دو سدۀ اخیر، طیف مختلفی از آثار فرهنگی از دوران پیش از تاریخ تا روزگار معاصر در این منطقه شناسایی و گزارش شده است. برخی از مهمترین نصوص فرهنگی و تمدنی افغانستان عبارت از حوزه فرهنگ زرتشتی، بودایی و اسالمی است. همچنین در دورههایی پای فرهنگ و تمدن هلنی هم به این سرزمین باز شده بود. از این رو، شناخت فرهنگ و تمدن این سرزمین به شناخت بهتر فرهنگ و تمدن بشری کمک خواهد کرد.
مراکز فرهنگی و دانشگاهی در پی شوک آنچه که در روزها و ماههای اخیر بر سر افغانستان آمده هنوز مجالی برای واکنش مناسب نیافته است. در این شرایط، گروه باستانشناسی مؤسسۀ آموزش عالی معماری و هنر پارس (ایران)، آرکئواوریانت و دانشگاه لیون ۲ (فرانسه) و جامعۀ باستانشناسی ایران، در ادامهی نشستهای پیشین خود و به منظور توجه دادن به اهمیت فرهنگی و تمدنی این سرزمین، اقدام به برگزاری مجموعه سمینارهای آنلاین کرده است.
این گفتگوها با همراهی و حضور باستانشناسان، متخصصان و صاحبنظران در حوزه میراث فرهنگی افغانستان برگزار خواهد شد. متخصصان تجربهها و یافتههای ارزشمندشان به ویژه در ۲۰ سال اخیر را با علامندان در این زمینه به اشتراک خواهند گذاشت.
در روزهایی که مردم افغانستان ایام دشواری را سپری می کنند، فراهم کردن مجالی برای گفتگو دربارۀ میراث فرهنگی و تمدنی این سرزمین کمترین کاری است که میتوان انجام داد.
زمان: ۴ اکتبر تا ۸ نوامبر ۲۰۲۱ | ۱۲ مهر تا ۱۷ آبان ۱۴۰۰
میزبان: گروه باستانشناسی مؤسسۀ آموزش عالی معماری و هنر پارس (ایران)، آرکئواوریانت و دانشگاه لیون ۲ (فرانسه) و جامعۀ باستانشناسی ایران
- اطلاعات بیشتر و فهرست سخنرانیها در پیدیاف ضمیمه شده است.
- برای شرکت در نخستین جلسه به پیوند زیرمراجعه کنید:
https://us02web.zoom.us/j/82107402434?pwd=K1E3MEVoSkhpd3JwWGpzczVIVmQ5Zz09
Meeting ID: 821 0740 2434
Passcode: 482248