×

جستجو

افرا بانک

افرا بانک

پیچیدگی، همزیستی و تکثرگرایی ـ بخش اول
افرا بانک

سُها اوزکان| خلاصه ترجمه: افرا بانک مدرنیته و سنت‌گرایی دو دیدگاه متضادی هستند که ذهن روشنفکران معاصر را به خود مشغول می‌کنند. مدرنیته، که میراث انقلاب صنعتی است، به همراه خود تغییر مداوم، آیندهٔ بهتر، آسایش، و زیباشناسی زیاده‌خواهانه‌ای را یدک می‌کشد، و به طرز جالبی هم در جوامعی با ساختار سیاسی آزادیخواه رواج دارد و هم محافظه‌کار؛ چرا که به هر حال مدرنیته مقدمات دستیابی یکسان به منابع زیربنایی را فراهم می‌کند. در مقابل مدرنیتهٔ پرسابقه، سنت‌گرایی تاریخچهٔ مختصری دارد. سنت‌گرایی مختص جوامعی است که در آنها ارزش‌هایی حاکم‌اند که بیم آن می‌رود درصورت تغییر از دست بروند، در...

تداوم در سنت در حال تغییر | بخش دوم
افرا بانک

موضوع رعایت حریم خصوصی در بین مسلمانان بسیار اهمیت دارد و بدیهی است که در قلمرو علمای دین قرار می‌گیرد. برای آنان حفظ حریم خصوصی خانه در مقابل بیگانه اهمیت زیادی دارد و برای آنکه بتوانند این حریم را حفظ کنند قواعدی را در خانه‌های سنتی‌شان رعایت می‍کنند؛ همچون قواعد مربوط به جایگاه درها، طرح پنجره‌ها و رعایت حدود ارتفاعی ساختمان‌ها برای پرهیز از اشراف غریبه بر حریم خصوصی خانواده.

تداوم در سنت در حال تغییر | بخش اول
افرا بانک

سال‌ها قبل، در حین مطالعه برای نگارش کتاب معماری و هویت ـ بررسی معماری معاصر جهان اسلام، در گروه تحقیق مهندسین مشاور نقش مجموعه کتاب و مقاله‌هایی را خواندیم و خلاصه ترجمه یا ترجمه‌هایی از آنها نیز تهیه کردیم.

فتح بابی در شباهت‌های معماری و طراحی مد*
افرا بانک

بخشی از فعالیت‌های روزمرۀ هر فرد به نحوی با طراحی مربوط است. بیشتر ما هر روز در ساختمانی چشم باز می کنیم که معمار یا سازنده ای آن را طراحی کرده است. هر صبح برای آماده شدن با تخت و رخت خواب و وسایل شخصی و ظرف و اسباب آشپزخانه، و البته با لباس‌هایمان سر و کار داریم، که همگی را چه بسادگی، چه با وسواس طوری طراحی کرده ایم یا برگزیده‌ایم که با منش و احوال و استفادۀ شخصی‌مان سازگار باشند.

نما‌های تغییر‌پذیر
افرا بانک

دیدن تصاویر ساختمان اداری و نمایشگاهی در ایالت اشتایرمارک اتریش که به واسطۀ صفحات باز و بسته شو، قابلیت تغییر در نمای خارجی دارد و بنابر توضیح، بسته به شرایط شکل‌های مختلف به خود می‌گیرد مرا به فکر واداشت.

آشنایی با مصداق‌های نقد معماری (۱)
افرا بانک

مدتی است در فکرم که هر از چندی مصداق‌هایی از نقد معماری را معرفی کنم. باشد که به تحکیم آداب حرفه‌ای نقد معماری کمک کند.

چگونه منتقد معماری باشیم؟ (۲)
افرا بانک

ارجاع تاریخی هاکستبل به اولین دوران آسمان‌خراش‌سازی نشان از جاافتادگی او دارد (او که تازه همان دیروز با [پدیده‌ای بنام] آسمان‌خراش آشنا نشده بود)، جاافتادگی‌ای که در عین حال مانع [تسلطش بر] جریان‌های متداول روز نبود. ایکوییتبلِ «صورت‌ـ‌سنگی» ساختمانی است که بیش از آنکه بابت نمای نئوکلاسیکش شناخته شود بخاطر تنۀ بزرگی که دارد معروف است، که گوش‌تا‌گوش و وجب‌به‌وجبِ آن قطعه را اشغال می‌کند.

چطور منتقد معماری باشیم؟ (۱)
افرا بانک

همه جا ساختمان هست، بزرگ و کوچک، زشت و زیبا، چشم‌پرکن و ناپیدا. ما لابلای آنها قدم می‌زنیم و داخلشان زندگی می‌کنیم، بیشترمان ساکنین منفعل شهری پر از برج و خانه و فضای باز و مغازه‌‌ایم، بی آنکه در خلق آنها دخالتی کنیم.

یادداشتی بر کتاب «معماری و اندیشۀ نقادانه»
افرا بانک

معماری و اندیشۀ نقادانه۱ كتابی است دربارۀ نقد معماری. اولین و مهم‌ترین ویژگی این كتاب، موضوع كمیاب آن است، كه یقیناً بر كسانی كه علاقه‌مندند با ماهیت نقد آشنا شوند و در حوزۀ مباحث نظری به آن می‌پردازند امری آشكار است۲. دومین خصوصیت مهم كتاب آن است كه توسط یك معمار، دقیق‌تر بگوییم یك معلّم معماری۳، مشخصاً دربارۀ نقد آثار معماری نوشته شده است.

مرور کتاب هنر ویرایش
افرا بانک

می‌خواهم کتابی را معرفی کنم، کتابی کوچک و سبک و آسان برای خواندن. نام کتاب «هنر ویرایش» است، دربارهٔ یک ویراستار مشهور ادبی به نام «رابرت گاتلیب Robert Gottlieb». کتاب می‌خواهد نقش او را در شکل‌گیری آثاری که ویرایش کرده است نشان دهد.

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر