در سال ۲۰۰۶، شرکت Agisoft تحقیقات خود را بر مبنای یک ایدۀ نوآورانه آغاز کرد. این شرکت با تکیه بر قابلیتهای دیداری کامپیوتر، دست به تحقیقات و توسعه زد و در نهایت توانست با بهرهگیری از تکنیکهای مختصاتیابیِ فتوگرامتریک، الگوریتمی جدید در جهت پردازش تصویر ارائه کند. نرم افزار Agisoft PhotoScan دستآوردی است که از دل پروژۀ تحقیق و توسعۀ (R&D) شرکت Agisoft در بازار منتشر شد. این نرمافزار میتواند با استفاده از الگوریتم ویژۀ خود، تصاویر دیجیتال را به احجام سهبعدی تبدیل کند.
اگر نگاهی به سایت شرکت داشته باشیم، در معرفی کاربرد این نرمافزار از شاخههای مختلفی نظیر تاریخ هنر و معماری، باستان شناسی، زمینشناسی، انیمیشن و بازیسازی یاد شده است. رویکرد اصلی Agisoft، دستیابی به روشها و تکنیکهایی به منظور انجام پژوهش و مستندسازی با صرفِ هزینۀ کمتر است.
برای انجام یک پروژۀ مستندسازی از یک بنای تاریخی از طریق معمول، لازم است تا یک گروه متخصص زمان زیادی را صرف برداشت و نقشهبرداری دستی از بنا کنند. سپس باید نقشهها را با نرم افزارهای نقشهکشی دوبعدی نظیر Cad، ترسیم کرد و بعد از آن، فرآیند سهبعدیسازی با نرم افزارهای مدلسازی و با تکیه بر نقشههای دوبعدی انجام شود. این در حالی است که نرمافزار Agisoft PhotoScan، امکانی را فراهم آورده تا یک کاربرِ معمولی و نه متخصص به سادگی و تنها با تصویربرداری دیجیتال از زوایای مختلف بنا و بارگذاری آنها در نرم افزار، ظرف مدتی کوتاه به مدل سهبعدیِ بنا دست یابد. مدلی که متریالهای مربوط به جدارهها را نیز با جزئیات کامل در اختیار کاربر قرار میدهد.
در حوزۀ باستانشناسی و نیز زمینشناسی، Agisoft PhotoScan کاربردی محسوس دارد. برای مثال گروه باستانشناسی برای دستیابی به مدلی سهبعدی از عوارض زمین و سایت باستانی، میتواند از مراحل مختلف کاوش عکاسی کرده و نقشه و مدل سهبعدی خود را به سادگی از طریق این نرمافزار به دست آورد.
جالب توجه است که شرکت Agisoft، کاربران اصلی نرم افزار خود را افرادی میداند که اولویت اصلیشان استفادۀ بهینه از زمان، بهرهوری فنی و بهرهگیری از تکنولوژیهای جدید در حوزۀ دیجیتال است.
نکتۀ مهمی که در بهبود خروجیهای این نرم افزار راهگشاست، استفاده از دوربینهایی با دقت و نقطۀ فوکوس بالاتر و نیز عکسبرداری از تمام زوایای بنا با جزئیات کامل است.
از دیگر قابلیت های Agisoft PhotoScan می توان به:
- بررسی دقیق سطوح تصویر
- اندازهگیری ارتفاع سطوح اشیاء موجود در عکس
- ویرایش و دستهبندی تراکم نقطۀ ابر(Cloud point)
- تولید مدل چندوجهی
- پشتیبانی از برنامهنویسی پایتون
- تنظیم سیستم مختصات
- تهیۀ خروجی به صورت تصویر تخت در دستگاه Orthophoto
- خروجی ژئورفرنس
- خروجی Mesh
- خروجی DSM/DTM
- تهیۀ نقشۀ تراسبندی
- اندازهگیری فاصلهها، مناطق و حجمها
- نقشهبرداری با دقت دیجیتال
- پردازش تصاویر چند طیفی
- مدلسازی چهاربعدی برای صحنههای پویا
- تولید متریال و بافتدهی مدلهای سهبعدی
- ایجاد تصاویر پانوراما
اشاره کرد.
فرآیند مدلسازی از ابتدا تا انتها:
برای آشنایی با نرمافزار به پیوند زیر بروید:
برای مشاهده خروجی نرمافزار به پیوندهای زیر بروید:
عکسبرداری:
منابع
https://en.wikipedia.org/wiki/PhotoScan
https://3dscanexpert.com/agisoft-photoscan-photogrammetry-3d-scanning-review/
حمیدرضا نوریمطلق: